nebojsa-stefanovic-1386628229-410041БЕОГРАД – Марко Милићев, осумњичен да је 25. јуна својим возилом „мини кантримен” на Бранковом мосту усмртио Луку Јовановића, ухапшен је у Кини и биће изручен Србији, изјавио је данас министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић.

Како је Стефановић изјавио на данашњој ванредној конференцији за медије, Милићев је ухапшен и налази се у притвору у Кини.

Србија је већ започела разговоре о изручењу Милићева, иако билатерални екстрадициони споразум између Србије и Кине није закључен, рекао је Стефановић, додавши да верује да ће то бити брзо решено захваљујући ангажовању амбасадора Кине у Србији и вољи НР Кине.

„Мислим да ћемо ово урадити много брже него што то предвиђа редовна процедура по реципроцитету која би могла да потраје и више недеља. Добро је што је у притвору. Србија ће покренути поступак екстрадиције вечерас или већ сутра ујутру, и очекујем да ће у наредних неколико дана, или највише неколико недеља, Марко Милићев бити у рукама српске полиције и правосуђа”, рекао је министар.

Он је изразио захвалност свим припадницима српске полиције и и другим полицијама на ангажовању у проналажењу и хапшењу Милићева, као и онима који су помогли у прибављању доказа за откривање убице Луке Јовановића, „без обзира што је доказе у почетку било веома тешко наћи и што смо се прилично помучили да из готово ничега изградимо добар случај, да покажемо да је полиција способна да ово уради”.

Стефановић је подсетио да су, као што је обећао, ухапшени осумњичени за убиство Тијане Јурић и Луке Јовановића.

„Жао ми је што су многи који су тада говорили да га никада нећемо ухватити, да га нећемо наћи, који су измишљали разне приче у међувремену, жао ми је што сада ћуте када се показало да све оно што смо рекли, да смо били у праву. Од Дарка Шарића до Марка Милићева, ухапсили смо сваког криминалца који је починио тешко кривично дело у овој земљи. Наставићемо тако да радимо и за полицију неће бити нерешивих случајева”, поручио је Стефановић.

Одговарајући на питања новинара, Стефановић је рекао да полиција још нема информације о судбини аутомобила „мини кантримен”, којим је, како се претпоставља, усмрћен Јовановић, и да ће то бити познато тек када Милићев буде у Србији.

„И без тога имамо довљно сведока и доказа да направимо веома чврст случај пред судом”, нагласио је Стефановић.

kantrimen

Како је додао, Милићев је из Србије у Турску отпутовао 10. августа, 13. августа кренуо је ка Хонгконгу, а у централни део Кине стигао 15. августа.

„Након тога смо обавестили кинеске власти и у сарадњи с њима, када смо имали довољно доказа за подизање оптужнице и црвене Интерполове потернице, покренили смо процедуру хапшења”, рекао је Стефановић и додао да детаљи о кретању Милићева у Кини још нису познати, нити да ли је ухапшен још неко осим њега.

Милићев је био у бекству, пошто је напустио Србију 10. августа летом за Истамбул у 12,25 сати са својим пасошем.

Потерница је била расписана на два имена – Марко Милићев и Марко Марковић пошто се сумња да он користи и стари пасош на презиме Марковић , чији је нестанак пријавио прошлог септембра а потом променио презиме.

Претпоставља се да је одатле побегао за Кину.

Раније данас отац Луке Јовановића, Бојан Јовановић саслушан је у Трећем основном тужилаштву у Београду које води истрагу против осумњичених у том случају и придружио се кривичном гоњењу против њих.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Возач кантримена ухапшен у Кини

* Обавезна поља