Бивши председник Чешке Вацлав Клаус рекао је да је за спас Европе неопходно да она одбаци идеју о Европској унији

“Познат сам по критичком ставу према процесу интеграције у Европску унију и није чудно чути од мене да нисам срећан због тога како ствари функционишу, а некада сам био заговорник интеграција, у оним црним комунистичким данима. Процес се променио, трансформисао га је Уговор из Мастрихта, а нарочито Уговор из Лисабона. То више није интеграција, већ унификација и то је лош напредак“, рекао је Клаус.

Упитан да прокоментарише недавну изјаву немачког вицеканцелара Зигмара Габријела да распад ЕУ није толико незамислив сценарио, каже да би му било веома драго да се ЕУ трансформише у нешто друго.

“То је шанса, Брезгит је важан фактор у томе и надам се да ће Европа коначно почети да се реконструише, после пада комунизма смо то организовали, сада је потребан сличан процес. Постоји начин како да се “направи“ Европа, а то је да она одбаци Европску унију, да престане да прихвата законе из Брисела и то је први корак“, наводи Клаус.

Осврнуо се и на политику санкција коју користи Брисел.

“То је ирационално, то не помаже никоме, ни Европи, ни појединачним државама, ни Русији. Надам се да ће нова администрација у САД покренути другачије иницијативе. Европа је подељена по том питању. Трампова позиција ми се чини рационалном, понављам, нема рационалности уколико се желе сукоби међу суперсилама, нема рационалности у жељи да се опет уђе у Хладни рат. Надам се бољој будућности“, истакао је Клаус.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Вацлав Клаус – Одбацити идеју о ЕУ

* Обавезна поља