Utisak_nedeljeГости овонедељног Утиска недеље били су социлог Милан Николић, професор ФПН и члан удружења „Доста је било“ Душан Павловић и Миша Ђурковић, саветник Института са европске студије, а тема очекивања од актуелне Владе Србије и њеног Програма.

На констатацију да су се у јавности за оне који мисле другачије од предложених решења власти појавила разна етикетирања, социолог Милан Николић оцењује да је ова власт превише осетљива.

Власт је превише осетљива, има већину у парламенту и генерално је подржана од јавности и не видим разлог зашто често реагује превише осетљиво. Нама је потребна критичка јавност, она је корисна и корективна, ако имате мук с друге стране онда немате мапу, ГПС, рекао је социолог Николић.

Говорећи о етикетирању које је присутно у јавности, Душан Павловић је истакао да то долази од оних људи који нису способни за дијалог. „Па онда кажете да је неко лажни стручњак, политикант… То сигнализира да ова власт није сигурна у то што ради, па гледају да се на сваки начин обезбеде од неке критике, да би осигурали своје позиције“.

„Сви морамо да размишљамо о томе, а шта кад све ово прође…. ја се истински бојим шта ће остати иза њих“, каже Миша Ђурковић. „Имамо деструкцију јавне сцене, где се људи плаше шта да кажу, деструкција политичке сцене… Нама је приватни сектор у катастрофалном стању – за неке фирме сам чуо да им је дуг 600 милиона евра. Нама се држава, друштво и економија распадају, ја не видим да ова власт то може да заустави“, каже он.

Он је оценио да технички ова влада није нова влада, да су први потпредседник владе и премијер само заменили места, а да у њој има „много лошег из различитих влада“. „Већ прве недеље смо видели почетак рата између политичког и експертског дела Владе“.

Милан Николић није толико песимичан по питању нове Владе Србије. Према његовом мишљењу, ова Влада има неке могућности да нешто уради. „Мислим да су ту ушли неки експерти, министри финасија, државне управе и привреде – Крстић, Кори Удовички и Вујовић… Мислим да су квалитетни експерти, припадају неолибералној школи, која иде на кресања… Они су добри експерти, али није добро што су из исте школе – ако то кресање буду гурали, ми нећемо имати никакву власт… Кад скидате социјалу, спуштате тражњу, из те ситуације нема економског раста, осим ако нисте изузетно извозна земља, а ми то нисмо… Треба кресати, али паметно“, наглашава Николић.

Он сматра да је лоше линеарно скидање 10 одсто од плата, и да то треба да буде прогресивно – што је већа плата, већи порез. Штедња никад није донела озбиљан економски раст и развој, каже Николић. „Погледајте САД, нема више неолибералних мера, то време је прошло“, казао је он. Потребан нам је развојни план, а не план штедње, истакао је Николић.

Он наглашава да недостаје и битан елемент – убирање пореза – и то нарочито „увођењем прогресивне стопе“. Влада треба озбиљно да ради, али на суштинским мерама, и за то им треба дати око годину дана, додао је.

Павловић каже да је пред овом Владом Србије важан проблем и приоритет – како уредити јавне финансије. Он каже да јавно задуживање непрекидно расте, а владине мере и начин на који она покушава да реши проблеме назвао је „крпљењем малих рупа“.

Велике рупе су, према његовом мишљењу, Министарство привреде које има дискреционо право за субвенције, Фонд за развој који даје јефтине кредите, јавна предузећа, Агенција за приватизацију, која је својим пословањем, како је рекао, веома оштетила државу. Уместо да ту решава, држава смањује мање рупе, у односу на оно што је испред ње, каже Павловић.

Он је додао да је управо кроз те институције држава претходних година изгубила силне новце, који су, како је рекао, отишли у приватне руке и у партијске касе.

Професор Павловић је помало скептичан кад су у питању мере које државу треба да извуку из кризе.

„Ја сам провео пет и по месеци у Министарству привреде, оно што је претходни министар (Саша Радуловић, чији је саветник био у том министарству професор Павловић) покушавао да уради било је саботирано… Не сумњам у Кори Удовички, Лазара Крстића и министра привреде… Али, мислим да, ако буду хтели нешто озбиљно да ураде, биће спречени“. Он је додао да је министар привреде већ рекао да ће бити настављено са субвенцијама, а то, како је оценио, води даље ка корупцији.

„Најављује се да неће бити партијског запошљавања, то кажу људи који су у задње две године запослили велики број људи у јавни сектор… Видите: 30. мај 2012.године 600.000 људи, две године касније се утврди да има 700.000 до 750.000 људи запослених у јавном сектору… Ко је запослио још око 150.000 људи“, пита Павловић и каже да „пошто нема капацитет да отпусти партијске елементе, власт спушта плате у јавном сектору“.

Говорећи о новом министру просвете Срђану Вербићу, социолог Милан Николић је рекао да га не познаје лично, али да би му за почетак препоручио да ради на томе да се ђаци уче како да уче, јер је учење сталан процес и као такав веома важан. Он је додао да за неке ствари не треба пуно новца и да је један од таквих да буду чисти wц-и у свим школама.

На констатацију да је европска представница за спољњу политику и безбедност Кетрин Ештон дошла у Београд одмах по формирању нове владе, што није уобичајена пракса европских званичника, Ђурковић каже да то разумевање за Србију долази од тога јер је Србија одустала од Косова и четири општине на северу Бриселским споразумом. „ЕУ ће толерисати овако како живимо док је питања Косова, које није до краја завршено“, каже он.

Николић је оценио да ЕУ од Србије неће за сада да тражи да призна Косово, „можда на крају пута“ (интеграција). „Купићемо неко време“.


Извор: Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Утисак недеље о новој влади

* Обавезна поља