У Републици Српској увелико се захуктава изборна кампања, а кључна тачка сучељавања одвија се око покрета „Правда за Давида“, економске ситуације у земљи и односа ентитета према покушајима унитаризације БиХ. Но, пажњу јавности РС ових дана скренуло је отворено писмо новинара ВИКОМ РТВ премијерки Жељки Цвијановић у коме се указује на бахатост локалних власти према грађанима и слободним медијима, а она позива да помогне у решавању једног конкретног животног проблема.

Писмо преносимо у целости као и видео прилог који је тим поводом емитовала ВИКОМ РТВ.

***

ПРЕДМЕТ: Отворено писмо поводом укидања воде слободном медију

Госпођо Цвијановић,

у овим предизборним данима просто смо бомбардовани информацијама о „великим успесима“, „историјским достигнућима“ и свеколиким „просперитетом“ који нам је наводно омогућила постојећа власт, као и „блиставим перспективама“ које нам се смеше ако Вама, истим људима, „спремним да преузмете одговорност“ омогућимо да владате даље. Блиставе поворке, јаки слогани и обавезни осмеси треба, ваљда, да нам поруче како живимо у срећној и уређеној земљи једнаких могућности и права за све, у којој се ви мали и велики „политичари“ грабите за фотеље јер „волите“ нас, бираче. Али, чак и да су тачне те бајке о „просперитету“ и „доброј власти“ које продајете у кампањи питамо Вас није ли то био Ваш посао који сте добрано наплатили кроз зараде, бенифиције, привилегије, луксуз и бахатост којима сте располагали у изобиљу? И да ли сте га заиста радили добро?

Као да ми, грађани, живимо на некој другој планети, у неком другом простору и времену па не видимо и не осећамо шта нам се дешава. А реалност је то да, под гламуром виртуелне стварности коју нам нудите у сваком изборном циклусу, све више сиромаштва, корупције, полуистина, лажи, неправде и осионости политичких моћника над обичним људима, а све мање има људи, коректности, рада, морала, новаца, здравља, нормалног живота.

Отуда, мислимо да је баш кампања коју водите, у којој обећавате брда и долине, право време да Вас подсетимо на стварне и истините проблеме, са којима се, као грађани и привредни субјекти, суочавамо због бахатости, нестручности и некомпетентности људи који врше власт у име партија које су их ту довеле. Ми као обични грађани, који се не баве политиком и не припадају ниједној политичкој опцији, не пишемо и не говоримо  апстрактно и уопштено како Ви, политичари, када причате и обмањујете бираче лажним обећањима, већ конкретно, са именима и презименима и јасним описом проблема.

Почећу од чињенице да сам се лично Вама, током последњег мандата премијера, писмено обратио неколико пута по разним основама и да ме никада нисте удостојили одговора, чак ни преко неке службе или чиновника, а камо ли лично или преко шефа кабинета. А обраћао сам Вам се и као грађанин, и као власник више електронских медија, и као председник Удружења послодаваца РС, увек са конкретним захтевом или притужбом (рецимо на министра Ваше владе г-ђу Решић, која је својим Рјешењем бр:10.3-00-4/17 од 23. Августа 2017. године, сигуран сам зауставила бржи економски и политички развој наше Републике Српске). Да ли то сматрате нормалним понашањем или небитним питањем?

Током своје богате 46. годишње успешне радне и научне каријере написао сам на стотине званичних дописа разним међународним установама, организацијама и појединцима, једино ми Влада моје државе није одговорила. Једино Влада коју Ви водите не зна или не мари за правило да се на допис треба (и мора) одговорити дописом. А кажете нам да сте „сервис грађана“ и да волите и чувате Републику Српску??? Али, о неодговорности министрице Решић и Вашој индолентнности по овом питању верујем да ће историја Вама судити!

Но, то није главна тема овог отвореног писма, мада је еклатантни пример бахатости која се од врха спушта према локалној власти, где добија много конкретније облике. Да, Ви или Ваше службе читате и одговарате на дописе грађана локалне „субаше“, међу којима сигурно има и оних којима Ви „чувате леђа“, сигурно би биле много мање бахате према грађанству.

