kvintaБЕОГРАД – Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да се Србија у вези са посетом албанског премијера Едија Раме показала у добром светлу, да се тензије јесу подигле, али да то неће угрозити стабилност, као и да није остварен циљ да се иде корак даље у међусобним односима.

Дачић је ипак навео да је остварено то да ће премијер Вучић ићи у узвратну посету Албанији, да ће Рама поново посетити Србију у децембру у оквиру састанака кинеског премијера са председницима влада 16 земаља у Београду и да се разговара.

Он је подвукао да су амбасадори Квинте у данашњем разговору са премијером позитивно оценили понашање Србије и њеног премијера и у том тону говорили и о уздржаности која је показана.

Постоји дипломатска пракса приликом оваквих посета где земље немају баш најбоље односе, рекао је Дачић за Б92 и навео да је Рама ту праксу прекршио.

Одговарајући на питања у вези са Рамином посетом Прешеву, Дачић је оценио да су поједине његове изјаве „бесмислене” и да се „петља у нешто што није његово”.

Како је рекао, Рама не треба да говори о положају Срба на Косову и Метохији и да то упоређује са положајем албанске националне мањине у Прешеву и на југу Србије.

Он је додао да би могао да говори о положају албанске националне мањине када би се (посланик) Риза Халими презивао Халимић, нагласивши да у Албанији нигде не може да се нађе презиме на -ић и да је тамо на сцени албанизација српске националне мањине.

Дачић је запитао и да ли је неко видео заставу Косова у Прешеву и још једном запитао што онда Рама прича о статусу Срба на Косову.

Да ли је то можда све „велика Албанија”, запитао је Дачић.

Упитан да ли ће повратак Војислава Шешеља из Хага утицати на стабилност земље Дачић је рекао да на Шешеља не гледа као на политички већ као на хуманитарни феномен.

Ако неко у 21. веку мисли да су Сплит, Задар у Србији онда се то може тумачити као нешто озбиљно, рекао је Дачић, оценивши да је политика лидера радикала застарела и да не види да било ко данас у Србији заговара такву политику.

То је хуманитарно питање – не видим политичку опасност, рекао је Дачић.

Он је, говорећи о реконструкцији владе, рекао да га то не брине и да је то посао премијера.

Како је навео, са Вучићем је до сада имао добру сарадњу и сматра да су заједнички остварили циљеве од државног интереса.

Вучић са амбасадорима о посети Раме и ММФ

Председник Владе Србије Александар Вучић информисао је данас амбасадоре земаља Квинте и амбасадора ЕУ о посети председника Владе Албаније Едија Раме и посебно указао на провокацију албанског премијера током јучерашњег обраћања медијима истакавши да је Србија реаговала одлучно и истовремено веома уздржано, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Сви амбасадори закључили су да је, упркос провокацији Едија Раме, посета била историјска и значајна за сарадњу и стабилност у региону, саопштила је владина.

Вучић и први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састали су се са амбасадорима Квинте (Велике Британије Денисом Кифом, Републике Италије Ђузепеом Манцом, Савезне Републике Немачке Хајнцом Вилхелмом, Сједињених Америчких Држава Мајклом Кирбијем, Републике Француске Кристином Моро), као и амбасадором Европске уније Мајклом Девенпортом.

Током сусрета премијер Вучић упознао је амбасадоре са актуелним политичким и економским дешавањима у Србији, као и о економским реформама, страним улагањима и разговорима наше делегације са представницима ММФ-а.

Председник српске Владе захвалио је амбасадорима на помоћи коју пружају у привлачењу страних инвеститора у Србију и поновио да ће им овде бити обезбеђено најповољније пословно окружење у региону.

Амбасадори Квинте и ЕУ дали су пуну подршку Влади Србије у спровођењу реформских мера, позитивно оцењујући досадашњи ток разговора са ММФ-ом.

Станковић: Стално смо отворени за разговоре

БЕОГРАД – Председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа Зоран Станковић данас је изразио спремност за наставак разговора о побољшању услова живота и рада на том продручју који су пре око годину дана прекинути одлуком локалних албанских политичких лидера.

Он је, коментаришући став албанског премијера Едија Раме да Албанија „подржава и форсира” дијалог Албанаца из тог региона са Владом Србије око решавања животних проблема пре свега у области инфраструктуре и образовања”, навео да су Координационо тело и Влада „стално отворени за те разговоре’ уз поштовање Устава и закона Србије.

„Нисам очекивао да ће Рама изразити пуну подршку разговорима између представника Владе Србије и албанских лидера на питањима која се тичу живота и рада не само Албанаца на територији Прешева, Бујановца и Медвеђе”, рекао је Станковић Танјугу.

Он је подсетио да су ти разговори започети одлуком Владе Србије која је усвојила закључке у седам тачака „а које покривају све оне захтеве које су Албанци имали или имају од 2001 .до 2012. када је влада усвојила тај предлог”.

„На нама је да те разговоре наставимо имајући пре свега у виду да су разговори прекинути (у новембру прошле године) вољом албанских лидера”, рекао Станковић.

Он је нагласио и да смо „ми били стално отворени да у једном отвореном дијалогу решавамо сва питања која су албански лидери ставили пред Владу у оквиру Устава и закона који владају у Србији”.

Према његовим речима, Кородинационо тело и Влада су отворени за решавање свих проблема и у оквиру „конвенција које имају националне мањиине а које се односе на права и обавеза националних мањина у једној земљи”.

„Спремни смо да разговоре наставимо и надам се да ће након тога сви они најбитнији захтеви бити решени на основу постулата које сам претходно навео, односно поштовања Устава и закона Србије”, заклучио је Станковић.

На основу разговора који су, у присуству представника ОЕБС-а, током јануара и фебруара вођени са представницима Албанаца из Прешева, Медвеђе и Бујановца, Влада Србије је 4. јуна прошле године усвојила закључке од седам тачака.

То се односи на заступљеност Албанаца у државним институцијама, економски опоравак три општине, службену употребу језика, писма и националних симбола, децентрализацију у правосуђу, образовање, културу и медије, здравство и социјалну заштиту и безбедност и мере за успостављање поверења на том простору.

Политички представници Албанаца са југа Србије разговоре су прекинули јер током расправе у Скупштини Србије, крајем новембра прошле године није прихваћен ниједан њихов амандман на мрежу судова у Србији.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Квинта похвалила Србију због уздржаности (прихватања понижења)

* Обавезна поља