tusk-tttБРИСЕЛ – Лидери Европске уније именовали су вечерас пољског премијера Доналда Туска за наследника Хермана Ван Ромпеја на челу Европског савета, док ће Кетрин Ештон наследити италијанска шефица дипломатије Федерика Могерини, објавио је Ван Ромпеј на свом Твитер налогу.

Реч је о очекиваној одлуци. Дипломата који је инсистирао на анонимности рекао је раније Танјугу да је то одлучено након интензивних консултација које су европски лидери имали током летње паузе и потврђено на дводневном неформалном састанку министара иностраних послова ЕУ који је данас завршен у Милану.

О овим номинацијама ће се гласати у Европском парламенту.

Италија је предложила Могерини и на претходном самиту у јулу, али су поједини лидери одбили да је подрже због недостатка искуства и наводне наклоности према Русији.

У међувремену, кажу Танјугови дипломатски извори, италијански премијер Матео Рензи је интензивним лобирањем успео да убеди скептичне колеге да је она ипак права особа за тај посао.

Туска је званично номиновала пољска влада, која је раније покушавала да на функцију високог представника за спољну политику и безбедност постави свог шефа дипломатије Радека Сикорског.

Пошто ово није успело због тврдог инсистирања Италије на Могеринијевој, Пољска је добила функцију председника Европског савета.

Туск је током консултација добио значајну подршку британског премијера Дејвида Камерона, који се, према извештајима, нада да ће заузврат добити повластице која Британија тражи да би остала у ЕУ.

Туску се замера да слабо говори стране језике, али он је протеклих месеци похађао интензиван курс енглеског и, како наводи пољска штампа, успео да га донекле савлада.

Пољски премијер је долазећи на данашњи самит у Бриселу избегао да разговара са новинарима, већ им је уз осмех одмахнуо руком.

БИОГРАФИЈЕ

Могерини: од шефа италијанске до шефа европске дипломатије

БРИСЕЛ – Шефица италијанске дипломатије Федерика Могерини номинована је данас за шефицу дипломатије ЕУ, објавиое је на свом Твитер налогу председник Европског савета Херман Ромпеј.

Она ће на том месту наследити високу представницу за спољну политику и безбедност и потпредседницу Европске комисије Кетрин Ештон.

Могерини (41) је пре само пола године, у фебруару, преузела ресор дипломатије у влади премијера Матеа Ренција.

Од прошле 2013. године је чланица Националног секретаријата Демократске партије, где је задужена за Европу и међународне односе. Претходно је у том партијском органу била задужена за институционалну реформу.

Члан је Представничког дома од 2008, а реизабрана је прошле године.

У августу прошле године изабрана је за председавајућег италијанске делегације у Парламентарној скупштини НАТО, а била је и члан делегације у Парламентарној скупштини Савета Европе.

Председавала је и интерпарламентарном групом за развојну сарадњу, члан је Института за међународне односе.

По обраyовању је дипломирани политиколог. Била је стипендиста Маршаловог фонда.Рођена је у Риму 1973. године и мајка је две кћерке.

Италија је 1. августа ове године званично кандидовала Могерини за високу представницу за спољну политику и потредседницу Европске комисије, иако она на претходном самиту у јулу, није добила подршку пошто јој је приписан недостатак искуства, али и наводна „наклоност Русији”.

Противници су јој замерали „превише попустљиву политику” према Москви, посебно су јој стављали на терет изјаву да ће гасовод Јужни ток бити изграђен. Она је, према наводима италијанских медија, на тврдње да је „руски човек” у ЕУ одговарала, уз осмех, да је реч о „манипулацији” против Италије.

Ренци је интензивним лобирањем у претходних месец дана успео да убеди скептичне колеге у ЕУ да је Могерини ипак права особа за шефа европске дипломатије, а потом је добила и подршку француског председника Франсоа Оланда.

Дугогодишњи пољски премијер наследник Хермана Ван Ромпеја

БРИСЕЛ – Дугогодишњи председник владе Пољске Доналд Туск номинован је за наследника Хермана Ван Ромпеја на челу Европског савета, објавио је Ромпеј на свом Твитер налогу.

Туск, кога је званично номиновала пољска влада, већ дуже време важио је за највећег фаворита за председавајућег Европског савета.

Он је други председник Европског савета и први представник земаља са простора централне, односно источне Европе, које су се прикључиле ЕУ пре десетак година, који долази на ову функцију.

Туск је од новембра 2007. године председник Владе Пољске. Током дуге и успешне политичке каријере био је посланик од1997, а од 2001. потпредседник пољског Сејма (скупштине).

Парламентарни лидер опозиције био је од 2003. до 2007. године.

Рођен је 1957. године у Гдањску и у том граду је и завршио факултет. По образовању је историчар. Политичким радом се бавио још током студија, када је био активан следбеник „Солидарности”.

По етничком пореклу је Кашуб. Кашуби су мали словенски народ, настањен у пољској Померанији. Највећим делом се идентификују са Пољацима.

Оснивач је и председник странке Грађанска платформа, која важи за политичку организацију десног центра.

Таска сматрају за либералног политичара, понешто конзервативних ставова.

У последње време често се оглашаво реакцијам на догађаје у суседној Украјини, коју с Пољском везује дуга, често и бурна историја.

Пре неколко дана је, с тим у вези, изјавио да, на основу обавештајних информација НАТО-а и Пољске, постоје докази да су регуларне јединице руске армије активне у Украјини.

Наглашавао је да Пољска „помно прати развој догађаја у Украјини јер је забирнута због последица које би поступци Москве могли имати по њену сопствену безбедност”. Туск је тада изјавио и да његова намера није да „појача осецјај угрожености, већ да ојача осећај одговорности”.

Био је анагажан на оснивању фонда с циљем очувања комплекса нацистичког концентрационог логора Аушвиц, односно одговарајуће музејске поставке, апелујући на на помоћ европских лидера да се очува сећање на највеће стратиште из времена нацизма у Европи. Ожењен је, отац двоје деце.

Током кандидатуре за председника Европског савета , медији су му замерали недовољно познавање страних језика. Пољска је иначе претходно настојала да на функцију високог представника за спољну политику и безбедност ЕУ доведе свог шефа дипломатије Радека Сикорског али италијанско инсистирање на њиховом кандидату Федерики Могерини завршило се избором Туска на функцију председника Савета Европе.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Ван Ромпеј и Ештон „out“ Туск и Могерини „in“

* Обавезна поља