filaret-1Владика Милешевске епархије Филарет на обележавању Велике Госпојине у селу Премћани критиковао је Српску православну цркву и српски и црногорски државни врх, пишу подгоричке „Вијести”.

Филарет је у четвртак, наводно, рекао да не признаје СПЦ и да је никада неће признавати јер се „много променила и није више као што је некад била”. „Ово није црква патријарха Германа, ово је нека нова црква коју лично ја не признајем и нећу је признавати. Ја ћу учити како су ме моји професори учили. Како ме је учио мој духовни отац патријарх Герман, тако ћу остати са својим народом, са својом црквом”, рекао је Филарет на прослави Велике Госпојине, слави манастира Довоља.

Истичући, ипак, да никад неће издати своју цркву и народ, он је позвао окупљене да послушају њега, како је за себе рекао, најневаљалијег и најгорег владику у СПЦ, који нема чега да се боји ни стиди.

Он је оценио да Црна Гора и Србија не иду добрим путем, јер „само балимо о Европској унији док народ све сиромашније живи због ЕУ”: „Овако ваши дедови и прадедови нису чинили и радили него су чували образ и душу своју спасавали. Данас немамо ни душе ни образа, само знамо да балимо о ЕУ, а све теже и теже народу од ваше ЕУ. Никакви сте људи, никакав смо народ, ако чекамо да нам неко из Европе донесе тањир чорбе”, навео је владика.

Челник епархије СПЦ са седиштем у Пријепољу, која обухвата и део Црне Горе, критиковао је одлазак српског и црногорског премијера Александра Вучића и Мила Ђукановића у Берлин на конференцију чији је домаћин била канцеларка Ангела Меркел, коју је такође критиковао, као и високу представницу ЕУ Кетрин Ештон.

Констатујући да су „уста српских и црногорских званичника пуна ЕУ”, Филарет их је замолио да понекад помену и Русију. „Кажите некад Русија, неће вам ништа бити, кажите и Балкан и неку другу реч. Нисте ваљда толико постали мутави да не знате никакву више реч изговорити од ЕУ. Немам ја ништа против ЕУ, само ЕУ има много својих проблема, јада и белаја. Немојте мислити да су читав свет, Путин и Русија луди и блесави, а само сте ви, Црногорци и наши Шумадинци паметни…”, навео је владика, преносе „Вијести”.

Он је казао да је брука што уводимо санкције Русији, називајући оне који су то урадили бедама. Он је казао да Србија повећањем наталитета за 20 година може вратити Косово без иједног испаљеног метка. „Србија, ако хоће Косово, не треба да се клања оном који јој је узео Косово, већ нека води политику наталитета. И ви нисте у Црној Гори ништа бољи, него сте још гори. Подгорица, Улцињ, Бар и Будва пуне се неким другим светом”, рекао је владика.

Између осталог, Филарет је рекао да Турска није пријатељ „српској цркви и српскоме народу” и да још не могу да обнове оно што су им порушили пре више векова. „Ево, поново нам улазе на велика врата као тобоже велики пријатељи. Нека вам буду пријатељи, ваша је то потпуно приватна ствар кога ћете узети за пријатеља. Куку ти га и вама и нама останемо ли овакви какви јесмо, јер смо слепи, ћорави и глуви”, рекао је Филарет.

О Ештоновој и Меркеловој

Како су објавиле подгоричке „Вијести”, владика милешевски изнео је критике на рачун Ангеле Меркел и Кетрин Ештон.

„Једва вас чека Ангела Меркел у Берлину, нема кога да прими него вас из Шумадије и вас из Црне Горе, нема с ким да попије јутарњу кафу, да се поразговара о будућности ЕУ. Бојим се, ако одете тамо, да се нећете вратити. Неће вас онда Шумадија и Црна Гора и Србија прихватити овакве какви јесте, а никакви сте. Меркелова вас заноси и духовном и физичком лепотом. Ештонка вам још више прија с оним крезавим зубима и својим изгледом. Немојте тако радити. Треба поново да вратите достојанство и понос часној Црној Гори. То треба часној и поносној Србији, Шумадији коју су нам преци оставили. То Србији треба, а не ове политичке фукаре које не умеју да се прекрсте”, рекао је Филарет.


Извор: Танјуг

Коментари

Један коментар на Владика Филарет критиковао СПЦ

Оставите коментар

Оставите коментар на Владика Филарет критиковао СПЦ

* Обавезна поља