masine-turski-tokГасовод „Турски ток” улазиће у Турску код села Кајакеј и протезаће се 180 километара, а излазна тачка биће на турско-грчкој граници код Ипсале, саопштено је јуче из „Гаспрома”. У циљу одређивања тачне подморске деонице гасовода, Алексеј Милер, председник Управног одбора „Гаспрома” и Танер Јилдиз, министар енергетике Турске, прелетели су јуче хеликоптером и тај део пута идентификујући кључне тачке и техничка решења за гасовод у Турској.

Морски део „Турског тока” у дужини од 660 километара користиће планирану трасу „Јужног тока” (што значи да се неће трошити време и новац за нова морска истраживања), а затим ће скренути ка европској обали Турске.

Турска је друго по величини тржиште Гаспрома, после Немачке. Прошле године је Гаспром у Турску извезао 27,4 милијарде кубних метара гаса. Тренутно се испоруке руског гаса у Турску реализују морским гасоводом „Плави поток” и „Трансбалканским гасоводом” преко Украјине.

Добијање дозволе за пројектне и надзорне радове за нову турску подморску деоницу гасовода, коју ће „Гаспром” сам градити, очекује се веома брзо, а приликом пројектовања гасовода узеће се у обзир све већа тражња за гасом у околини Истанбула, објаснили су у „Гаспрому”, демантујући тако све спекулације које је прошле недеље на рачун „Турског тока” упутио Марош Шефчович, заменик председника Европске комисије за Енергетски савез, који је изјавио „да овај пројекат није одржив”.

У том смислу, одређено је да количина гаса коју треба испоручити на границу Турске и Грчке буде 47 милијарди кубика, а капацитет подморске деонице гасовода од Русије до Турске биће 63 милијарди кубика. Оквирни датум завршетка прве линије је децембар 2016.

Ово је потврдио и Александар Сенић, председник скупштинског Одбора за европске интеграције, објаснивши да је Турска у потпуности прихватила иницијативу Русије да учествује у изградњи „Турског тока”, с тим што то не значи да да одустаје од гасовода ТАНАП – „Трансанадолијски гасовод”, којим би се Европа снабдевала гасом из Азербејџана, преноси Танјуг.

Процена је да Европа тренутно троши 525 милијарди кубика гаса годишње, а да ће за 20 година потребе Европе бити око 700 милијарди кубних метара. Капацитет ТАНАП-а је 16 милијарди кубних метара гаса годишње, што је тренутно тек три одсто од укупних европских годишњих потреба, указао је Сенић.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Утврђена траса „Турског тока“

* Обавезна поља