После 11 дана како је Кфор без икакве најаве са 45 борбених возила, али и с опремом за за блокаде и прављење баријера, грађевинским машинама, багерима и колутовима бодљикаве жице, ушао на север Космета, ситуација у овом делу јужне српске покрајине је мирна, али су присутни страх и неизвесност.

Да је реч о вежби Кфора саопштили су касније из огранка НАТО снага на Космету. Међутим, својеврсни упад на територију општине Лепосавић, без обавештења локалних српских структура, који се догодио само дан пре него је Приштина формирала оружане снаге Косова, додатно су дигле тензије код Срба, који након драконске таксе Приштине сумњају да ће се Приштина зауставити само на економској „мери”.

У разговору за „Политику” Винћенцо Грасо, шеф Информативне службе Кфора, каже да је Кфор спреман да заштити све грађане Косова, али и тврди да Росу нема обавезу да о свом кретању на север Косова тражи дозволу од било кога.

Међутим, наглашава да када су у питању Косовске безбедносне снаге (КБС) њихов покрет мора да одобри командант Кфора, задужен за Космет.

Приметно је да припадника Кфора скоро и да нема, односно све мање су видљиви на северу Космета. Да ли то значи да је ситуација мирна или се само примирила (с обзиром на то да је мир овде увек кратког даха), па није потребно веће кретање снага Кфора?

Кфор је присутан: ситуација је под контролом, упркос политичким тензијама и изјавама за јавност. Увек је присутан, чак и када је мање уочљив. Редовно пратимо ситуацију и изводимо вежбе, распоређујемо возила и трупе широм Космета, како бисмо одржали способност да брзо интервенишемо када год је и где год је то потребно.

Познато је да се, када год је било најмирније, догоди нешто непредвиђено. Као, рецимо, вежба Кфора од пре десетак дана, о којој локална самоуправа на северу Космета није била обавештена. А и вежба се изводила уочи формирања војске Косова, што је код Срба оправдано будило страх од евентуалног заузимања севера Космета од стране Приштине.

Изводили смо вежбе на различитим локацијама широм Космета. Не само на северу. Оне нису биле повезане с политичким дешавањима у Приштини и није било никаквог ризика или претње од могућег заузимања северног Космета. У сваком случају, сваки грађанин на Космету се само може осећати сигурније због присуства Кфора. Нема страха када је Кфор присутан.

У последње време приметно је да има највише америчких војника на северу Космета. Срби не гледају баш благонаклоно на њих. Зашто су они најбројнији? Да ли то значи да су спремнији од других војника НАТО-а?

Све НАТО и партнерске групе имају исти ниво спремности и способности. Нације саме одлучују о свом доприносу мисији и то не утиче на спремност. Америка има најбројнији допринос трупа у Кфору и воде Мултинационалну борбену групу „Исток”, која је одговорна за гарантовање безбедности и сигурности у источном делу Космета. Поред Италије, која је друга нација по бројности трупа у Кфору, а која води Мултинационалну борбену групу „Запад”, на западном делу КиМ.

Да ли су се по формирању војске Косова повукле поједине земље из Кфора или су смањиле број војника? Раније је о томе било говора?

Нато је потврдио своју посвећеност за 2019. годину и наставиће са својом мисијом како би осигурао сигурно и безбедно окружење на Космету. Кфор оперише под мандатом УН и закони о трансформацији Косовских снага безбедности, неће утицати на то.

Србе занима да ли могу да имају пуно поверење у Кфор, имајући у виду чињеницу да су поједине снаге НАТО-а (Кфора) обучавале припаднике Косовских безбедносних снага (КБС), односно војску Косова?

Кфор ће наставити да делује непристрасно како би гарантовао безбедност за све људе. Обучавао је КБС у складу с њиховим изворним мандатом, у складу са законима из 2008. године, а то је да помажу цивилним властима у случају природних или других непогода и цивилној заштити.

Поново питам, да ли Кфор са око 4.600 војника (тим бројем се барата у медијима) може да заштити Србе од евентуалног напада Приштине?

Тренутна ситуација је да Кфор може да испуни свој мандат. То није питање бројног стања: Кфор је део НАТО-а, што значи да постоје батаљони који се могу распоредити у кратком року како би ојачали Кфор уколико то буде потребно. НАТО је ово показао током последње вежбе под називом „Спој трозупца 2018”, где је било ангажовано 50.000 војника, 65 бродова и до 10.000 возила. У сваком случају, тренутно бројно стање Кфора је око 3.700 војника и ово се може проверити и на интернет страници НАТО-а.

Да ли ћете убудуће обавештавати представнике локалне самоуправе о кретању снага Кфора, као што сте то раније чинили преко ваших тимова за везу?

Увек смо спремни да информишемо и одржавамо везу с локалним властима. Нажалост, недавно су одређени политички ставови, које је пратила одређена реторика, такви да спречавају неке локалне представнике да комуницирају с тимовима за везу и надзор Кфора. Охрабрујемо припаднике свих општина и институција да слободно разговарају с припадницима Кфора.

Молим вас, да разрешимо дилему. Да ли снаге Росу и војске Косова, без ваше дозволе и дозволе локалне власти, могу да уђу на север Космета?

Нема дилеме! Међу локалним институцијама на Косову, које се баве безбедношћу, постоји Косовска полиција и Косовске снаге безбедности. Косовска полиција може да спроводи своје задатке у склопу спровођења закона широм Косова без обавезе да тражи дозволу од било кога. Јединица за специјалне операције Росу, која може бити наоружана дугим цевима, јесте јединица Косовске полиције и као таква има мандат да спроводи закон широм Косова, без обавезе да тражи одобрење.

Косовске снаге безбедности, према ранијем договору, морају да имају одобрење од команданта Кфора пре него што се ангажују на северу Косова. НАТО очекује од локалних институција да наставе да се придржавају тог договора.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Вићенцо Грасо о КФОР-у и ситуацији на Космету

* Обавезна поља