veljiajТИРАНА – Министар за социјална питања Албаније , Вељиај , уверен је да су Албанци у другим околностима данас у поређењу са прошлошћу .

“Наша преговарачка моћ је највећа на Балкану. Данас смо чланица НАТОа , а то значи да је постало практично немогуће Албанију на њеној територији угрозити. За столом смо са моралном супериорношћу и сигурно и војном у овом моменту . По новој реалности треба да унапредимо и те односе”, рекао је Вељиај, о односу Албанаца према српској држави.

Велика Албанија гута и Србе

Када је говорио о посети премијера Еди Раме Београду, Вељиај је рекао да став Србије не зависи више од њених политичких ставова, већ од реалности коју данас имамо на Балкану.

“Данас је реалност Косова неповратна. Данас, реалност о јачању албанског фактора на Балкану политички и у међународним односима са очекиваним статусом «кандидата» је неповратна. Чињеница да су премијери Косова, Србије и Албаније били заједно у Лондону да говоре на економској конференцији, о економском развоју, трговинским односима и да се не боре за рат, него за мир, значи да смо де факто у једној новој фази. Мислим да је само питање времена када ће Србија да прихвати нову реалност”, рекао је Вељиај у интервјуу за Радио Косова.

Робертс: Зашто се Косово и Албанија не уједине, ако је то оно што они желе

Изгледа да су и Грчка , Румунија , Словачка са знацима које су показале, спремне да прихвате ову нову реалност за признавање Косова. Мислим да није питање ” да ли ће се десити ” , већ “када ће се то десити.” И ја верујем да се приближило време када ће да се и уклонити ове баријере, да кажемо, предрасуда једни према другима, у време кад се догоди, како ја ценим, историјска посета премијера Раме”, рекао је он.


Извор: Коха Диторе

Оставите коментар

Оставите коментар на Вељиај – Албанија супериорна над Србијом

* Обавезна поља