viktor-orban-vojskaПремијер Мађарске Виктор Орбан поручио је полицајцима који иду на границу те земље са Србијом да морају да „одбране Мађарску и Европу и наш начин живота“.

Орбан је одржао говор пред више од 800 полицајаца на грандиозном будимпештанском Тргу хероја, чије су статуе подигнуте у част оснивача Мађарске.

Према његовим речима, нови закон о пограничном режиму, који ће на снагу ступити сутра, омогућиће полицајцима да хапсе оне који прескачу граничну ограду према Србији, и да против њих подижу кривичне пријаве, које би починиоце могле коштати затвора или депортовања.

Орбан је изразио наду да ће нове мере одвратити мигранте од уласка у Мађарску.

„Мађарска је земља са хиљадугодишњом хришћанском културом. Ми, Мађари, не желимо да светска сеоба народа измени Мађарску“, изјавио је Орбан.

Орбан послао још полицајаца на границу са Србијом: „Заштитите Европу, Мађарску и границе!“

Мађарски премијер Виктор Орбан упутио је данас неколико стотина нових полицајаца на јужну границу са Србијом како би помогао решавање рекордног броја избеглица и миграната који настоје да уђу у Европску унију, јавио је Ројтерс.

На церемонији инаугурације нових полицајаца у Будимпешти, Орбан је рекао да ће се они суочити са превареним, љутим и плаховитим људима и да ће им у тим сусретима требати не само физичка снага већ и срце да се ти људи разумеју.

„Мађари желе да живе у реду, миру и сигурности. Мађари не желе хаос“, рекао је Орбан и додао да се те вредности не подразумевају већ да се за њих треба изборити.

Орбан је нове полицајце позвао да заштите „Европу, Мађарску и границе“ и да буду хумани док бескомпромисно примењују мађарске законе.

У Мађарској ће од поноћи ступити на снагу пакет амандмана којима се поостравају закони о заштити границе и миграцији, усвојен у парламенту 4. септембра.

Дан уочи најављене примене пооштрених мера на мађарско-српској граници, код места Рескеа, распоређено је јутрос пет камиона војника и оклопних возила Хамер.

Према речима Орбана, Мађарска има право да утврди ко може да уђе у земљу и обавезна је да осигура да сви уласци буду у складу са законима земља.

Орбан је истакао да ће према новим законским мерама, које ступају на снагу сутра, сваки нелегалан улазак у земљу бити сматран кривичним делом а да ће починиоци бии протерани или смештени у затвор.

„Шверцери људи ће се суочити са казнама које заслужују а које су озбиљне као и чињеница да они зарађују на животима других људи“, рекао је Орбан.

На владином веб сајту је саопштено да је на данашњој церемонији на Тргу хероја заклетву дало 868 нових полицајаца.

Орбан је рекао да размере миграције захтевају да нови полицајци почну да раде пре окончања школовања како би бранили суверенитет земље и локални начин живота.

Полиција је саопштила да су мађарске власти отвориле два привремена центра за прихват у западним градовима Корменду и Сентготарду.

Фоторепортер Ројтерса у месту Роске на јужној граници са Србијом рекао је да је неколико хиљада избеглица возовима одведено према граници са Аустријом.

Мађарске власти од сутра ће, како наводи Ројтерс, примати и почети да процесуирају захтеве за азил на граници, а азиланте превозити у прихватна места у земљи. Они мигранти који одбијају да сарађују биће држани на граници, а ухваћени у илегалном преласку границе суочиће се са хапшењем и могућим смештањем у затвор.

„Нови прописи који ступају на снагу сутра, ојачаће заштиту мађарске границе“, рекао је Орбан новим полицајцима.

Мађарска полиција пооштриће контроле широм земље, од понедељка у подне до 30. септембра у поноћ, како би одржала јавни ред и спречила криминалне активности.

„У оквиру контрола, полиција може да затражи идентификацију и прегледа одећу и возила“, наводи се у саопштењу објављеном на сајту мађарске полиције.

Суочена с рекордним бројем избеглица и миграната, Мађарска ће до средине октобра, на граници са Србијом, подићи ограду дугу 175 километара.

Такође, у уторак ће ступити на снагу строже казне за илегални прелазак границе и кријумчарење људи, преноси Ројтерс.

Мађарска војска у „хамерима“ на граници према Србији

Дан уочи најављене примене пооштрених мера на мађарској граници, код места Реске, распоређено је пет камиона војника и оклопних возила „хамер“, јавља М1.

