vrsacki-vinogradi(1)БЕОГРАД — Влада Србије наложила Министарству привреде и Агенцији за приватизацију да пониште све акте и радње у предмету продаје имовине предузећа „Вршачки виногради“.

Влада је данас упозната са Извештајем о извршеном надзору над радом Агенције за приватизацију у предмету продаје имовине „Вршачки виногради“ АД Вршац у реструктуирању, по јавном позиву од 8. јула 2013. године, за учешће на јавном надметању за куповину дела покретне и непокретне имовине друштва, саопштила је Владина канцеларија за сарадњу са медијима.

У Извештају су констатоване повреде Закона о приватизацији и Уредбе о поступку и начину реструктуирања субјекта приватизације, па је влада наложила Министарству привреде и Агенцији за приватизацију да примене мере како би биле отклоњене утврђене незаконитости, да пониште све акте и радње, спрече евентуалну штету и покрену поступак утврђивања одговорности.

У позив за јавно надметање за приватизацију „Вршачких винограда“, објављеном 8. јула, почетна цена за грађевинске објекте, земљиште, вишегодишње засаде и шуме, као и залихе вина, била је утврђена у износу од 100 одсто тржишне вредности имовине, односно 17,6 милиона евра.

Прво јавно надметање окончано је неуспешно, а почетна цена на другом, такође неуспешном, надметању била је у износу од 51 одсто тржишне вредности, односно 8,9 милиона евра.

Почетна цена на трећем надметању је одређена у висини од 30 одсто тржишне вредности, што је 5,28 милиона евра.

На лицитацију су се пријавили руско-украјински конзорцијум, МК група Миодрага Костића, фирма Милета Драгића и кинески конзорцијум Гуан Нан, али је само Гуан Нан био у могућности да уплати неопходан депозит.

Гуан Нан још није потписао Уговор о преузимању Вршачких винограда са Агенцијим за приватизацију, нити је уплатио лицитирану цену од 5,3 милиона евра.

Председник Гуан Нан групације Саи Шао Сјонг

После жалби да је било незаконитости, кинески инвеститор је најавио да ће одустати од улагања у Србији уколико не буде потписан уговор о куповини тог вршачког преузећа, али и да ће поднети тужбе против одговорних.

Правни заступници кинеске фирме у Србији су рекли да се не могу накнадно мењати услови тражени тендером, као и да је продајни пакет обухватио земљиште – 620 хектара, шуме, грађевинске објекте и залихе од 10 милиона литара вина, али да није предвиђена куповина робне марке.

Премијер Ивица Дачић изјавио је у августу ове године да је наложио Радној групи Управе криминалистичке полиције МУП-а Србије да провери продају имовине Вршачких винограда.

Дачић је Танјугу рекао да је МУП-у проследио извештај Савета за борбу против корупције о „Вршачким виноградима“, у којем се износе озбиљне примедбе „које захтевају хитну проверу“.

Реч је о Извештају Савета за борбу против корупције, којим се указује на поступање Агенције за приватизацију, а којим је оштећена држава и то предузеће, додао је Дачић.

Министар привреде Саша Радуловић изјавио је јутрос у „Кажипрсту“ РТВ Б92 да су поднете кривичне пријаве против свих одговорних за „срамотну приватизацију Винограда“, али није желео да именује ко је тачно одговоран.

Радуловић је рекао да постоји предлог Министарства да се та приватизација поништи због бројних незаконитости у поступку, наглашавајући да је та приватизација „срамота и скандал, недопуштено понашање“.

Радуловић је оценио да су на том тендеру владали неједнаки услови за учеснике, али није желео да коментарише ко је одговоран за лошу пориватизацију.

Бивши министар привреде и финансија Млађан Динкић изјавио је да верује да није обухваћен кривичном пријавом за аферу Вршачки виногради.

Претходна приватизација „Вршачких винограда“ из 2006. године раскинута је три године касније.

„Вршачки виногради“ имају залихе од 8,5 милиона литара вина, што на тржишту вреди око 4,5 милиона евра, као и очекивани овогодишњи принос грожђа од осам милиона килограма, односно у производњи 5,7 милиона литара вина, што вреди још око три милиона евра.

Вршачка фирма има 250 запослених, располаже са око 1.200 хектара засада винограда у роду, 614 хектара има сопствене земље, и двоструко више државне у дугогодишњем закупу. Прерађивачко-смештајни капацитети (подруми) износе 34,2 милиона литара.

Прихваћен програм мера за „Аутосаобраћај“

Влада Србије данас је прихватила и програм мера за кредитну подршку привредном друштву „Аутосаобраћај“ АД Крагујевац у реструктуирању, чијом применом се стварају услови за разрешавање кризне ситуације у овом предузећу.

Влада је наложила „Аутосаобраћају“ АД Крагујевац да до 10. децембра достави Министарству привреде све податке о предузећу, као и процену имовине и предлог за социјални програм.

Радници „Аутосабраћаја“ прекинули су данас блокаде саобраћаја у Крагујевцу, након што им је на састанку са првим потпредседником Владе Александром Вучићем у Београду, обећано испуњење њихових захтева.

Влада је усвојила и Предлог закона о извозу и увозу наоружања и војне опреме, усклађен са новим правилима и процедурама ЕУ и међународним конвенцијама и споразумима, који ће, како се очекује, обезбедити чвршћу контролу у овој области.

Влада је усвојила и Предлог закона о потврђивању аката Светског поштанског савеза.


Извор: Б-92, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Влада наложила поништавање приватизације „Вршачких Винограда“

* Обавезна поља