Дакле, ако нисте знали, у тренутку док нас Ви засипате политикантским визионарством и предизборном „љубаљу“ према бирачима, новинарима ВИКОМ ТВ локалне кабадахије су искључиле воду за пиће и украли два водоводна сата, зато што нисмо пристали да платимо рекеташки рачун који је 27 (двадесетседам!!!) пута већи од рачуна за исти период претходних година. Тај чин прати Ваша заклињања у бољу будућност! Како да Вам верујемо?!

Да конкретизујемо. ВИКОМ  РТВ-у су почели стизати енормно увећани рачуни, у односу на претходне рачуне, о наводној потрошњи воде. Први рачун бр: 001-2861 од 31.07.2018. године, дошао је почетком августа 2018., на износ од 571,59 КМ. Будући да су током 2015, 2016 и 2017. године рачуни у том периоду износили око 20,94КМ (што је и нормално јер ВИКОМ РТВ има само један таолет), логично је било да тај рачун вратимо уз рекламацију, што смо и учинили. Но, ова разумљива реакција једног потрошача, привредног субјекта, који основано сумња да је потрошио то што му се фактурише, разбеснела је в.д. директора „Водовода“-Градишка, Сандру Зеничанина, који нам је место објашњења прво искључио воду, а затим и скинуо и однео наш водомер, вероватно како би сакрио трагове свог харачлијског рачуна, јер би се лако могло видети да толика потрошња није остварена. Уз то је поднео и тужбу суду за наплату дуга, што не споримо.

Будући да је вода природни ресурс без кога је живот немогућ, а у истој згради су и приватне просторије власника ВИКОМ РТВ, проф.др Винка Перића, грађанина РС, он је новинарима дозволио коришћење свог приватног таолета и воде, док се проблем не реши путем суда, али је локални кабадахија Зеничанин послао екипу која је и професору Перићу, као приватном-грађанском лицу, скинула приватно бројило и искључила приватно снабдевање водом, наводно зато јер је ВИКОМ-ов дуг (уствари отворени рекет),  неким волшебним начином пребачен на рачун и водомер грађанина Винка Перића. И то све сада, замислите, у њихово име фактурише Општина! Како ово може и шта ово значи питамо Вас као још увијек мандатну премијерку и политачара у кампањи?

У каквој држави права живимо када појединац може да забрани водоснабдевање компанији која коректно ради од 1989. године, која је за скоро три деценије постојања, директно и индиректно, упошљавала пар хиљада радника, наплаћала се пореза, доприноса и осталих дажбина за разне трутове који су се мењали на власти и увек била на бранику своје отаџбине? Зар је то коректан однос према новинарима једног патриотског медија и према угледном интелектуалцу, академику проф.др Винку Перићу, који је и духовно и материјално уткао себе у стварање наше Републике Српске, у време када су неки други калкулисали, обмањивали, и богатили се, па можда радили и још горе ствари.

Зар то укидање воде новинарима и грађанима који не беже од нормалног и реалног плаћања, али не желе да плаћају рекете  и дубиозе неспособњаковићима које избацују политичке плиме и осеке,  није кршење не само грађанских права већ и права на живот? Да Вас чујемо, шта о томе мислите?

Зар долазак лица без претходне најаве и одношење старог ВИКОМ водомера, а затим одношење и замена Винковог новог за остављање старог ВИКОМ водомера после пар дана, није манипулација и прикривање криминала, а посебно упад са правником у приватни посед и отимање туђе имовине, будући да су и шахт и водомери власништво ВИКОМ-а, односно професора Перића?

И шта ако је приватни водомер професора Перића скинут како би се спречило да се кроз разлику личне и збирне потрошње утврди да је месечна потрошња на нивоу који је фактурисан ВИКОМ РТВ-у немогућа? А то је случај. Када је ова крађа имовине пријављена полицији они су рекли да „Водовод“ има право да скида водомере.

Ако сте у својој бахатости и изгласали такве законе по којима власт без икакве одговорности може људима ускраћивати основне животне ресурсе, скидати, односити и преиначавати водомере, које су лично они купили па су самим тим и лична својина, можете ли то да урадите без упозорења или обавештења како би корисник обезбедио неке друге изворе снабдевања? Можете ли то урадити како би брисали трагове очигледног лоповлука кроз фактурисање непотрошене воде? И смете ли то урадити зато што неко тражи да му образложите фактуру 27 пута већу од просека у последње три године за исти период?

