glavas-tanjugЗАГРЕБ – Врховни суд у Загребу одлучио је данас да укине пресуду и врати на почетак суђење Бранимиру Главашу, којом је он био осуђен на осмогодишњу затворску казну због почињеног ратног злочина над српским цивилима, јавили су хрватски медији.

Реч је о случајевима „Гаража” и „Селотејп” из 1991.

Представница Тужилаштва затражила је строже казне за шесторицу оптужних врдећи да суд приликом одеђивања казне није вредновао све околности.

Према првостепеној пресуди за Бранимира Главаша је утврђено да је био на врху ланца, прво као неформални, а касније и формални заповедник и да је управо он одређивао критеријумеза одабир и стигматизацију жртава.

Одбрана је, међутим, твдила да је у постпку дошло до низа повреда кривичног поступка и закона, те да је правна квалификација злочина погрешна, због чега су тражили укидање пресуде и ново суђење пред новим већем, преноси Танјуг.

 Главаш: Укидање пресуде ствара основу за позитиван исход

ЗАГРЕБ – Бранимир Главаш, којем је Врховни суд у Загребу данас укинуо првостепену пресуду због ратног злочина над српским цивилима 1991. у случајевима „гаража” и „селотејп”, рекао је да укидање те пресуде у целини ствара „реалне основе” да правосудни процес за њега заврши позитивно.

„Веома сам задовољан што је првостепена пресуда из 2009., којом сам био осуђен на 10 година затвора укинута, и то у целини, а не само поједини сегменти, него у потпуности, што ствара врло реалне шансе и основе да правосудни процес заврши позитивно кад дође до понављања првостепеног поступка”, изјавио је Главаш за Нову ТВ, а пренела агенција Хина.

branimir-glavas 2

Врховни суд је од загребачког Жупанијског суда затражио ново суђење за ратне злочине над осјечким Србима, а Главаш очекује да би то могло да се догоди крајем јесени ове године.

На питање новинара да ли и даље сматра да је суђење било под утицајем Хрватске демократске заједнице, Иве Санадера и Владимира Шекса, Главаш је рекао да је ХДЗ предвођен тим људима покренуо поступак и репресивни апарат, од полиције, државног тужилаштва до тајних служби.

„Када нешто уђе у правосудну колотечину, то је жрвањ који меље и који се једноставно не може зауставити”, истакао је Главаш, додавши да се ради о политички покренутом и монтираном политичком процесу.

„Уставни суд је након четири године и четири месеца укинуо другостепену пресуду, а сада је Врховни суд укинуо и првостепену, што потврђује моју аргументацију и што ми са правом улива веру и наду у оптимизам, да ће поновљени поступак завршити позитивно за мене”, напоменуо је.

Главаш очекује правичан поступак, без утицаја политике.

„Да не очекујем, не бих се вратио у Хрватску и настављао правну битку за доказивање своје невиности која траје пуних 10 година, а спреман сам да издржим још 10 година да се утврди и докаже истина”, рекао је он.

Главаш је уверен да ће у томе успети, што му је, како тврди, „обавеза ради породице, пријатеља и хрватских бранитеља који су у њега веровати свих ових 10 година” и због тога да покаже да је „Домовински рат чист као суза”.

Поводом скорих избора, Главаш је поручио ХДЗ-у да, захваљујући укидању пресуде, сада може да најави да ће активно учествовати у предизборној кампањи и изборном процесу, најверојатније у 4. изборној јединици, преноси Танјуг.

РЕАГОВАЊА

Дачић: Укидање пресуде политика рехабилитације злочинаца

ivica-dacic-foto-trojkars_f_0Први потпредседник Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића оценио је да данашња одлука Врховног суда Хрватске о укидању пресуде Бранимиру Главашу, који је био осуђен због ратног злочина над српским цивилима, „показује јасну политику Хрватске, која рехабилитује не само фашистичку усташку НДХ, већ и злочинце из последњег рата”.

„Порука овог срамног акта је да је дозвољено и нормално некажњено вршење злочина над Србима, чиме је поред сталног говора мржње отворен лов на Србе. Таква политика Хрватске је и довела до повећаног броја инцидената и насиља над Србима из Хрватске и грађанима Србије, поводом чега је данас Хрватској уручена протестна нота”, навео је Дачић у саопштењу, преноси Танјуг.

Вулин: Србија забринута за положај Срба у Хрватској

aleksandar-vulinСрбија може само да буде веома забринута за положај Срба у Хрватској, јер ако је ослобођен Бранимир Главаш, онда се поставља питање да ли ће и један злочинац над Србима бити процесуиран и да ли ће икада и један злочинац бити кажњен, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

„Када су у питању Хрвати, суди се на један начин, а када су у питању Срби, на други начин. Када за српске жртве нема ко да одговара, када читава држава окреће главу од страдања, па и својих држављана, што су Срби побијени, или протерани из Хрватске, свакако били, онда можемо само да питамо Европу до када ће се овакво понашање толерисати”, нагласио је министар.

Вулин је запитао до када ће се враћање усташтва на велика врата у званичну политику и правосуђе, прихватати као нешто сасвим нормално, што не заслужује казну и нагласио да Србија може само да буде веома забринута за положај Срба у Хрватској.

„У Хрватској не може да прође ниједан једини дан, а да се не деси нешто јако ружно Србима. Не може да прође ниједан једини дан, а да не добијете вест, која ће понизити српске жртве и која ће још једном доказати да је политика усташтва поново у замаху и да се изгледа сваки злочинац над Србима и свака мржња према Србима, једноставно – не само да се не кажњава, већ се и подстиче”, рекао је министар Танјугу.

Највиши правосудни органи Хрватске ослободили су Бранимира Главаша и од њега учинили слободног човека, каже Вулин и додаје да је он недвосмислено одговоран за бројне ратне злочине, што је више пута доказано.

„Онда се поставља питање да ли ће и један злочинац над Србима бити процесуиран и да ли ће икада и један злочинац бити кажњен”, рекао је Вулин, преноси Танјуг.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Хрватска укинула пресуду Главашу

* Обавезна поља