nevidljiviЛОНДОН – Нови пројекат америчких авиоконструктора, невидљиви авион F-35 Joint Strike Fighter, на који је потрошено 1,7 милијарди долара, није оправдао наде које су у њега полагане – он се дивно види на радарима.

У време када министарство одбране Велике Британије планира да купи 48 авиона F-35, у вредности 169 милиона долара за сваки појединачно, експерти у области одбране говоре да скупоцени „невидљиви“ није „тајна“ за кинеске и руске радаре.

Руски системи ПВО практично са 100-процентном вероватноћом могу да примете F-35. Још већу забринутост експерата изазивају кинески радари, који су инсталирани на новим разарачима и који могу да одреде чак и марку авиона.

Према мишљењу Елизабет Кинтана, представника Краљевског уједињеног института за одбрамбена истраживања, даља експлоатација F-35 у оружаним снагама Велике Британије ће зависити од тога у које ће се сврхе користити ти авиони. Према њеном мишљењу, то има смисла само ако авион буде ступао у борбу пре него што га примете радари.

До сада је F-35 припадао категорији „врло слабо приметних“ стелта, што се постизало захваљујући његовом облику и специјалном слоју, чија је формула строга тајна.

Авиони, који су произведени по стелт технологији имају равну површину и оштре крајеве, а то им помаже да преваре радар и избегну идентификацију.

„Проблеми“ F-35 су почели када су на авионе ове серије почели да уграђују систем АФАР (активна фазирана антенска решетка), која ради пуштајући одређене радио таласе на разним фреквенцијама, саопштио је The Daily Mail.

Кина је одмах у свој нови радарски систем укључила систем распознавања АФАР и сада се F-35 лако идентификује на даљини од 350 км.

Међутим, без обзира што F-35 не оправдава своју главну намену, пилоти из Велике Британије настављају тестирање нових авиона на полигону на Флориди.

У току тестирања је, такође, утврђено да у лошим временским условима F-35 има проблеме са софтвером. Имајући то у виду, забринутост изазива чињеница да авион може експлодирати, ако у њега удари муња. Осим тога, британски пилоти су крајње незадовољни квалитетом високотехнолошких кацига.


Извор: Глас Русије

Оставите коментар

Оставите коментар на „Невидљиви“ видљив за Русе и Кинезе

* Обавезна поља