Acif-EfendijaНОВИ ПАЗАР – Аћиф Хаџиахметовић Бљута, у народу упамћен као Аћиф ефендија, ратни командант Новог Пазара, где је рођен 1887. године и где је 1945. године стрељан због злочина над цивилним становништвом и сарадње са немачким окупатором, у свом родном граду има већ три године спорну спомен-плочу. У Ђаковици, одакле је у Нови Пазар дошао његов отац, Аћиф ефендија је предложен за народног хероја.

Наиме, минулог викенда, како преносе неки косовски и локални новопазарски медији, у Ђаковици је одржана трибина о Аћифу Хаџиахметовићу и одбрани Новог Пазара. Организатор скупа, који је назван научним, јесте удружење „Косово за Санџак”, а покровитељ градоначелница Ђаковице Мимоза Кусари – Лила.

Са овог скупа председник удружења „Косово за Санџак” Исмет Азизи упутио је захтев да председница Косова Атифтете Јахјага својим указом Аћифа Хаџиахметовића одликује орденом народног хероја. Ово је, како је објаснио Азизи, основни циљ скупа у Ђаковици.

У име градоначелнице Ђаковице породици Аћифа Хаџиахметовића додељена је захвалница „за његове патриотске заслуге у спречавању прогона популације са својих огњишта из санџачке крајине, као и због заштите становништва ове крајине од душманског геноцида”.

– Значај личности Аћифа Хаџиахметовића за Санџак иста је као и Адема Јашарија за Косово – рекао је, како преносе медији, др Адмир Муратовић из Новог Пазара, иначе професор на Интернационалном универзитету и председник муфтији Муамеру Зукорлићу блиске Бошњачке културне заједнице.

Спомен-плочу Аћифу Хаџиахметовићу у центру Новог Пазара у августу 2012. године открили су челници Бошњачког националног већа Есад Џуџо и тадашњи министар у српској влади Сулејман Угљанин. И поред оштрих реакција тадашњег премијера и вицепремијера (Ивице Дачића и Александра Вучића) и осуде већине политичких странака, плоча није уклоњена.

ploca-acif-efendiji-u-NP-Foto-Tanjug

У новопазарском Вишем суду Бошњачко национално веће покренуло је поступак за рехабилитацију Аћифа Хаџиахметовића, док је неколико невладиних организација приложило обиље материјала којим доказује да је реч о злочинцу. Док га једни сматрају херојем одбране Новог Пазара од четника, други га сматрају кривим за стотине страдалих Срба и Бошњака у овом крају.

„Аћифови бојовници су 1941. године носили српске главе на бајонетима кроз Нови Пазар”, бележи овдашњи хроничар Рамиз Црнишанин. Он подсећа да је Аћиф организовао свечани дочек немачких трупа на улазу у Нови Пазар, са музиком, немачком заставом и паролама „Хајл, Хитлер”.

Одмах затим разоружао је жандарме и полицајце српске националности, све службенике Србе истерао из службе, а на њихова места поставио муслимане и Албанце и наоружао их, а Србе одредио да чувају бандере.

Црнишанин бележи да је Аћиф успоставио феуде, послао субаше да убирају четвртину од сељака, прогласио Нови Пазар делом велике Албаније, а Пазарце Албанцима. Забранио је ношење феса, традиционалне бошњачке капе, увео албански језик и довео албанске учитеље, наредио да се све фирме испишу на албанском језику. Запосео је најбољу јеврејску кућу и радњу браће Бахар. Аћиф Хаџиахметовић је одмах по окупацији променио презиме у Бљута, како му је пореклом и било.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Уз таблу и одличје Аћиф-ефендији

* Обавезна поља