beograd-skupstinaБЕОГРАД – Привремени орган управе Београда усагласио је  ребаланс градског буџета за 2013. годину, којим је, у последњем тренутку, избегнут банкрот, а буџетски дефицит преполовљен, и то без задуживања, већ кроз мере штедње које неће ићи на штету грађана Београда, сазнаје Танјуг.

Према незваничним сазнањима, ребалансом буџета нису смањена давања према најсиромашнијим слојевима становништва, а све претходно преузете обавезе за социјална давања биће испуњене.

На тај начин, терет неодговорног понашања досадашње власти неће платити најсиромашнији грађани, рекао је извор Танјуга близак Привременом органу управе.

Према истом извору, ребалансом је у последњем тренутку избегнут банкрот града, који би се десио током децембра, јер је Привремени орган утврдио да је на дан његовог именовања, недостајало 7,3 милијарде динара да град плати своје обавезе.

„Како би се избегао банкрот Београда, прва обавеза председника привременог органа Синише Малог је била да са својим тимом, члановима привременог органа и надлежним службама и секретаријатима припреми ребаланс буџета“, наводи Танјугов саговорник.

Према изворном буџету града Београда за 2013. годину, планирани приходи града су износили 91,4 милијарде динара, али ће, међутим, према анализама Привременог органа, укупни приходи Београда до краја године износити 77,9 милијарди, што је пад прихода од око 15 одсто.

Како се објашњава, такав пад прихода захтевао је да бивша градска управа током године смањи расходе, односно непотребне трошкове, али се то, није догодило.

„Због тога су биле угрожене исплате плата у управи, установама културе и предшколским установама, али и исплате корисницима социјалних давања, као што су пензионери који примају додатак који исплаћује град, трудницама, студентима и незапосленима“.

Привремени орган, наводи Танјугов извор, успео је да кроз ребаланс пронађе решење за мањак у градској каси, али не кроз додатно задуживања града, већ кроз смањење расхода, укидање непотребних трошкова и увођења оштрих мера штедње.

„Укинута су путовања, дневнице, непотребни уговори у услугама, непотребно додатно ангажовање људи у фирмама које имају запослене за обављање те врсте посла, као и буџети свих секретаријатима, изузев плата и социјалних давања. Ребалансом буџета нису смањена давања према најсиромашнијим слојевима становништва и све претходно преузете обавезе за социјална давања ће бити испуњење“, наводи Танјугов извор.

На тај начин, додаје, терет неодговорног понашања досадашње власти неће платити најсиромашнији грађани

Према ребалансу буџета, дефицит града ће износити 3,5 одсто, што је двоструко мање од дефицита од седам одсто, колико је планирано ребалансом буџета града Београда из јуна ове године.

Танјугов извор наводи и да ребалансом неће бити обустављене инвестиције од животног значаја за град Београд, али ће њихови динамика бити прилагођена приходима.

Како је речено, инвестиције ће бити настављене, али ће у наредном периоду бити преиспитани поступци тендера у којима су ти послови додељивани.

Подвлачи се и да су ребалансом буџета обезбеђена сва потребна средства за функционисање комуналних предузећа до краја године чије је функционисање такође било доведено у питање.

Како се истиче привремени орган града од сутра већ почиње припрему буџета за 2014. годину и планира да тај посао траје наредне три недеље.

Према извору Танјуга, привремени орган је до сада утврдио да „град Београд само за кредите према банкама дугује 409 милиона евра, при чему ће наредне године повући још 124 милиона евра већ одобрених кредита“.

„То значи да ће кредитна задуженост Београда износити 533 милиона евра. Утврђено је да је 2008. године укупан дуг Беграда износио 97 милиона евра, а износ одобрених кредита је износио 220 милиона евра, које је требало повући“.

То значи да се град задуживао око 50 милиона евра годишње у протеклом периоду, наводи Танјугов извор, и додаје да Привремени орган у овом тренутку утврђује износ доспелих, а неисплаћених обавеза града Београда према повериоцима, како би се утврдио коначни дуг града.

„Да би се утврдио укупан дуг града, Привремени орган ће у наредном периоду извршити анализу рада комуналних предузећа, чији је власник град Београд, као и укупан дуг тих предузећа према банкама и осталим повериоцима“.

Према речима истог извора, у Скупштини града, „намерно или случајно“, не постоје сви подаци о дуговањима на једном месту, па дуг мора да се утвђује на овај начин.

План Привременог органа је да до 31. децембра објави тачан износ укупног дуга града и јавних предузећа, како би грађани знали колико дугује Београд, напомиње Танјугов саговорник.

Ребаланс би требало да буде усвојен на сутрашњој седници Привременог органа.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Усаглашен ребаланс буџета града Београда

* Обавезна поља