GO-DS-1-dragan-djilas-30-03-2014БЕОГРАД – Чланови Главног одбора Демократске странке усвојили су извештај о раду странке између две седнице Главног одбора, који је поднео лидер ДС-а Драган Ђилас. За извештај су гласала 203 члана, против 62, а уздржана су била четири члана Главног одбора. Радна скупштина странке биће одржана 27. априла, а изборна 31. маја и гласаће се по делегатском принципу. Како је пренео Фонет, Ђилас је новинарима после седнице рекао да ће све изборне радње почети после радне скупштине и да ће о евентуалним кандидатима за лидера странке одлучивати одбори, односно да неће бити самокандидовања.

Резултати које је Демократска странка постигла на ванредним парламентарним изборима су лоши, али не и катастрофални и постоје велике разлике између оних који су остали ван парламента и странака које су прешле цензус, изјавио је лидер демократа Драган Ђилас. Како је пренео Танјуг, Ђилас је на седници Главног одбора рекао да ће Демократска странка са освојених шест одсто гласова бирача у парламенту бити једина опозиција и да је управо то огромна шанса за ту странку. „Наша будућа политика треба да буде фокусирана на људе, треба мање да се бавимо политичким противницима. Тврдим и даље да су људи оно најбоље што Демократска странка има. Ако из ове приче изађемо стабилни и они који сада нису у парламенту имају своје представнике”, рекао је Ђилас.

Од оних који су остали испод црте, а удварали су се напредњацима, Ђилас каже да је једино добар договор са СНС-ом имала Нова демократска странка. Одбацивши критике да странка коју води нема политику, он је навео да је „И Косово и ЕУ” била фраза с обзиром на то да се сада све странке залажу за улазак у Унију, те да је то што ДС каже да не жели у владу са СНС-ом став, а не политика.

Лидер демократа је такође поновио да је пре 18 месеци, када је преузео странку, направио грешку што је то учинио без дебате верујући да би она довела до нејединства и додао да је потпуно погрешно за лоше изборне резултате оптужити власт.

Мада, додао је, то је с друге стране чињеница јер сви знају шта се у том периоду члановима ДС-а дешавало, како су и колико били прогањани и хапшени.

Лидер демократа је и ову прилику искористио да каже да је одлазак некадашњег почасног председника ДС-а Бориса Тадића нанео штету странци, не толико због гласова јер се показало да је то између 3 и 4 процента, већ зато што су грађани у Србији рекли – свађате се и пред изборе.

Ђилас је нагласио и да су све идеје ДС-а биле добре, али да су им често постављали питање зашто то нисте спровели док сте били на власти и констатовао да су напредњаци преузели њихове идеје, а грађани од власти добили наду. „Како се данас одлучује у СНС-у тако се некада одлучивало у ДС-у. За годину и по дана странку су направили демократском и толерантном и то је вредност која ће је сачувати”, оценио је Ђилас.

Он је рекао и да је дужан да поднесе финансијски извештај о кампањи, у којој је потрошено нешто мало мање од милион евра. „Толико смо успели да обезбедимо, а пре две године тај износ је био десетоструко већи. Наследили смо дуг од 505 милиона динара”, рекао је Ђилас, преноси Фонет. „Вратили смо кредит од 360 милиона евра, односно 483 милиона с каматама, остало је да се врати још 39 милиона. На данашњи дан дуг странке износи 229 милиона динара”, напоменуо је Ђилас.

Према његовим речима, онај ко има намеру да води странку треба да зна и те податке и да странци сваки дан прети блокада рачуна. „Неки људи који су нам оставили тај дуг, сада су у кампањи имали три пута више новца од нас. Ето прилике слободним медијима да истраже одакле новац”, поручио је Ђилас.

НДС: Ђилас је желео да сарађује с Вучићем

Нова демократска странка Бориса Тадића саопштила је како је Демократска странка Драгана Ђиласа остварила лош резултат на изборима због останка Ђиласа у ДС-у, а не због одласка Тадића из те странке. Како је пренела Бета, Тадићева странка је навела и да договори других странака „постоје само у имагинацијама” руководства ДС-а.

НДС је навео да је Ђилас говорио да је Вучић једина светла тачка постојеће владе, а потом да је диктатор. „А истина је да не само да је Ђилас желео да сарађује с Вучићем, већ је чинио и конкретне потезе покушаја приближавања Вучићу, да би после годину дана удвориштва, а после смене с места градоначелника и тешкоћа у преговорима око цене током продаје своје компаније, одједном преименовао Вучића из ’светле тачке’ у ’диктатора’“, наводи се у саопштењу НДС-а.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Усвојен Ђиласов извештај о раду

* Обавезна поља