hajnc-kristian strahe(1)Грађани Аустрије поново ће изаћи на биралишта јер је Уставни суд те земље одлучио да се понови други круг председничких избора, одржаних 22. маја. Ново гласање могло би бити одржано већ крајем септембра или почетком октобра.

Образлажући одлуку суда, председник те највише судске инстанце Герхарт Холцингер истакао је да су избори основа демократије и најважнији задатак Уставног суда је да ту основу одржи функционалном.

„Одлука коју смо донели не прави никог победником или губитником, већ треба да послужи да се ојача поверење у нашу правну државу и демократију“, образложио је председник Уставног суда.

Холцингер је истакао да је Уставни суд дао за право жалби коју је поднео лидер Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц Кристијан Штрахе, тражећи поништавање резултата гласања због бројних неправилности.

„Жалба се прихвата, резултати другог круга избора се поништавају. Речено речником који није правни, то значи да други круг избора мора бити поновљен у потпуности, односно широм Аустрије“, објаснио је Холцингер.

Та одлука Уставног суда ући ће у историјске анале Аустрије, али и европске, јер Уставни суд до сада није поништавао и налагао понављање избора на савезном нивоу.

Кандидат Зелених Александер ван дер Белен победио је свог противника, кандидата ФПО Норберта Хофера, у другом кругу избора веома тесно, са свега нешто више од 30.000 гласова, и то пре свега захваљујући гласовима предатим путем поште.

РЕАГОВАЊА ЗВАНИЧНИКА НА ОДЛУКУ СУДА

Одлазећи председник Аустрије Хајнц Фишер у јавном обраћању је истакао да сматра да је ово важан дан јер је аустријска демократија положила један важан тест.

„Уставни суд је имао веома тежак задатак и решио га је на начин да као председник Аустрије могу бити поносан и олакшава ми посао да могу да се о томе изјасним и обратим и међународној јавности“, нагласио је Фишер.

Истакао је да је Уставни суд јасно ставио до знања да су се десиле ствари које се могу догодити, али да постоји инстанца која се тиме бави, анализира их и доноси одлуке у складу са правном државом, као и да није чуо нити један глас оспоравања.

Одлазећи председник Аустрије је рекао да очекује да се избори одрже у септембру, или најкасније почетком октобра, уз наду да ће ипак бити у септембру.

Аустријски канцелар Кристијан Керн оценио је да нема разлога за емоције и да се одлука највише судске инстанце мора примити к знању.

Према његовим речима, Уставни суд је веома брзо, објективно и на транспарентан начин водио овај случај, рекавши да је важно за правну државу да не сме бити сумње у демократију.

Подвукао је да Уставни суд није наредио понављање избора због манипулација, већ формалних неправилности у раду изборних комисија.

Истовремено је указао да се кривица, као што је констатовао и Суд, не сме приписивати члановима изборних комисија, јер су важни људи који желе да се ангажују у демократијама.

Aпеловао je на грађане да искористе право гласа, иако је видљив умор од избора, додајући да је гласање основни елемент демократије.

Ustavni-sud-austrije

ВАН ДЕР БЕЛЕН УВЕРЕН У НОВУ ПОБЕДУ, ХОФЕР ОЧЕКУЈЕ ЗАНИМЉИВУ КАМПАЊУ

Александер ван дер Белен, који је однео победу на председничким изборима у Аустрији 22. маја, а чије је резултате поништио Уставни суд због бројних неправилности и наложио понављање, уверен је да ће поново остварити победу.

„Наравно да ћу изаћи на поновљене изборе и намеравам да и по други пут победим. Дведесетдруги мај је прошлост, али крајем септембра ћу сигурно поновити победу“, рекао је Ван дер Белен истичући да поштује одлуку Уставног суда.

Истовремено је констатовао да у поступку пред Уставним судом није било ниједне назнаке да су гласови погрешно одређивани, што је изазвало несигурност код грађана.

Такође је признао да је констатовано у појединим општинама кршење изборног закона.

Ван дер Белен, који је тесно победио 22.маја, са нешто више од 30.000 гласова, није могао да наведе детаље предстојеће предизборне кампање, додајући да је могуће да Брегзит и питање могућег иступања Аустрије из ЕУ постане једна битна тема.

Што се финансирања кампање тиче он је указао да ће овај пут већа пажња бити посвећена на приватне донације.

Трећи председник аустријског парламента и кандидат Слободарске партије (ФПО) за председника Аустрије Норберт Хофер рекао је да очекује кратку и занимљиву предизборну кампању.

Као члан председништва парламента Хофер ће, заједно са председницом Дорис Бурес и другим председником Карлхајнц Копфом, након што истекне мандат актуелном председнику Фишеру, привремено обављати задатке шефа државе.

С тим у вези, рекао је да нема намеру да замрзне функцију трећег председника парламента.

Према његовим речима то би била „огромна грешка“, јер је важно искуство које он има, а које би у актуелној ситуацији било од предности.

ШТРАХЕ: ПОБЕДА ДЕМОКРАТИЈЕ И ГРАЂАНА

Лидер ФПО-а Хајнц-Кристијан Штрахе, који је поднео жалбу на други круг председничких избора, оценио је да је одлука Уставног суда победа демократије и грађана Аустрије.

Штрахе је на конференцији за медије истакао да нема разлога за ликовање, већ да је добро да се ода признање Уставном суду за брз, транспарентан рад на жалби и оспоравању исхода гласања.

Дитер Бемдорфер, бивши министра правосуђа, правни заступник ФПО-а пред Уставним судом критиковао је писање аустријских медија зато што су неправилности покушавали да умање.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Уставни суд Аустрије поништио председничке изборе

* Обавезна поља