klint-vilijamson-1БРИСЕЛ – Главни тужилац за истрагу о трговини људским органима на Косову и Метохији 1999. године, Клинт Вилијамсон рекао је данас у Бриселу да није нађено довољно доказа да су киднапованим лицима на Косову 1999. године насилно вађени органи, али да постоје докази о умешаности врха ОВК у етничко чишћење.

„То што засад нема доказа за узимање органа, не значи да их неће бити”, указао је Вилијамсон и додао да ће се истрага наставити.

Он је подсетио и да је у извештају специјалног известитеља Савета Европе Дика Мартија речено да се радило о „неколицини” случајева вађења органа, а не о стотинама као што се спекулисало у медијима.

„Могу да кажем да лично верујем да је тога било, а без обзира што је реч о релативно малом броју људи ради се дивљачким поступцима за које нема оправдања”, рекао је тужилац, представљајући резултате трогодишње истраге.

Вилијамсон је рекао да су нађени докази о систематским злочинима против националних мањина на Косову а нарочито против Срба и Рома.

„Сви Срби који су хтели да остану на Косову после рата, а то су углавном били стари и болесни људи, били су мете напада”, указао је он.

„Елементи из високе команде ОВК су након окончања сукоба на Косову 1999. године организовали етничко чишћење јужно од Ибра, а затим и елиминацију политичких ривала”, рекао је Вилијамсон и додао да није реч о индивидуалним чиновима, већ о организованој кампањи у којој је учествовао сам врх ОВК.

Специјални тужилац је навео да је реч о злочинима против човечности, укључујући убиства, киднаповања и нехумано поступање према цивилном становништву, што је у складу са оним што стоји у Мартијевом извештају.

Вилијамсон је навео да ће конкретна имена оптужених за ове злочине бити откривена када буде формиран посебан суд у оквиру косовског правног система, али који ће бити установљен ван Косова, и да ће истом оптужницом бити обухваћени сви оптужени.

„Ми смо у правној ситуацији без преседана, јер имамо тим овлашћен да подиже оптужнице, али још немамо суд”, рекао је он, изразивши разочарење што се са формирањем суда касни.

Вилијамсон је истакао да је његов тим имао веома тежак задатак, јер се бавио злочинима који су извршени пре 15 година у неколико држава.

„Током тог времена, многи сведоци су умрли, а неки су сувише крхког здравља”, указао је он.

Тужилац се посебно осврнуо на систематско застрашивање сведока, које је представљало проблем и за раније истраге о руководиоцима ОВК.

„Како је наша истрага напредовала, клима застрашивања је била све присутнија”, рекао је он и неименоване косовске „моћнике” за ометање правде.

„Све док неколицина моћника буде покушавала да сакрије доказе о злочинима, цену ће плаћати владавина права и косовски народ”, упозорио је он.

Вилијамсон се посебно захвалио владама Србије и Албаније на подршци коју је његов тим добио током вођења истраге.

„Влада Србије је пуно учинила да нам олакша рад, а није мешала у независност истраге”, истакао је он.

———————————————-

Врх ОВК био предмет истраге

БРИСЕЛ – Главни тужилац за истрагу о трговини људским органима на Косову и Метохији 1999. године, Клинт Вилијамсон, рекао је данас да је „сам врх” Ослободилачке војске Косова „ (ОВК) био предмет истраге његовог тима.

Вилијамсон је, на конференцији за новинаре у седишту Савета ЕУ у Бриселу, одговарајући на питање да ли су неки од актуелних политичара умешани у злочине о којима је вођена истрага, рекао да су „појединци који су били предмет истраге били у самом врху ОВК”.

Он је нагласио да не може да говори о налазима истраге пре формирања Специјалног суда који ће се бавити злочинима на Косову.

„Све до тада налази истраге остају запечаћени”, рекао је Вилијамсон.

На питање новинара да ли су у злочине умешани чланови Дреничке групе, којом је руководио премијер Косова у оставци Хашим Тачи, Вилијамсон је рекао да су налази у складу са извештајем Дика Мартија.

„Нећу говорити детаље о појединцима. Наши налази су у складу са оним што пише у извештају Дика Мартија”, рекао је он.

На питање да прецизира шта значи да је „шачица људи” учествовала у трговини органима, амерички дипломата је рекао да мисли да је реч о броју који је мањи од 10.

„Немам информације које подржавају тврдње да је сваки Србин који је отет био жртва трговине органима”, навео је он и додао да је реч о „ограниченој размери и да ту нема места претеривањима”.

