MIP-srbijeМинистарство спољних послова Србије најоштрије протестује због низа инцидената, претњи и провокација припадника проусташке Аутохтоне странке права (А-ХСП) и њихових присталица приликом обележавања 75. годишњице антифашистичког устанка у Србу, у среду, 27. јула.

Оцењено је да је непоступање хрватских надлежних органа тим поводом и одсуство јавне осуде хрватских званичника, значајно допринело распиривању националне мржње и инцидената усмерених против Срба, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Србија, истиче, се очекује промптне реакције надлежних хрватских органа поводом етнички мотивисаних инцидената у Србу и широм територије Хрватске.

Истовремено, наводи се у саопштењу тог ресора, Србија очекује да буде информисана од надлежних хрватских органа о покренутим судским поступцима и изреченим казнама починиоцима инцидената.

Јучерашњи догађаји у Србу су само последњи у низу говора мржње према припадницима српске националне мањине и држављанима Србије, изазваних етничком нетрпељивошћу.

Министарство наводи да је за сваку осуду говор који је лидер А-ХСП Дражен Келеминец одржао на овом скупу, упркос шестомесечној забрани уласка у Срб, у којем је овај значајни јубилеј назвао “балом вампира испред четничког споменика“.

Указује се и да је он затражио да се Самосталној демократској српској странци забрани одржавање скупова, позивајући на скандирање усташког поздрава “За дом спремни“, након чега су присутни узвикивали “кољачи, убице, злочинци“.

„Такође веома забрињава чињеница да је генерал хрватске војске и саборски заступник Ж. Гласановић грубо напао председника Антифашистичке лиге Зорана Пусића, рекавши да је “морална наказа“ и да својим присуством на антифашистичком скупу велича “великосрпско-четничко-империјалистичку агресију“’, наводи се у саопштењу.

Поред тога, петнаестак жена је у више наврата прекидало говор бившег хрватског председника Стјепана Месића, певањем домољубних Томпсонових песама, а присталице А-ХСП и ХОС (Хрватске одбрамбене снаге) уочи одржавања скупа су блокирале пут од Книна ка Србу.

„Република Србија оцењује да је досадашње непоступање хрватских надлежних органа и одсуство јавне осуде хрватских званичника, значајно допринело распиривању националне мржње и инцидената усмерених против Срба”, наводи се у саопштењу.

Истиче се да Министарство спољних послова Србије очекује промптну реакцију надлежних хрватских органа поводом етнички мотивисаних инцидената у Србу и широм територије Републике Хрватске и истовремено очекује да надлежни органи Хрватске известе о покренутим судским поступцима и изреченим казнама починиоцима инцидената.

Ковач – Реакција Србије подсећа ма Милошевића

ЗАГРЕБ – Министар спољних послова Хрватске Миро Ковач изјавио је јуче да протестна нота Србије због поништавања пресуде кардиналу Алојзију Степинцу, која је уручена хрватском амбасадору у Београду, представља јефтин напад и покушај дестабилизације Хрватске „у осетљивом тренутку, након распуштања сабора и пре прославе Олује”.

„Рецепт из 1990. године подсећа на времена Слободана Милошевића и велику српску агресију. Позивамо власти у Србији да се у јавном обраћању, када комуницирају са својом јавношћу и са суседним државама, користе рационалним, разумним речником”, рекао је Ковач, преноси Н1.

Он тврди да су у ноти изречене измишљотине и лажни цитати који се тичу кардинала Степинца и да је то неприхватљиво. „Знамо да је код нас Степинац био мученик, ми такав речник одбацујемо. Желимо са Србијом да градимо нормалне добросуседске односе, овакав начин не доприноси томе”, рекао је Ковач.

kovač-dačić-amsterdam

 Дачић: Усташе у Србу – наследници усташке НДХ

Србија хоће добре односе са Хрватском, али не по цену да се ратни злочинци претварају у наводне мученике, поручио је српски шеф дипломатије Ивица Дачић у одговору хрватском колеги Миру Ковачу, и додао да „повампирене усташе данас у Србу ни на шта и ни на кога не подсећају, него они јесу наследници фашистичке усташке НДХ и Анте Павелића”.

„Можда наша протестна нота Хрватској министра Ковача лично подсећа на Милошевића, што свакако није истина, али повампирене усташе данас у Србу ни на шта и ни на кога не подсећају, него они јесу наследници фашистичке усташке НДХ и Анте Павелића”, навео је Дачић.

Дачић је указао да у протестној ноти Србије нема, како каже Ковач, лажних цитата, већ су наведене дословне изјаве Степинца изречене на Ускрс 1941. године у загребачкој катедрали посвећеној Богородици, где он проповеда лојалност фашистичкој усташкој НДХ, као и цитат из његове окружнице бискупима где каже да је НДХ најзнаменитији догађај у животу хрватског народа и одавно сањани и жељени идеал.

Такође, на суђењу Степинцу 3. октобра 1946. године, он своје суђење прекида само да да изјави покрштавање Срба није исправан назив, него да је реч о „верском прелазу”. Ово су историјске чињенице, које немају никакве везе с Милошевићем, указао је Дачић.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Усташко дивљање у Србу – нота Србије и одговор Хрватске

* Обавезна поља