suboticСпецијални суд у Београду дао је писано образложење своје пресуде којом је бизнисмен Станко Суботић Цане ослобођен оптужби за организовање шверца цигарета у Србији током деведесетих.

Специјални суд у Београду дао је писано образложење своје пресуде којом је бизнисмен Станко Суботић Цане ослобођен оптужби за организовање шверца цигарета у Србији током деведесетих, саопштио је данас његов бранилац Радослав Тадић.

У образложењу првостепене пресуде, која је изречена 18. јула ове године, судско веће је на 44 стране детаљно објаснило разлоге за своју одлуку којом је поједине тачке оптужнице одбило, а друге одбило.

То је друга пресуда Суботићу и другим оптуженима који се терете као чланови његове групе, пошто је Апелациони суд у Београду укинуо прву пресуду којом је Суботић раније био осуђен на шест година затвора и предмет вратио на поновно суђење.

На ослобађајућу пресуду Тужилаштво за организовани криминал има право да уложи жалбу Апелационом суду у року од 30 дана од дана пријема ове писане одлуке.

У писаном образложењу, како наводи Суботићев бранилац у свом саопштењу, као кључне моменте за ослобађајућу пресуду судско веће је навело да је тужилаштво, коришћењем фотокопиране документације мале доказне вредности извело паушалне закључке о Суботићевој кривици.

„На бази наведених оригиналних докумената Привредног друштва ‘Македонија табак’ из Скопља, несумњиво је утврђено да је ово привредно друштво продавало цигатере фиктивном привредном друштву ‘Сукцес’, које је потпуности било под контролом тадашње војске Савезне Републике Југославије“, наводи се у образложењу суда.

„То значи да је продаја у ствари вршена тадашњој Војсци Савезне Републике Југославије. Ови докази несумњиво потврђују да ‘Сукцес’ никако није могао бити под контролом оптуженог Станка Суботића како то тврди јавна тужба“, наводи се у образложењу пресуде.

„Ценећи и недовољан квалитет доказа које је тужилаштво понудило за своју тврдњу, суд је дошао до коначног закључка да тужилаштво у овом кривичном поступку није доказало да је оптужени Суботић организовао криминалну групу која се бавила шверцом цигарета“, цитира се закључак судског већа у саопштењу Суботићевог браниоца.

Тужилаштво за организовани криминал летос је предложило суду да Суботића осуди на казну од осам година затвора због организовања шверца цигарета у Србију током деведесетих година, а за његове сараднике на казну од две до шест година затвора.

Суботић је средином септембра 2013. године први пут изнео своју одбрану пред судом и негирао оптужбе да је организовао криминалну групу која је кријумчарила цигарете, тврдећи да је поступак против њега монтиран како би му политичари изнуђивали новац.

Суботићу се до тада судило у одсуству јер је до јула 2013. био недоступан правосудним органима Србије када му је одлуком суда укинута потерница а притвор замењен јемством.

Седам година је био у бекству, од покретања истраге за шверц цигарета у Србији 2006. године, али је 19. јула 2013. године положио јемство од 538.000 евра, односно уписао је хипотеку на кућу у корист суда.

Одлукама Специјалног суда које су још на снази, привремено су Суботицу одузете некретнине и локали у Србији и Црној, али те одлуке остају на снази до правоснажног окончања поступка.

Суботић се терети се за кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица за које је запрећена казна до 10 година затвора

Оптужницом се терети да је био на челу групе која је шверцовала цигарете током 1995. и 1996. године из Македоније у Србију и продавала их правним и физичким лицима.

Тако је, према оптужници, на штету буџета група стекла корист од 28 милиона евра и шест милиона америчких долара.

Суботић је и поред вишегодишње потернице на снази слободно живео и радио у Швајцарској, а 2008. године Москва је одбила да га изручи Србији, јер руски закон није признавао кривично дело да које се Суботић теретио пре преквалификације дела, односно измене оптужнице.

Оптужница је измењена прошле године у априлу када је промењен Кривични закон.

Првом оптужницом судило му се за злоупотребу службеног положаја, а сада за злоупотребу положаја одговорног лица пошто одговара као власник приватне фирме.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Војска шверцовала цигерете, а не Суботић?!

* Обавезна поља