Niksic protestПред неколико хиљада грађана, почео је велики протестни скуп у Никшићу. Уз карактеристичну иконографију која је пратила сва протестна окупљања ДФ-а, чују се и познате мелодије и скандирања

Према првим проценама на главном градском тргу окупило се око 7000 грађана који подржавају Демократски фронт и желе промене које су, како кажу, неминовне да се догоде у Црној Гори.

Присутнима се први обратио Јанко Милатовић, председник ОО Нове у Никшићу.

„Поштовани саборци, ви који сте ушли у трећи месец борбе против овог режима и који не заборављате полицијску тортуру над нама од 24. октобра, ви сте исписали светле странице црногорске историје“, казао је Милатовић подсјећајући на срамне догађаје у Подгорици када је полиција брутално насрнула на мирне грађане.

„Свима вама видео се сјај у очима,  да се сруши последњи диктатор у Европи, али ми неће бити јасно зашто је храм Христовог васкрсења претрпео шок бомбе и сузавац по својим куполама и звоницима.“- подсетио је он додајући „они су срушили сваку државу којој су били ослонац“.

„Никшић је навећи транзициони губитник у Црној Гори, некадашњи град челика, пива, омладине и спорта данас напуштају млади. Никшић је град у којем је извршена највећа политичка корупција у историји демократије. Власти је рок истекао“, поручио је он.

Тада су присутни почели да узвикују „Готов је, готов је“, поруку која је одјекнула градом под Требјесом.

„Сви који су дошли овде и они су Никшићани. Треба да сте поносни јер сте ви по једно слово светле историје. Ове дане какогод да буде ово време нико не може избрисати. Никшићани су били темељ ових протеста.“ – поручио је Владо Шћепановић, икона протеста, слободни грађанин, испред Радничке партије.

„Заборавили смо да напоменемо све оне који нису више са нама а који су отишли за време ове проклете власти. Тачно је да смо уништени и материјално и морално, али оно што је најтужније, да је више младих људи под земљом него на никшићком корзоу, то је оно што боли“, казао је Шћепановић додајући познату паролу „нема предаје“!

„Како неко да се повуче када сте дошли овде где вас дочекују хероји историје. Прозивам бивше људе, никад Никшићане Радивоја Никћевића, Филипа Вујановића и Мила Ђукановића… Никшић вам никад неће опростити младе животе и ратнике деведсетих и све оно што се издали“, поручио је он.

„Није патротизам ловити као Гестапо своје сународнике и грађане да би се додворили Милу. Није патротизам да се такмичите колико ће се ребара поломити. Патриотизам је кад мој отац од 70 година изађе са три сина пред жандаре да брани слободу.“ – поручио је Шћепановић.

Према речима Предрага Булатовића, функционера ДФ-а, народ ће се вратити испред Скупштине да заврше оно што су започели.

„Мислили су да су нам забранили долазак испред Скупштине, нека знају да ћемо се вратити испред Скупштине да довршимо оно сто смо започели 27. Септембра. Нека знају да ће пасти влада Ђукановића.“ – поручио је Булатовић.

„Демократски фронт једини чврсто стоји иза своје речи јер мислимо да никакви преговори више нису могући са влашћу не што нисмо демократе него што јесмо демократе.“, казао је он додајући да ДФ као најјача опозициона снага је снажно опредељена да иде напријед, поручујући грађанима…„јер ви сте испред нас, јер сте ви наша снага. Позивам све остале да се снажно придруже нашим протестима.“

Бранко Радуловић, потпредседник Скупштине Црне Горе се захвалио граду под Требјесом, на великом броју присутних грађана, како у Никшићу тако и  на великој бројности и јунаштву никшићана у Подгорици, затим је поручио… „готов си лопове и фукаро! Ако ти буде народ судио, завршићеш као Чаушеску!“

Сви знамо да је Црна Гора пуна обмана, крађе и убистава, казао је Страхиња Булајић, члан председништва ДФ-а, додајући да ако питате Владу да ли је свесна шта је урадила Црној Гори и Никшићу, нећете добти одговор, јер њих, истиче он, само занима власт, бескрупулозна власт. Он је такође истако да је лицемерно говорити против корупције и криминала, а не откривају починиоци и налогодавци.

„У овој власти су „специјални скакавци“ који једу све. Једу Боксите, једу Рудник, једу Железару. Никшић су довели на ниво паланке.“ – поручио је Јанко Вучинић.

 

„Када говоре да су одбранили државу, слепи су код очију јер су видели да смо могли ући у институције да смо хтели. Уместо што повећавају плате онима који су бацали сузавац поручујемо им да купе нове количине сузавца јер овај народ неће одустати„, поручио је Милан Кнежевић из председништва ДФ-а и подсетио присутне о ставу ДФ-а и преговора у Скупштини.

„Демократски фронт је послао поруку да нема дијалога с крвницима народа. Нема разговора са Ранко Кривокапићем, а ако желе разговор нека дођу са нама испред Скупштине Црне Горе.“ – казао је Кнежевић.

„Мислио је диктатор да нас је уплашио сузавцем и бојним отровима. Шаљемо му поруку да није и да је дошао његов крај. Јуче у Рожајама, данас у Никшићу. То требају сви да схвате.“, поручио је Небојша Медојевић.

„Обновићемо фабрике и вратити у државно власништво и вратити народу. Ми иза нас имамо истину и правду и идемо до краја. Позивамо комплетну опозицију да нема избора без прелазне владе и да нема преговора са лоповима и криминалцима.“, казао је он додајући да сви као браћа треба да бране Црну Гору.

Мандић: Црна Гора пре 15 година кренула стрампутицом и издајом, која кулминира последњих недеља

Андрија Мандић, председник Нове, казао је да је најважније не издати а да је „Црна Гора пре 15 година кренула странпутицом и издајом која ових година доживљава своју кулминацију када се окреће против својих пријатеља“, коментаришући јаку антируску и антисрпску реторику Ђукановићевог режима

Мандић се захвалио Никшићу за 21 дан и ноћ које су.провели у Подгорици. „Ви сте најтврђи темељ Црне Горе на коме се може зидати нова Црна Гора“, поручио је Мандић.

Мандић је казао је да ће причекати са најавом новог протеста у Подгорици да би још неколико дана пријатељима из опозиције пружили шансу да разговором дођу до прелазне Владе.

Демонстранти су испред општине запалили бакље.  Око зграде општине је постављена ограда, а маса је скандирала „Керови“. Колона је стигла испред Робне куће, која се налази поред Општине Никшић, где је постављена још једна бина.

Уз поруку да се „сви заједно спремамо за велики протест у Подгорици“, протест у Никшићу је завршен.


Извор: ИН4С, НСПМ

Оставите коментар

Оставите коментар на Велики протест у Никшићу

* Обавезна поља