ustav1БЕОГРАД – Неопходно је променити уставни положај тужилаштва како би се искључила могућност политичког утицаја, што је област обухваћена поглављем 23. од којег зависи цели преговарачки процес са Европском унијом (ЕУ), речено је данас на конференцији о Изменама Устава до независног тужилаштва, у којем су учествовали представници правосуђа и ЕУ.

Председник Удружења тужилаца и заменика тужилаца Горан Илић нагласио је да у будућем Уставу тужилаштво треба дефинисати као независтан правосудни државни орган, што подразумева и промене његовог унутрашњег уређења.

Још од 1945. ми некретички следимо модел совјетске прокуратуре, система у коме је хијерахија наглашена и у коме се практично губи сваки облик иницијативе заменика тужиоца, рекао је Илић, који сматра да су потребне хитне промене.

У свести већине грађана, што показују анкете, тужилаштво није заступник правде већ власти, што у пракси највероватније није тако. Међутим, сигурно да би промена уставног положаја допринела да се и свест грађана према тужилаштво промени, рекао је Илић

Шеф мисије ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт је подсетио да би поглавље 23, које оубувата правосуђе и основна права, требало да се отвори на почетку преговора о чланству Србије у ЕУ.

Ово поглавље је од изузетног утицаја на целокупан преговарачки процес и изостанак напретка у њему може да укочи цео тај процес, подсетио је Давенпорт.

Давенпорт је подсетио да је скрининг о поглављу 23 констатовао недостатке у постојећем уставном и законском оквиру који стварају ризик од политичког утицаја на правосуђе, помињући правила која одређују улогу Скупштине у избору судија и тужилаца.

Веома је важно да измене Устава буду предмет свобухватних консултација како би се обезбедила најшира друштвена подршка за њихово спровођење, рекао је Давенпорт.

Амбасадор мисије Организације европске безбедности и сигурности (ОЕБС) у Србији Петер Бурхард нагласио је да Устав даје основ за независност тужилаштва и сваког појединог тужиоца.

Заштитник грађана Саша Јанковић рекао је да независност значи одговорност, нагласивши да неки који су учествовали у јако погубним одлукама за правосуђе и данас седе у Високом савету судства и Државном већу тужилаца.

Независност се не добија на тањиру, она се осваја и будно чува, за њу није довољна реч у Уставу мада је потребна, рекао је Јанковић.

Конференцију је организовало Удружење тужилаца и заменика тужилаца, уз подршку мисије ОЕБС


Извор: ФоНет

Оставите коментар

Оставите коментар на Устав на мети Девенпорта

* Обавезна поља