Наравно, о свему сам обавестио и  Наченика Градишке, госп. Зорана Аџића, али изгледа ни он (као ни Ви) нема намеру да одговара на дописе и притужбе. Ваљда га не занимају проблеми физичких и правних лица у његовој општини.

Као пример демонстрирања бахатости власти напомињемо и то да смо, ради премошћења ситуације, затражили и добили одобрење комшије Милоша Гиговића да се привремено прикључимо на његов приватни водомер, али је локални кабадахија Зеничанин већ сутрадан њему послао допис бр: 0.10-1625/18 од:14.08.2018., позвао га у водовод и запретио му да ће и њега искључити и послати му полицију. Као да смо у времену НДХ, а не у наводно слободној држави.

На све то, упркос, незаконитом, искључивању са водоводне мреже и скидању водомера, застрашивању грађана, као и писменој одјави водомера и раскиду уговора, на који је ВИКОМ РТВ био принуђен, кабадахија Зеничанин наставља и шаље фактуру за август 2018 (рачун бр: 001- 3400  од 31.08.2018. године). А вода искључена, мерни сат украден. Има ли краја бахатости и злоупотреби власти? То су Ваши кадрови, госпођо премијерко и то је ваш проблем запошљавања по политичкој линији а не по стручности и коректности! Боље нам (новинарима ВИКОМ-а РТВ), ако некоме толико сметамо, пошаљите наоружане људе са фантомкама да нам провале у куће него што нас излажете оваквом стресу и малтретирању.

Шта смо као грађани и запослени могли него да у тако тиранском односу власти према нама, сачекамо да професор Перић замоли друга водоинсталатера Хакију да нам на његовом земљишту ископа артеријски бунар, како би себи и својим запосленима обезбедио воду за пиће и преживљавање. У центру Градишке, у двадесетпрвом веку, у току предизборне кампање! Шта да кажемо него хвала брату Хакији, госпођо премијерко!

А овај случај, сигуран сам, није усамљен. Примера оваквих непочинстава има широм Српске колико хоћете. И силника као Сандро Зеничанин. Дакле, не причамо о убиству новинара у Бањалуци, злоупотреби наших буџетских средстава, притисцима на медије, тајкунизацији друштва и другим отвореним темама, јер нећемо да нас оптужите за политизацију. Пишемо Вам о конкретном примеру, са именима и презименима, износима и бројевима рачуна, које сви могу да виде и провере. Не лажемо ништа, нити претерујемо, већ само желимо правду и истину!

Пишемо Вам као премијерки, која је ако ништа друго командно одговорна за овакво понашање појединих јавних служби. И која може иницирати да се овај проблем реши и да се не понавља другима.

Пишемо Вам и као политичару у кампањи који користи флоскуле о „бољем животу“, „националном просперитету“ и сл. док локалне харачлије ударају бичевима и хараче горе и више него некада Турци. Када се то дешава у кампањи, када сви политичари имају маске, шта ће бити са нама када Вас изаберемо?

Пишемо Вам отворено писмо не зато што нам треба публицитет, већ зато што желимо да се јавно одредите да ли локални силник Сандро Зеничанин исправно поступа? Да ли поштује процедуре? Да ли ради законито? Ако ради, онда да знамо у шта се претворила наша Република Српска током два мандата Вашег властовања. А ако не, ради смо да нам кажете ште ћете предузети за спречавање политичког и државног насиља над грађанима и правним лицима који нису део успостављеног коруптивног система, да не употребимо неку тежу реч.

МОЛЕ ВАС, ПРЕМИЈЕРКО, НОВИНАРИ ВИКОМ РТВ, ГРАЂАНИ ПОКОРНИ!

 

За истину, правду, слободу и РЕПУБЛИКУ СРПСКУ!

Колектив ВИКОМ РТВ!

Достављено:

Премијерки РС; Начелнику Општине Градишка; Медијима; Јавности.


Извор: ВИКОМ РТВ

Оставите коментар

Оставите коментар на Водовод у кампањи за изборе у РС

* Обавезна поља