Њихов репортер с места збивања није могао да каже прецизно разлог њиховог доласка.

Претпоставља да је то повезано или са градњом капије на прузи Суботица – Сегедин, за коју је раније најављено да ће данас бити постављена, или је њихово присуство превентивно.

Очекује се да ће последњег дана пред ступање на снагу строжег закона о државној граници из Србије пристићи више хиљада избеглица.

Строже законске мере подразумевају да илегални прелазак границе више неће бити прекршај већ ће се кажњавати затвором у трајању од три године.

М1 извештава да и данас непрестано стижу нове групе избеглица у Мађарску код овог места из правца Србије.

Виктор Орбан: Потпуно затварамо своје границе за избеглице, свакога ко успе да уђе, послаћемо у Србију

Мађарска ће од сутра потпуно затворити своје границе за избеглице, а премијер Виктор Орбан прети да ће свакога ко ипак успе да уђе у ту земљу послати у Србију.

У том циљу, у месту Реске, на граници Мађарске са Србијом, распоређено је 4.300 мађарских војника наоружаних аутоматима, који су чак добили дозволу да пуцају ако их мигранти на неки начин угрозе.

Нашу земљу ове јесени и зиме чека драма, јер у ЕУ процењују да ће наредних месеци чак 500.000 миграната покушати да уђе у Унију!

Са терена, на граници са Мађарском, стижу вести да се број миграната повећава, јер желе да пређу шенгенску границу пре 15. септембра, за када је Мађарска заказала тотално затварање границе за избеглице.

„Блиц“ је министре у Влади Србије питао шта ће Србија да ради када Орбан затвори границу и почне да нам враћа избеглице.

– Србија ће и даље бити добар домаћин, према избеглицама ћемо се опходити хумано, у складу са европским вредностима и међународним законима. Ако њихово кретање буде додатно отежано, могуће је да ће променити правац или ће наћи неке друге начине да стигну до свог одредишта. Ти људи немају више шта да изгубе – каже за „Блиц“ министар полиције Небојша Стефановић.

Како истиче, МУП и даље интензивно ради на евиденцији и регистрацији свих лица која улазе и излазе из земље.

Председник Месне заједнице Хоргош Иштван Бачкулин каже да „не сме ни да помисли“ шта ће се десити након што Мађарска сутра пооштри контролу граница и затвори железничке прелазе. „Хоргош има 5.700 житеља, а десиће нам се да имамо дупло више миграната“, казао је Бачкулин.

– Ако Орбан мисли да враћа избеглице, то је немогуће, јер је само њих 500 затражило азил код нас. Сви хоће у западну Европу и нико их неће моћи зауставити – јасан је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Министар за социјалну политику Александар Вулин потврђује да се очекује већи прилив избеглица.

– Због тога на северу земље тражимо одговарајући привремени капацитет, где би мигранти могли да се склоне од зиме. Такође, повећавају се капацитети и у Прешеву, док је између Миратовца и Прешева обезбеђен превоз возом како би се овим људима омогућио бржи пролаз – објашњава Вулин.

Како наглашава, Србија неће градити трајне објекте за збрињавање избеглица.

УН и УНХЦР забринути за услове за избеглице у Србији након одлуке Мађарске

Стална координаторка УН Ирена Војацкова Солорано и шеф мисије УНХЦР-а у Србији Ханс Фридрих Шодер забринути су због услова за избеглица на путу кроз Србију.

Због тога су најавили да ће од сутра упоставити нову заједничку мисију на граници Србије и Мађарске.

„Ако се на граници Србије и Мађарске створи уско грло, ми ћемо подићи на виши степен хуманитарни одговор целог система УН у земљи“, рекла је Војацкова Солорано, а саопштила Канцеларија УН у Београду.

Она је изразила забирнутост да ће се избеглице дуже задржавати на територији Србије и бити више изложене експлоатацији од стране кријумчара и других криминалаца на свом путу ка западној и северној Европи.

Како се наводи у саопштењу, ако транзит буде успорен, људи ће се скупљати на северној граници, што ће повећати потребе смештаја, хране, воде, хигијенских средстава и медицинске помоћи, а Србија тренутно располаже са само 810 места за смештај тражилаца азила.

УНХЦР процењује да већ сада у Србији у сваком тренутку борави више од 12.000 избеглица из Сирије и других ратом разорених земаља.


Извор: Танјуг, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Виктор Орбан полицајцима – „Одбраните Мађарску!“

* Обавезна поља