margeticЗАГРЕБ – Европска комисија ће проверити и истражити токове балканског новца најављује се у писму које је Жан Клод Јункер (Jean-Claude Juncker), председник Европске комисије, послао Антикорупцијској лиги.

Јункерово писмо одговор је на иницијативу истраживачког новинара Домагоја Маргетића, који је као главни секретар Антикорупцијске лиге Балкана, у отвореном обраћању председнику Јункеру и председнику Европског парламента Мартину Шулцу, затражио међународну истрагу токова новца из југославенских земаља од 1990. године до данас.

„Поштовани господине Маргетићу, председник Европске комисије, Жан Клод Јункер, замолио ме да Вам захвалим на отвореном писму које сте упутили у име Антикорупцијске лиге Балкана 3. фебруара 2015. године“, стоји у писму Генералног секретара Европске комисије у Бриселу.

Из наставка писма видљиво је како је Јункер писмо проследио на даље поступање потпредседнику Европске комисије Владису Домбровскису, који ће организовати покретање истраге коју затражила Антикорупцијска лига Балкана.

„На молбу господина Јункера желео бих Вас обавестити да је Ваше писмо упућено потпредседнику Комисије задуженом за еуро и социјални дијалог, господину Валдису Домбровскису. Он истражује питања која сте поставили и ускоро ће Вам директно одговорити“, каже се у писму кога је Европска комисија 6. марта ове године упутила главном секретару Антикорупцијске лиге Балкана.

Подсетимо, Маргетић је отвореним писмом Јункеру и Шулцу затражио да Европска комисија расправи и истражи на који је начин из југославенских земаља од 1990. године до данас опчљачкано око 150 милијарда еура, којим је токовима новац изнесен из балканских држава, као и где се данас налази. Ову иницијативу Антикорупцијска лига представила је Еропској комисији у Бриселу 14. јануара и 14. јула 2014. године.


Извор: Антикорупцијска лига Балкана

Оставите коментар

Оставите коментар на ЕУ ће истражити токове југословенског новца

* Обавезна поља