EU-Kosovo-srbijaБЕОГРАД – Влада Србије формирала је данас ужи тим за преговоре са ЕУ, а министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић поручила је да је тиме комплетирана структура за вођење преговора и да ће Србија спремно дочекати отварање првих поглавља до краја године.

Ужи преговарачки тим учествоваће у креирању преговарачке позиције и извештавати владу о процесу преговора са ЕУ и са међувладиних конференција по појединим поглављима, што ће ојачати српску позицију, рекла је Јоксимовић Танјугу, прецизирајући да тим чини 24 члана из државне администрације, али академске заједнице и невладиног сектора.

„Србија као земља кандидат шаље поруку Европској унији да смо урадили све што је до нас и што је наша обавеза као кандидата, да смо комплетирали структуру за вођење преговора. Спремни ћемо дочекати отварање првих поглавља, надам се до краја године“, навела је Јоксимовић.

У ужем преговарачком тиму су, по функцији, државни секретари министарстава финансија и спољних послова, шеф српске мисије у Бриселу, директор Канцеларије за европске интеграције и представник члана владе задуженог за европске интеграције, у овом случају представник кабинета министарке без портфеља.

Остатак тима од 19 људи чине стручњаци из државне администрације, министарстава који су већ учествовали у процесу скрининга, представници академске заједнице, Националног конвента, невладиног сектора, рекла је Јоксимовић.

„Нисмо се ни на који начин руководили партијским ни политичким опредељењима, већ стручношћу пре свега и то је оно што је добро за нашу земљу“, рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић је рекла да нису сви са којима се разговарало током одабира тима били заинтересовани јер је то врло захтеван посао који тражи изузетну стручност и посвећеност, али се у договору, каже, дошло до људи који ће томе моћи потпуно да се посвете.

Министарка је рекла да се влада руководила тиме да у тиму буду представници администрације, државни секретари, помоћници и начелници управа, који су већ били укључени у преговоре током процеса скринига.

„Врло сам задовољна, мислим да смо окупили добар и разнолик тим у којем су људи који познају добро области којима се баве“, рекла је Јоксимовић и додала да, будући да ће процес преговора трајати и наредних година, увек постоји опција да дође до одређених промена у тиму.

Целокупан преговарачки тим јавности ће бити представљен крајем августа или почетком септембра, рекла је министарка, додајући да ће у томе учествовати и премијер Александар Вучић.

Министарка је навела да ће преговарачки тим давати важан допринос целокупном процесу преговора кад дође до отварања поглавља, посебно у тражењу најбољих рокова и модела које Србија, као земља кандидат, може да усвоји.

Јоксимовић је подсетила да су током процеса скрининга, који је успешно завршен, представници српске администрације били подељени у 35 преговарачких група, а да по отварању првих поглавља следи захтевнија фаза, за коју је важно да ужи тим буде формиран.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Влада формирала ужи тим за преговоре са ЕУ

* Обавезна поља