beograd na vodi-vucicКомпанија „Белгрејд вотерфронт кепитал инвестментс” (Belgrade Waterfront Capital Investments) из Абу Дабија званично је постала власник 68 одсто предузећа „Београд на води” уплатом 2,6 милиона динара, односно 22.000 евра капитала, показују подаци Агенције за привредне регистре Србије (АПР).

Како се наводи у одлуци о повећању капитала предузећа „Београд на води”, Република Србија је власник 32 одсто тог предузећа, са милион динара уписаног капитала. Одлукa о повећању капитала донета је 28. јула. Новчани капитал је уплаћен 6. августа, а у АПР је уписан пре два дана.

Власник „Белгрејд вотерфронт кепитал инвестментс” је арапска компанија „Игл хилс” који ће за финансирање „Београда на води” дати 300.000.000 евра, од тога половину у форми капитала, а 150.000.000 евра као зајам у форми позајмице оснивача. Тај детаљ обелодањен је крајем априла када су уговор о заједничком улагању у пројекат од националног значаја потписали Влада Србије и Мухамед ел Абар, власник „Игл хилса”. Тада је објављено и то да ће се Србија код арапског партнера задужити за 90.000.000 евра намењених пресељењу железничких објеката из Савског амфитеатра где ће се зидати комплекс и за још 40.000.000 евра којима ће бити плаћена експропријација приватног земљишта и зграда у том делу града. Земљиште на десној обали Сави, где ће се градити стамбено-пословни комплекс од два милиона квадрата на 116 хектара, биће издато у закуп на 99 година без накнаде арапском партнеру.

На потписивању уговора градоначелник је рекао да ће он у целини бити доступан јавности чим буду завршене „две-три правне радње” међу којима и подношење уговора Комисији за заштиту конкуренције, која мора да га одобри како би он постао правоснажан. Комисија је „зелено светло” дала у мају, али уговор тада није објављен. Синиша Мали потом је најавио да ће се то десити када буде донета и одлука о докапитализацији и када Комисија за контролу државне помоћи Министарства финансија одобри пројекат.Према уговору, „Београд на води” који је на удару оштрих критика стручне јавности и грађана треба да буде саграђен за 30 година, а минимум 50 одсто мора бити готово за две деценије. Почетак градње комплекса вредног 3,5 милијарде евра до сада је неколико пута померан, а према последњим најавама први ашов требало би да буде пободен за месец дана.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Већинско власништво над Београдом на води за 22.000 евра!!

* Обавезна поља