vojni-penzioneriВојни пензионери из неколико удружења окупиће се 10. марта пред Владом, у знак протеста јер већ пуних седам година чекају да их држава обештети на име дуга насталог због неусклађивања пензија. Обећање министра за рад Александра Вулина да ће проблем бити решен за неколико дана је, кажу, само једно у низу и не верују да ће бити испуњено.

Било је разних тумачења чак и негирања да нам право на ванредно усклађивање пензија уопште припада, до тога како је то изневерено предизборно обећање – каже Мило Бјеливук, члан Организационог одбора протеста. – Уставни суд јасно је заузео став и донео одлуку, која је по правној логици морала бити општеобавезујућа и извршна, а њом се наглашава да војним пензионерима припада право на ванредно усклађивање пензија под истим условима, на исти начин и у истом износу као и осталим корисницима пензија.

Бјеливук истиче да су судови опште надлежности различито пресуђивали по поднетим тужбама, а та разлика се не састоји у признавању или непризнавању, већ у различитој примени материјалног права, тако да су нека обештећења мања и за две трећине од стварних.

Боде очи прича како држава сваком војном пензионеру дугује 6.000 евра, јер ту нису урачунате камате, судске таксе и адвокатске услуге – каже Бјеливук.

Чека се ресор финансија

У Министарству рада смо јуче сазнали да се очекује да сектор финансија изађе са планом исплате дуга војним пензионерима. Радна група, коју су чинили представници министарстава рада, финансија и одбране је окончала посао.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Војни пензионери на улицама

* Обавезна поља