pristina-nemiriПРИШТИНА –  Косовска полиција је данас, након протеста у центру Приштине, ухапсила 95 лица, међу којима и лидера самоопредељења Аљбина Куртија, изјавио је портпарол косовске полиције Баки Кељани. Он је на конференцији за новинаре рекао да су том приликом повређена четири демонстранта, као и два полицајца.

Према његовим речима, појединци су опирали хапшењу и полиција је била нападнута приликом упада у просторије Самоопредељења.

Према његовим речима, полиција је поступила по правилима и налогу тужилаштва.

„Полиција Косова са својим релевантним јединицама предузела је мере да би пред лице правде извела господина Куртија, што је и суштина потернице која је за њиме расписана. Када су припадници полиције стигли код седишта Самоопредељења наишли су на демонстранте који су ометали службена лица да врше своју дужност“, истакао је Кељани.

Портпарол полиције је рекао да су демонстранти напали полицију.

Та лица су ухапшена испред и у просторијама седишта Самоопредељења, рекао је Кељани и додао да су демонстранти бацали петарде и друга пиротехничка средства на полицију, па је због тога ухапшен оволики број лица.

„Приведено је 95 лица којима се узимају изјаве и они ће бити даље процесуирани. Као последица насиља које се догодило испред зграде Самоопредељења, као и унутра, било је четворо повређених међу демонстрантима и два теже повређена полицајца“, рекао је портпарол косовске полиције.

После данашњих протеста у центру Приштине, где је вечерас требало да буде одржана централна прослава дана албанске заставе која је затим отказана, живот се одвија нормално.

Припадници полиције још су распоређени једино око полицијске станице у Приштини, зграде тужилаштва и у близини седишта покрета Самоопредељење, док је мањи број демонстраната примећен у околним улицама,.

Полицијске снаге су под пуном опремом за разбијање демонстраната, а затворене су и улице које воде ка тужилаштву и седишту Самоопредељења.

Танјуг је јавио да је полиција у једном тренутку повредила и градоначелника Приштине Шпента Ахметија, који је функционер Покрета Самоопредељења.

Самоопредељење је и данашњи протест, као и раније, организовало јер се противи примени бриселских споразума, а посебно формирања Заједнице српских општина.

Косовски парламент такође већ месецима блокирају испадима, бацањем сузавца, такође у истом циљу.

Тужилаштво тражи 30 дана притвора за Куртија

Основно тужилаштво у Приштини затражило је вечерас 30 дана притвора за Куртија.

Курти је осумњичен за три кривична дела – ометање службеног лица у вршењу дужности, неовлашћено поседовање оружја и изазивање опште опасности.

Он је одмах после хапшења пребачен до Основног тужилаштва у Приштини, које се налази у Палати правде у том граду.


Извор: Р Т В

Оставите коментар

Оставите коментар на Нови нереди у Приштини, ухапшен Алберт Курти

* Обавезна поља