Власт је кроз селективно и дискриминаторно незаконито поступање менаџмента Управе полиције започела јавну и правну шикану свештенства, монаштва и верног народа Православне цркве, почев од поништавања међународног и уставног права на слободу вероисповести до права на слободу окупљања. Списак неуставних и незаконитих активности Управе полиције према нашој Цркви током два претходна месеца је катастрофалан.

Ово је део заједничке изјаве Дану митрополита црногорско-приморског Амфилохија, епископа Јоаникија и Правног савета Митрополије, која је по њиховим речима са другим православним епархијама СПЦ у Црној Гори од 13. марта ове године савесно и одговорно испоштовале здравствене мере које су уведене, а представници здравствене власти Црне Горе су због тога више пута јавно исказали захвалност Цркви.

-Свештенство, монаштво и верни народ, исказујући личну и саборну еванђелску веру и друштвену одговорност, са молитвом и смирењем примили су на своја плећа дио свеопште здравствене невоље. На жалост, и поред тога, власт је, кроз селективно и дискриминаторно незаконито поступање менаџмента Управе полиције, започела јавну и правну шикану свештенства, монаштва и верног народа Православне цркве, почев од поништавања међународног и уставног права на слободу вероисповести до права на слободу окупљања.

Митрополит Амфилохије и епископ Јоаникије на конференцији за штампу – Фото: Митрополија црногорско-приморска/ЕПИ

Списак неуставних и незаконитих активности Управе полиције према нашој Цркви током два претходна месеца (13. март 9. април 2020. године) је катастрофалан. Показало се, на жалост, да ниједан верски тренутак, чак и када су у питању сахране преминулих, није био вредан људске пажње и елементарног поштовања, првенствено од стране Управе полиције (неосновано позивање митрополита Амфилохија и свештенства у полицију и тужилаштво, незаконито спречавање верника да уђу у храмове уз поштовање прописаних здравствених мера, изрицање драконске казне улцињском свештенику коју је за њега, због претње затвором, уплатила Митрополија, достављање јавности података улцињског свештеника, забрана резања славских колача на Лазареву суботу, Цвети, Ђурђевдан и Марковдан, покушај протеривања свештеника из Плужина, противправно позивање и саслушавање верника ради застрашивања, светогрдно поступање до зуба наоружаних припадника полиције испред улаза у православне храмове).

Притом, припадници Управе полиције су драстично кршили прописане здравствене мере, посебно према митрополиту Амфилохију и свештеницима у полицији, о чему постоје докази на видео-снимцима и фотографијама наводи се у изјави митрополита и епископа Јоаникија са Правним савјетом.

Управа полиције је, како кажу, поступала без икаквих појединачних правних аката на које би се могла изјавити жалба или искористити друго правно средство ради заштите повређених права и основних слобода.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Власт у Црној Гори шиканира СПЦ

* Обавезна поља