janis varufakisГрчки министар финансија Јанис Варуфакис назвао је данас тешко извојевани споразум са ЕУ о продужетку финансијске помоћи Грчкој „смоквиним листом“ којим треба да се стави тачка на претходне аранжмане, али који је, према његовим речима, „намерно нејасно“ осмишљен како би се осигурала подршка европских парламената.

„Постигнути споразум је само ‘смоквин лист’ употребљен да се добије подршка Еврогрупе“, изјавио је Варуфакис.

Варуфакис се, такође, осврнуо на проблем грчких јавних финансија, наводећи да је државна каса тренутно празна, па Грчка и није имала другу опцију сем да потпише такав споразум, јер су јој преко потребна средства.

„Једина алтернатива потписивању споразума је био излазак из Еврозоне. То би била катастрофа. Ово што смо постигли много је боља опција“, рекао је Варуфакис у интервјуу за ТВ Антена, како је пренео грчки портал Грик репортер.

„Поносни смо на ниво нејасноћа у споразуму који је ове недеље потписан са министрима финансија Еврозоне“, казао је он, додајући да је на предлог европских кредитора споразум „намерно тако састављен“, јер у супротном не би добио „зелено светло“ националних парламената у 18 земаља еврозоне.

„Када је реч о примарном суфициту, нисмо прецизирали тачну цифру, јер је и европским законодавцима јасно да не можемо достићи суфицит од 4,5 одсто у наредних 10 година, пошто би то уништило приватни сектор“, указао је Варуфакис.

Његова изјава стиже у тренутку након што су немачки посланици у Бундестагу данас великом већином гласали за одобрење четворомесечног продужења програма финансијске помоћи Грчкој.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Варуфакис објашњава споразум са ЕУ

* Обавезна поља