Велика Британија, која од сутра преузима председавање у Савету безбедности УН, намерава да спречи светску владу да током августа одржи редовну седницу о ситуацији на Косову и Метохији. То би било први пут да се на Ист Риверу о овој теми не дискутује у тромесечном интервалу.

Према сазнањима „Новости„, тренутно се води расправа о програму рада СБ за наредни месец и Лондон није кандидовао тему КиМ, а и неће, јер сматрају да је стање у нашој јужној покрајини добро и да за то нема потребе.

Наши извори тврде да се томе жестоко противе Русија и Кина, а исход ове дипломатске битке требало би да буде познат до краја ове недеље. Без обзира на ово подметање Британаца, генерални секретар светске организације Антонио Гутерес свакако припрема редован тромесечни извештај о стању на КиМ.

Претходна седница посвећена КиМ била је 15. маја, и већ тада је Београд дошао до информација да ће Велика Британија покушати да ово питање скине са дневног реда када буде на челу СБ УН. Пошто су сада решили да то спроведу у дело, наша земља је послала упозорење да ћемо овај чин третирати као антисрпски акт.

Поводом најновијих потеза које дипломатски представници Лондона повлаче у седишту УН, шеф наше дипломатије Ивица Дачић каже:

— То је очекивано. Очигледно је да њих не интересује српски став. То је за нас јасна порука.

Извештаји генералног секретара УН о стању у јужној српској покрајини су по Резолуцији СБ 1244 обавезни, али се у њој не прецизира колико често треба да се подносе, већ се указује да то треба да буде „у одговарајућим временским интервалима“.

Британци, као и друге западне земље (САД, Холандија, Шведска), већ дуже истичу да седнице СБ о КиМ треба да се прореде. Како је утврђивање дневног реда техничко, а не политичко питање, на њега не може да се уложи вето и он се усваја простом већином. То значи да руски или кинески глас имају исту тежину као и остали, а међу 15 чланица које тренутно чине светску владу Косово је као државу признало њих девет.

Уколико у августу прође британска иницијатива, врло лако би могло да се догоди да расправа о КиМ изостане и у септембру, јер тог месеца председава Америка.

Осим пет сталних чланица СБ УН – Кине, Русије, Велике Британије, Француске и САД, међу десет несталних чланица налазе се Боливија, Перу, Обала Слоноваче, Екваторијална Гвинеја, Етиопија, Казахстан, Кувајт, Холандија, Пољска и Шведска.

ДАЧИЋ: БРИТАНИЈУ ИЗГЛЕДА НЕ ИНТЕРЕСУЈЕ СРПСКИ СТАВ

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је очекивано то што Велика Британија, која од 1. августа преузима председавање у Савету безбедности УН, намерава да спречи да се током августа одржи редовна седница о ситуацији на Косову и Метохији и да је очигледно да Велику Британију „не интересује српски став“.

„То је за нас јасна порука“, рекао је Дачић за „Вечерње новости„.

Уколико Велика Британија успе у својој намери, то би било први пут да се на Ист Риверу о тој теми не дискутује у тромесечном интервалу.

Извори „Новости“ тврде да се томе жестоко противе Кина и Русија, а исход ове дипломатске битке требало би да буде познат до краја ове седмице.

Уколико у августу прође британска иницијатива, врло лако би могло да се догоди да расправа о Косову и Метохији изостане и у септембру јер тада председава САД.

Извештаји генералног секретара УН о стању на КиМ су по Резолуцији 1244 обавезни, али се у њој не прецизира колико често треба да се подносе, већ се указује да то треба да буде у одговарајућим временским интервалима.

Британци, као и друге западне земље (САД, Холандија, Шведска) већ дуже истичу да седнице Савета безбедности о Косову и Метохији треба да се прореде.

Како је утврђивање дневног реда техничко, а не политичко питање, на њега се не може уложити вето и он се усваја простом већином.

То значи да руски и кинески глас имају исту тежину као и остали, а међу 15 чланица које тренутно чине Савет безбедности УН Косово је као државу признало њих девет.

Без обзира на то, генерални секретар УН Антонио Гутерес свакако припрема редован тромесечни извештај о Косову.

Претходна седница посвећена Косову и Метохији одржана је 15. маја и већ тада је Београд дошао до информација да ће Велика Британија покушати да ово питање скине с дневног реда када буде на челу Савета безбедности УН.


Извор: Вечерње Новости, Н-1, Срна

Оставите коментар

Оставите коментар на Велика Британија спречава расправу о Косову у СБ УН

* Обавезна поља