Vlada_Republike_srbije-300x226Влада Србије је након годину дана ћутања доставила податке Данасу о томе колико је дато сагласности за нова запошљавања у јавном сектору упркос забрани. Подаци су достављени тек пошто је Управни суд прошле недеље донео пресуду у корист новинара нашег листа, којом је наложио Влади да то учини у року од 15 дана. У владиној Комисији за давање сагласности наводе за Данас да су у протеклих 20 месеци дали сагласност за 8.744 радна места, а да су одбијена 11.532 захтева. То се, међутим, не поклапа са подацима министарстава која тврде да су заједно само за 2014. добила око 13.500 сагласности.

У периоду од 24. јануара 2014. до 15. септембра 2015. за цео сектор јавне управе издато је позитивних сагласности за 8.744 радна места, од чега на неодређено време укупно 7.055 радних места и на одређено укупно 1.698. У истом периоду нису дате сагласности за 11.532 радна места, од чега на неодређено 8.374 и на одређено 3.158 – наводе за Данас у владиној Комисији додајући да је тај број збир података из свих до сада донетих закључака.

У одговору се додаје и да Комисија не располаже информацијом колико је и заиста запослено људи у јавном сектору од увођења забране запошљавања крајем 2013, а која је на снази до 31. децембра ове године и највероватније неће бити продужена.

– Комисија не располаже ни збирним ни појединачним подацима о броју фактички запослених нових људи након добијања сагласности Комисије. На основу добијене сагласности Комисије, корисници јавних средстава надаље покрећу и спроводе конкурсне поступке за запошљавање лица, који могу а не морају бити реализовани и резултирати запошљавањем нових лица – истиче се у одговору.

У ове бројке изгледа да нису укључени запослени по уговору, јер се одговор владе не поклапа са подацима до којих је Данас пре неколико месеци дошао „пешке“. Сабирајући појединачне податке свих министарстава само за 2014. годину, добили смо да је укупан број новозапослених, на неодређено, одређено и по уговорима, у јавном сектору 13.430 – 7.218 на неодређено и одређено и 6.212 по уговорима. Највише одобрења у 2014. бележи се у МУП – чак 2.960, Министарству државне управе и локалне самоуправе 2.345 и Министарству здравља које је „запослило“ 2.104 особе.

Посматрајући без броја ангажованих по уговору, поставља се питање колико је реално да су сва министарства за 2014. годину добила сагласност за више од 7.200 радних места, а да је само за осам месеци ове године одобрено још 1.500.

Због вишемесечног ћутања најпре Министарства финансија, а потом и Владе Србије, новинар Данаса и потписник ових редова тужио је у марту ове године владу Управном суду због ћутања управе. Суд је прошле седмице донео пресуду у корист новинара нашег листа и дао рок влади да одговор достави у року од 15 дана. Владина Комисија, иначе, одговарајући на жалбу, тврдила је пред судом да „није активно легитимисан орган јавне власти у складу са Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја“, као и да се одређена питања не односе на делокруг Комисије. Суд је такве наводе оценио неоснованим.

Без објављивања закључака

Влада Србије је децембра 2013. донела одлуку о забрани запошљавања у јавном сектору до 31. децембра 2015. Предвиђени су и изузеци од забране који су могући само уз сагласност посебно формираног и привременог тела Владе Србије – Комисије за давање сагласности за нова запошљавања и додатна радна ангажовања код корисника јавних средстава. Донета је и посебна уредба којом се регулише како се тражи сагласност за нова запошљавања поред забране, а којом је прописана и обавеза Владе да на својој интернет страници месечно објављује закључке о давању сагласности. Тај део сопствене уредбе Влада није испоштовала.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Влада запослила 9.000 чиновника упркос забрани

* Обавезна поља