mustafa-vucic-241214БРИСЕЛ – Премијер Србије Александар Вучић је у Бриселу изјавио да је на састанку са премијером Косова Исом Мустафом у Бриселу постигнут напредак у неким областима, и да верује да ће успети да се још јаснији напредак оствари кроз наставак рада у мају.

Вучић је после састанка рекао новинарима да није дошло до померања у разликама две стране у односу на Заједницу српских општини (ЗСО).

Уз то, рекао је он, било је речи о датумима и о спровођењу споразума о цивилној заштити, а учињен је и покушај да се постигне напредак и договор о телекомуникацијама.

Вучић је рекао да је постигнут договор о отварању два прелаза преко административне линије – једног на предлог српске, а другог на предлог албанске стране, при чему је српска страна тражила прелаз из правца Новог Пазара, а Албанци према општини Медвеђа.

Премијер Србије је прецизирао да су то прихватили и српски званичници из те општине, и да је о томе релативно лако постигнута сагласност, јер ће се повезати људи и убрзати проток робе и услуга.

Рекао је да у дијалогу има „много муке и много проблема”, почевши од тога да, како је рекао, „неки људи нису гледали да се језеро Газиводе налази добрим делом на територији Србије, и да су нешто потписали у акционом плану, а сада не би хтели да се то изврши”.

Вучић је рекао да су ипак он и Мустафа негде – где је то било могуће, остварили одређени напредак и да су радне групе добиле задатак да наставе рад на томе.

„Имали смо добар дијалог и са високом представницом ЕУ Федериком Могерини и разумели смо неопходност успостављања ближих односа”, рекао је премијер Србије.

„То није лако, свака страна је изнела неке своје ставове, недоумице и проблеме, али мислим да смо имали добар дан, и да ћемо о томе наставити ускоро овде у Бриселу”, рекао је Вучић.

briselski-sporazum-v

Било је речи и о повратку представника Срба у косовску владу и то је, према речима Вучића, изгледа могуће, јер је договорено да се не врши приватизација у српским општинама, те би се под тим условима Српска листа вратила у органе власти Косова.

„Разговарали смо о Заједници српских општина, али нисмо постигли договор и о томе ће се наставити рад кроз радне групе. То је једина ствар коју у Бриселском споразуму нисмо решили. Надам се да ћемо у идућем раздобљу успети да приближимо ставове, који су о томе веома удаљени”, рекао је Вучић.

Он је додао да се надам да ће две стране успети да нађу „некакав минимални именитељ на основу којег бисмо могли да постигнемо неку врсту компромиса”.

Премијер Косова Иса Мустафа је рекао новинарима да је на састанку највише било речи о раду на будућим темама.

„Утврдили смо приоритете за телекомуникације, енергетику, а специјалне групе треба да утврде оквир за Асоцијацију српских општина(ЗСО), али нисмо расправљали ни о каквим модалитетима када је то у питању, а није било речи ни о статуту (ЗСО)”, рекао је Мустафа.

По речима Мустафе, сви модалитети Заједнице српских општина морају бити у оквирима закона Косова.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучићев ћорак у Бриселу – без напретка о ЗСО

* Обавезна поља