su 25Дејство руске авијације у Сирији сјајно је одмерено и усклађено са дејством сиријске армије и оних снага које је подржавају. За само три дана интензивних руских удара остварено је неколико стратешких циљева које ћемо сада набројати:

1. Сиријске оружане снаге су успешно одбраниле стратешки важну провинцију Латакија, значајно умањивши број исламистичких бораца. Формиран је мање-више стабилан фронт у Латакији и више не постоји претња да Сирија постане опкољена.

2. Више не постоји претња да би исламисти могли да поделе Сирију на два дела пошто је владина војска успешно одбранила аутопут Хомс-Дамаск, успоставивши поново контролу над важном линијом транспорта.

3. Као резултат ограничене офанзиве САА (војске која одговара Асаду), заузета је област из које ће бити спроведен напад на Палмиру, град који тренутно држе борци ИСИС-а и који представља историјско и културно обележје, као и значајно стратешко седиште транспорта. Ослобађање овог регионалног центра је за сиријске војнике питање части.

4. Појачано је деловање сиријских ваздушних снага, али и ефикасност артиљерије. За време операције против бораца Ал Нусре у Латакији, владина војска је за два дана уз минималне губитке ослободила територију коју су држали терористи.

Сиријска војска је у операцијама код Палмире крајем августа за два дана изгубила пар јединица, бомбардера и два хеликоптера.

5. Сиријска војска је 19. и 20. септембра по први пут од августа подржала корпусе републиканске гарде и савезничке снаге које се боре за Дејр ез Зор. Овај град у источној Сирији је називан „Стаљинградом на Блиском истоку“ пошто није постојала могућност деблокаде.

Систематски ваздушни напади на терористе ИСИС-а и јачање блокираних сиријских војника су омогућили сиријској команди да очува Дејр ез Зор. Међутим, пошто је овај град јако удаљен од остатка територије под владином војском, мало је вероватно да би опкољени могли живи да се врате из борбе.

6. Појачан је квалитет сиријских информација што омогућава брзу и тачну процену положаја непријатеља и њихову елиминацију, спашавајући животе војника САА.

 

7. Руско војно присуство у Сирији се повећало седам пута. Војне залихе, логистика и информације од Русије повећавају шансе ефективне борбе Асадових снага.

8. Постоји консензус између Русије и САД по питању Сирије. На пример, САД су евакуисале противваздушну одбрану са сиријско-турске границе која је могла да сузбије ваздушне операције Сирије и Русије.

Дипломатска активност САД индиректно сведочи о жељи вођства да створи заједнички фронт против исламиста, што значи да САД морају да промене реторику по питању Асада. Они га сада посматрају као привременог али вредног савезника у борби против радикалног исламизма.

9. Према неким информацијама, ИСИС и даље добија војну подршку од других држава (Турске или Саудијске Арабије).

10. Медијска активност председника Башара ел Асада је порасла. Он је недавно дао интервју у ком је детаљно објаснио каква је ситуација у држави, изразивши наду за победом. Одсуство песимизма и хистерије од стране владе је веома важно за Сирију у овом периоду.

Ипак, треба напоменути да је више од половине Сирије још увек под контролом ИСИС-а, при чему им се са севера супротстављају Курди, који такође не признају Асадову власт и који желе да оформе своју нацију након рата.

Асадов режим је изгубио бројна нафтна поља, војне арсенале и значајне путеве широм државе који воде до Ирака, Јордана и Турске.

Поред ИСИС-а постоји још тридесетак милитаризованих група које се противе Дамаску и једне другима. Заправо, Дамаск контролише само око 40% некадашње територије Сирије.

Само копнена и ваздушна офанзива великих размера против ИСИС-а може да преокрене ситуацију у корист Дамаска. Упркос очигледним успесима у активној одбрани, сиријска војска у тренутном стању није способна за веће офанзивне операције без спољне подршке. Стратешка контраофанзива на исламисте је за сада још увек ван домета.


Извор: Правда

Оставите коментар

Оставите коментар на Руски удари и промена тока рата у Сирији

* Обавезна поља