Разговори које косовски председник Хашим Тачи и његов српски колега Вучић Александар воде о границама, публициста Ветон Сурои (Veton Surroi), назвао је тајним.

У интервјуу за Радио Слободна Европа, Сурои је рекао да председник Тачи нема легитимитет да води такве разговоре са председником Србије, и као такви, он превазилази свој уставни мандат.

Корекција граница, према Суроијевим речима, изазваће тензије у целом региону и каже да је опозиција учинила добро зато што је сазвала ванредну седницу 4. септембра.

Радио Слободна Европа: Господине Сурои, и идеја размене граница нашла се на преговарачком столу између Косова и Србије у Бриселу. Како видите такву идеју?

Ветон Сурои: Идеја је да се превазиђе начин на који треба да се разговара. Наиме, Косово и Србија требало би да иницијално разговарају о обостраном признању, односно о томе како ће као независне државе да сарађују. Независне државе онда могу да разговарају о корекцијама границе, као што су Холандија и Белгија урадиле, али са дугорочнијим контекстом сарадње и у оквиру једне форме у којој нема етничке компоненте.

У случају Косова догађају се тајни разговори, неовлашћени о размени територија и размени становништва, што у ствари не ојачава, нити ствара услове за односе између две независне државе.

РСЕ: Председник Косова Хашим Тачи и српски Александар Вучић́ очекују да се виде 7. септембра. Очекујете да ће председници да погурају своју идеју о граници?

Ветон Сурои: Председник Вучић́ има пуни легитимитет и легалитет, у складу са уставним системом Србије, као и према политичкој моћи коју има председник Вучић́. Господин Тачи нема ни тај легитимитет, нити легалитет да говори о границама. Дакле, без обзира на то какав био његов разговор о границама, то је превазилажење уставног мандата.

РСЕ: Какав утицај би могло да има отварање питања граница за Косово и регион?

Ветон Сурои: До сада је имало негативног ефекта, јер ствара тензије и на Косову ствара илузију да ц́е то питање регулисати односе. У Македонији ствара очекивање, у лошем тренутку, да би Македонија требало да уједини све, Албанце и Македонце – да гласају референдумом, који ц́е да омогући Македонији да постане чланица НАТО-а, што је национални интерес Македоније. И лош је тренутак за Босну и Херцеговину, јер је она дисфункционална држава, која је увек усред притиска због питања корекције граница. Као што смо видели, председник Републике Српске у Босни и Херцеговини, био је први који је позитивно реаговао на ово питање.

РСЕ: У међувремену, како видите улогу опозиције у овом процесу?

Ветон Сурои: Опозиција је добро урадила што је сазвала ванредну седницу парламента. Требало би да настави да гради заједнички став и са владајућим странкама и странкама које сматрају да је ово опасан тренутак за Косово.

РСЕ: Да ли председник ризикује смену ако остане сам у својој идеји корекције границе?

Ветон Сурои: Судбина председника Тачија је потпуно небитна за питање Косова. Изворно, то је интерес Косова, а не председника Тачија. Господин Тачи је континуирано стварао политику тако да је његов интерес стављен испред интереса Косова.

РСЕ: Каква је улога међународне заједнице у овом преговарачком процесу, колико она може да буде од кључног значаја за одређивање будућег споразума Косово-Србија?

Ветон Сурои: Појам међународне заједнице је веома широк појам, али хајде да кажемо да Запад у овом случају нема јединствену позиција. Срећом, немачки став је потпуно јасан и надамо се да ће се ујединити, али пре него да брани Косово, да брани Немачку или било кога другог, Косово мора да заштити саме Косоваре.

РСЕ: Да ли видите изборе као решење?

Ветон Сурои: Шта год да је право решење за Косово како би се извукло из ове провалије.


Извор: Коха/КоССев

Оставите коментар

Оставите коментар на Ветон Сурои о разговорима Вучића и Тачија о границама

* Обавезна поља