mistralПАРИЗ – Нови детаљи и закулисне радње неуспеле француске продаје бродова Москви, између осталог, показују и то да је одустајање од купопродајног уговора Француску коштало две, а не једну милијарду евра.

Летњи политички ветрови подигли су неуспешну француску продају мистрала Русима на ниво државне афере. Сатирични недељник „Оковани патак“, познат по бројним открићима закулисних радњи, изашао је у новом броју с податком да ће одустајање Париза од купопродајног уговора за испоруку два војна брода Москви, коштати Француску чак две милијарде евра, двоструко више од суме коју су почетком овог месеца навели председник Оланд и министар одбране Жан Ив Ледријан.

На 896 милиона евра, колико Француска треба да врати Русији, према њиховој рачуници, треба додати још 100 милиона на име трошкиова које су Руси имали за обуку 400 чланова посаде, радове на пристаништу и адаптацију 32 хеликоптера КА52. То, међутим, није све. Конструктору треба надокандити мањак зараде од 350 милиона, а рачун предвиђа и 200 милиона због адаптације за потребе евентуалног новог купца.

Коначно, трошкови чувања брода износе пет милиона евра месечно, а још се не јавља ни нови купац. Носаче хеликоптера, које су Руси наручили 2011. године, не жели ни домаћа, француска морнарица.

Џекпот за Русе

Лист истиче да су Руси направили прави „џекпот“, јер су њихови инжењери већ добили техничку документацију на 150.000 страница на основу које сада могу да направе свој брод. А Москва је и, због промена курса домаће валуте, дала 40 милијарди, а добила 65 милијарди рубаља.

Разговор Путин-Оланд о мистралима

Одржан је телефонски разговор председника Русије Владимира Путина и његовог француског колеге Франсоа Оланда. Они су донели заједничку одлуку о раскиду уговора за изградњу и испоруку два брода типа „мистрал“, наводи сајт Кремља.

„Током разговора на експертском нивоу, одржаног у традиционално пријатељским односима, успело се доћи до узајамнокорисног споразума о компензацији руској страни средстава уплаћених по уговору, као и о враћању руске опреме и материјала“, наводи се у саопштењу.

mistral-ship

„Француска је већ уплатила наведена средства и након враћања опреме добиће право сопствености и моћи ће да располаже са оба брода. Москва сматра питање ‘мистрала’ у потпуности решеним“, саопштено је у Кремљу.
Медији су раније објавили да је Париз наводно спреман да врати око 800 милиона евра Русији, док је Москва инсистирала на суми од 1,1 милијарди евра.

Русија и Француска потписале су 2011. године уговор вредан 1,3 милијарде долара за два брода класе „мистрал“. Први брод требало је да буде испоручен у новембру 2014. године, али је Париз одложио испоруку због наводне умешаности Москве у кризу у Украјини.


Извор: Правда

Оставите коментар

Оставите коментар на Колико Французе коштају мистрали

* Обавезна поља