JasenovacKolindaЗАГРЕБ – Хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић одала је данас почаст жртвама некадашњег концентрационог логора Јасеновац поручивши да као председница Хрватске и као човек „осуђује злочине мучења и убијања који су се ту догађали“, саопштено је из њеног кабинета.

„Идеологија која је узроковала ове злочине морално је и правно осуђена. Та политика била је воља режима који се везао уз нацистичко-фашистичку Осовину и на нечастан начин искористио легитимну жељу хрватског народа за својом државом“, уписала је

Хрватска председница која је на 70. годишњицу пробоја из Јасеновачког логора 22. априла 1945. ненајваљено и без пратње медија дошла да ода почаст жртвама оценила је да је Јасеновац „стратиште опомена и нашем времену да одлучно чувамо тековине слободе, демократије, људских права и уважавања различитости“.

Она је навела да се „Хрватска с правом поноси својим достигнућима у заштити људских и мањинских права“ додајући да је васпитавање и образовање младих посебно важно како би се то очувало.

У књигу утисака Грабар-Китаровић уписала је и да се у тренутку када се навршава 70 година од пробоја из Јасеновачког логора „поклања свим жртвама и исказује дубоко поштовање према људима који су ту мучени и убијани“.

„То су људи који имају своја имена и презимена, који су имали своје обитељи и домове, свој идентитет, своје жеље и наде, своје снове, све оно што сваку особу чини непоновљивом“, записала је хрватска председница.

Концентрациони логор Јасеновац формиран је током Другог светског рата као место затварања, присилног рада и ликвидација првенствено Срба, Рома, Јевреја, али и Хрвата и других у циљу стварања етнички чисте територије квислиншке НДХ.

У том логору су од августа 1941. до 22. априла 1945. људи убијани због своје верске, националне или идеолошке припадности. У његовом саставу су били логори у Брочицама, Крапју, Јасеновцу и Старој Градишки.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Колинда у Јасеновцу

* Обавезна поља