oliver-anticБЕОГРАД – Данас ће читавој јавности да буде јаснија позадина напада на председника Томислава Николића јер ће бити обелодањена огромна афера у односу на коју ће све претходне изгледати смешне. Стигли су материјали из којих ће се показати да иза напада неких људи на председника Србије и његов кабинет стоје најниже побуде. Сада ће да дође све на своје место. Конференцију за новинаре одржаће кључни људи који су донели материјалне доказе, биће обелодањено да је већ све предато полицији и да ће данас бити предато специјалном тужиоцу. То ће бити једна јако добра државна акција прочишћавања самих финансијских темеља ове државе како би могли да почнемо да функционишемо као правна држава. Ако се све ово што је отето од народа врати, ова држава дуже време неће имати проблема са финансијама. Ово је за „Политику” најавио Оливер Антић, саветник председника Србије на питање да прокоментарише учестале директне и индиректне нападе на Николића у којима предњачи Млађан Динкић.

„Обелодањивање афере више не може да се спречи, нико то више не може да стави у фиоку јер је обавештена и полиција и тужилаштво, дакле сви релевантни органи, и то са материјалним доказима. Ови синхронизовани напади на председника Николића нису случајни. Проблем је у следећем – што се више сужавао круг око неких особа, око њихових дела која полако испливавају, оне су саме себе прозвале.

Ко су актери те афере?

Не могу да вам кажем све. Оно што се помињало, о чему се причало данас ће бити обелодањено, али са материјалним доказима. Ми смо навикли у овој нашој земљи од 1945. године па до данас да умеју да се праве непостојеће афере, подмећу лажни сведоци. При томе се људи ослободе, али лажни сведоци никада не одговарају.

Да ли је у аферу укључен неко од политичара?

Јесте. Они су знали шта се дешава, виде да већ стижу материјали из иностранства. Ипак они имају своје људе свуда, нису џабе богати. Има доста повезаних особа.

Дакле није истина оно што је Динкић спочитавао председнику Николићу?

То је апсолутна неистина.

Шта је онда у позадини Динкићевих прозивки на рачун Николића?

Све је готово (у вези са „Вршачким виноградима” прим. аут.) пре него што Томислав Николић креће на пут у Кину. И пошто је све готово, Динкић не зна где је потпис, печат и очигледно минира ту сарадњу. То нема везе са председником уопште. Пошто су све завршили, они пред пут Николића у Кину праве један политички проблем као што је и раније било. Када нешто треба да се потпише са Русијом онда се од тога прави проблем, када нешто треба да се потпише са Кином, онда се од тога праве афере. А имиџ земље је у питању.

Хоћете да кажете да иза напада а Николића стоји страх од могућих процесуирања?

Наравно. Они сад хоће да се покажу да су политичке жртве. Кад би ова афера била само документована сведоцима можда би у то неко и поверовао. Али ово нема везе са тим „климавим” доказима као што су сведоци него са материјалним доказима, са папирима, рачунима, банкама и трансакцијама и са тим су упознати и инострани органи безбедности. Чак су и они давали податке. Ту је повезана и Аустрија, Италија и Швајцарска.

Зашто се напада председник Николић, каква је његова улога у разјашњавању ове афере?

Он има велики морални ауторитет у овом друштву, он је тај који је непосредно биран, њему се људи обраћају, достављају податке. Све што се достави у кабинет председника, као и када било који други орган добије обавештење, по службеној дужности то се доставља надлежном органу. Њему се обраћају људи са доказима за кривична дела јер рачунају на његов морални кредибилитет, на његов ауторитет у народу, држави. Некад се људи чак не обраћају директно тужилаштву и полицији него њему, а онда ми то проследимо.

Дакле, Николић је имао кључну улогу у расветљавању ове афере због инсајдерских информација које је добио?

Тако је, људи су неповерљиви јер знају да су некада неки случајеви закључавани у фиоке несавесних службених лица. Тога код председника нема. Ми дневно имамо велики прилив предмета. Људи имају поверења у свог председника, он их никада није изневерио па неће ни овом приликом.

Да ли ће ова афера имати размере попут оне у Хрватској са Санадером?

Да, тог је ранга. Чак су неки људи који су пружили доказе за Санадерове кривичне радње овде помогли. То ће бити велика афера. Видеће се ко је ко и свима ће бити јасно зашто се овако напада председник и његов кабинет.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Оливер Антић о нападима на Николића

* Обавезна поља