Он није искључио могућност да се подигне оптужница и за трговину органима до тренутка кад буде формиран Специјални суд и нагласио да ти злочини „остају у фокусу истраге”.

Вилијамсон је рекао да су у току преговори са „једном земљом” која је исказала спремност да буде домаћин Специјалном суду.

Амерички дипломата је навео да његов мандат истиче 23. августа.

———————————————-

Дел Понте: Штета што нису пронађени докази

Бивши главни тужилац Хашког трибунала Карла дел Понте изразила је данас жаљење што тим главног тужиоца за истрагу о трговини људским органима на Косову и Метохији 1999. Клинт Вилијамсон није пронашао довољно доказа за подизање оптужнице против одговорних за те злочине.

„Знате, то је штета, али нисам изненађена јер је много теже да се обави адекватна истрага после толико много година од онога што се догодило”, рекла је Дел Понте у телефонској изјави Танјугу и објаснила да ни истражитељи суда у Хагу нису могли да пронађу доказе „јер нико није хтео да им помогне”.

Она је изразила наду да ће у будућности ипак бити пронађено довољно доказа да се подигне оптужница за трговину органима.

Дел Понте је, пак, истакла чињеницу коју је тужилац Вилијамсон изнео на прес конференцији у Бриселу да он лично верује да је било трговине органима.

Она је изнела доказе за трговину органима на Косову у својој књизи „Лов” 2008. године.

Српско Тужилаштво за ратне злочине је потом отворило случај „жута кућа” после објављивања њене књиге.

Вукчевић и Векарић задовољни

Несумњиво произилази да су ратни злочини извршени, а да ли је дошло и до трговине органима, видећемо – рекао је Вукчевић агенцији Бета поводом извештаја који је Вилијамсон данас представио у Бриселу после трогодишње истраге у вези с трговином људским органима.

Како је навео, Вилијамсон је врло јасно рекао да нису подигнуте оптужнице јер још није формиран међународни суд.

– Нико за сада, нарочито они који немају увида у те доказе, не може да каже да ли има доказа за ово или оно – истакао је Вукчевић, додајући да ће тачка на случај „Жута куће“ добити епилог подизањем оптужнице и пресудом.

Према његовој оцени, Вилијамсонов тим „ставио је круну“ на дугогодишњи посао који је започело српско Тужилаштво за ратне злочине на основу навода из књиге бивше главне тужитељке Хашког трибунала Карле дел Понте.

vukcevic-karla-foto-beta_f

– То је била иницијална каписла да почнемо са истраживањима. Ми смо истраживали судбину 300 до 500 несталих лица неалбанске националности, и онда смо радећи по том случају дошли до одређених података да је дошло до трговине органима – казао је Вукчевић.

Он је рекао да од Специјалног суда за злочине ОВК, чије се формирање очекује наредне године, очекује да буде „на висини“ тужиоца Вилијамсона, који је током истраге, по оцени Вукчевића, показао непристрасност и објективност.

– Доказао је да није подложан утицајима, а то очекујем и од суда – нагласио је српски тужилац.

Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић изјавио је данас да је извештај специјалног тужиоца Еулекса Клинта Вилијамсона објективан и да представља корак напред ка остварењу међународне правде.

– Кључно је то да су доказани ратни злочини и чињенице које указују ко је одговоран за те ратне злочине – рекао је Векарић Тањугу и додао да је важно што ће се истрага о трговини људским органима наставити.

Векарић је навео да је значајно и то што је тужилац указао на вакуум који је начинио Хашки трибунал, односно на то да су Срби оптуживани пред трибуналом, а да се исто није десило и обрнуто, и истакао да је формирање Специјалног суда за ратне злочине на Косову кључна ствар за спровођење правде.

Према његовим речима, добро је што је тужилац Вилијамсон похвалио подршку владе Србије и правосудних ограна, чиме је, како наводи Векарић, Србија показала да спада у ред цивилизованих држава којој је стало до истине и правде.

Векарић је истакао да је јако важно што се тужилац усредсредио на ратне злочине и злочине против човечности и подсетио да није одбачена могућност подизања оптужнице ни за трговину органима.

– Најтеже се доказује трговина органима. Ако нађете скелет, не зна се да ли је тој особи неко извадио органе, то је јако тешко доказати, и у том смислу тужилачки је оправдано оно што је Вилијамсон изнео – рекао је Векарић.


Извор: Танјуг, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Вилијамсон објавио свој извештај

* Обавезна поља