Одлазак УНМИК са Косова, као и формирање војске Косова, довео би Србију у ужасно тешку позицију, поручио је председник Србије Александар Вучић и оценио, поводом писма Ники Хејли, да је очигледно да САД хоће да склоне све што УН представљају на Косову, јер је за њих Косово независна и суверена држава.

Вучић је, коментаришући иницијативу одлазеће америчке амбасадорке при УН Ники Хејли да се УНМИК повуче с Косова, замолио САД да када доносе одлуке, које су можда у складу са њиховим интересима, размишљају и о интересима стабилности и мира на Западном Балкану.

„Зато што би одлазак УНМИК-а, као и формирање војске Косова, довео Србију у ужасно тешку позицију, у којој више не бисмо имали избора, ни право да било шта друго бирамо и учинимо осим да штитимо своју земљу”, рекао је Вучић.

Он је додао да је очигледно да Американци хоће да склоне све што УН представљају на Косову, јер је за њих Косово независна и суверена држава.

„Очигледно је да хоће да склоне и последње трагове Резолуције 1244 и међународног правног поретка и да покажу да је њихова одлука била једина могућа и правно ваљана”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре са аустријским председником, преноси Танјуг.

Он је додао да се нада да Србију нико неће довести у ту позицију, рушећи међународно-правни поредак како би показали да могу да учине шта год хоће у свету.

Вучић је рекао и да би формирање војске Косова представљало велики и готово нерешив проблем и за Србију и за регион и апеловао на међународну заједницу, посебно САД, да обрате пажњу на најаве албанских политичара да ће се то догодити до краја године.

„Молим и америчке партнере да воде рачуна о томе. Они су силни, јаки велики, ми мали, али кад вас неко сатера у угао, не да вам излаз, као пацов у углу ви морате са све четири да се браните. Немојте да нас доведете у ту ситуацију, да немамо шта друго да радимо него да се штитимо”, рекао је Вучић.

Он је истакао да не постоји ниједан међународни правни акт који дозвољава формирање војске Косова, да то није предвиђено ни Резолуцијом 1244, ни Бриселским споразумом, нити договором са НАТО и додао да не стоји аргумент да то дозвољава косовски Устав.

„Зашто онда разговарате са Србијом? Устав Србије то не дозвољава, али ми о томе ни не говоримо, већ се позивамо на међународне правне акте”, поручио је Вучић.

Одлазећа америчка амбасадорка при УН Ники Хејли послала је писмо генералном секретару УН Антонио Гутерешу у коме тражи да се УНМИК повуче са Косова.

Навела је да је УНМИК остао непромењен упркос напретку и сталном понављању ставова већине чланица Савета безбедности УН да је испунио свој мандат и захтева од Генералног секретаријата да искористи утицај својим ауторитетом и иницира да се направи излазна стратегија за УНМИК.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић – Америка хоће да уклони трагове резолуције 1244.

* Обавезна поља