vlada srbije 2БЕОГРАД – Влада Србије данас је усвојила Предлог закона о буџету за 2015. годину којим је планиран приход од 924,4 милијарде динара, а расходи су 1.083 милијарде заокружено, саопштио је министар финансија Душан Вујовић.

Вујовић је на ванредној конференцији за новинаре након седнице Владе Србије рекао да је планирани дефицит 158,6 милијарди и упоредив са буџетским дефицитом исказаним на почетку године и ребалансом на крају годину.

Он је подсетио да је на почетку године дефицит износио 163,8 милијарди а у ребалансу 213 миљиарди динара.

Вујовић је рекао и да је овај буџет добио подршку Међународног монетарног фонда.

Буџет Србије за 2015. годину је први клучни програм који не нуди само прилику да се реше проблеми дефицита већ и да се реше структурни проблеми који су прозроковали дефиците у претходним годинама, изјавио је данас минситар финансија Душан Вујовић.

Вујовић је рекао да су предлогом новог буџета по први пут расходи од 1.083 милијарде динара нижи од предвиђених на почетку године, када су били пројектовани на 1.094 милијарде динара али и од оних предвиђених ребалансом.

Министар је казао да су расходи смањени за око 10 милијарди динара у односу на почетак године и за око 120 милијарди динара у поређењу са ребалансом.

Овај буџет је и први кључни корак који је добио подршку ММФ а који ће разматрати Савет директора тог фонда, рекао је министар и додао да се са ММФ осим о централном буџету разговара и о буџетима локалних самоуправа, путева и коридора….

Поред уравнотеженог буџета биће спроведене и реформе у области јавних предузећа, решавање статуса предузећа у реструктурирању, реформа јавне управе која мора да буде ефикаснија, енергетско осамостаљивање Србије и смањење дефицита у области енергетике.

Министар је рекао да се Предлогом буџета штеди 65 милијарди динара на нивоу државе.

Штедеће се, каже, на субвенцијама, али не и у домену социјалне заштите.

Предлог буџета представља и пуну транспарентност свих трансакција, каже министар и као важно истиче да су све ставке исказане према међународним технологијама.

Буџет је, додао је, рађен на основу конзертавитвин макроекономских претпоставки, те да ће државни призвиод захтевати неко време да се држава опорави од од штете начињене поплавама током ове године.

Озбиљнији позитиван раст се очекује у 2016. и 2017. години, каже министар нагласивши да приликом израде буџета није узето у обзир низ инвестиционих рпојеката који ће бити реализовани почетком наредне године и који ће своје пуне ефекте дати тек за неколико година, али у неким областима и на самом почетку њихове реализације.

Министар је најавио да у наредној години неће бити повећања пореза, али да ће се приход од пореза настојати повећати бољом наплатом.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Влада усвојила предлог буџета за 2015

* Обавезна поља