vucic-komemoracijaПредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је на обележавању 16 година од почетка НАТО агресије на нашу земљу, да Србија никада неће заборавити бомбардовање и изгубљене животе, али да је њена обавеза и дужност према жртвама да се бори за бољу будућност.  Он је нагласио да је наша земља научила лекцију, извукла поуке и да ће наставити да се бори за нормалан и достојанствен живот грађана.

На централној церемонији, која је почела симболично у 19.58 сати, испред зграде разрушеног Генералштаба Војске Србије у Беогаду, окупило се више десетина хиљада грађана који су пристили из различитих делова престонице. Пред почетак манифестације, угашена су сва светла и у поптуном мраку, рефлекторима су се показивала места која су ракетирана, зачуле су се сирене, звук авиона и упозорење – „Пажња, пажња, ваздушна опасност над Београдом”. После тога је интонирана српска химна, а након тога су окупљени грађани запалили свеће и минутом ћутања одали пошту жртвама НАТО бомбардовања.

Данас је дан који оставља дубок траг, да не може бити дубљи. Тужнији и несрећнији. Данас је дан у којем је војник Бобан Недељковић постао прва жртва, после њега убијено је још око 3.000 људи. Подло, мучки с висине. Немилице и неретко уз најциничнија објашњења попут оних о колатералној штети”, рекао је Вучић.

Набрајајући места на којима су у бомбардовању НАТО гинули грађани Србије, попут Грделице, Батајнице, Ниша, Сурдулице, Кошара, Вучић је навео поименце трогодишњу девојчицу Милицу Ракић која је погинула у Батајници.

„Њен дотадашњи живот је читав стао у један осмех, онај који није знао да постоји ни живот и смрт. И припишите то српској тврдоглавости и жељи једног малог и тврдоглавног народа да буде велики. Припишите чему год хоћете, али знајте да све то и за Милицу Ракић нема заборава. Ми Срби умемо да праштамо, чинили смо то безброј пута и данас нам је тешко да то урадимо”, истакао је Вучић и наставио:

„У њихово име, ми памтимо сваку бомбу, сваки томахавк, сваки гелер и сваку смрт. Памтимо бесмисао и сирене. Глас Аврама Израела, рушевине, графитне и касетне бомбе, али и оне са осиромашеним урајинумом, као и пожаре и срушене мостове”, рекао је Вучић.

Он је нагласио да Срби памте, али и да остали требају да запамте – да је дугачко је то наше српско памћење и да никада нећемо заборавити.

„Ни за један од тих 78 дана, ни за једну жртву, ни за једну тугу нема заборава”, нагласио је Вучић.

Премијер Србије је казао да наша земља неће сукобе ни са ким, ни са НАТО-ом, али да љубоморно чувамо своју војну неутралност. Он је додао да Србија није непријатељ са онима који су нас убијали, јер је то једини могући пут.

„Ми смо мала земља, али чврста и поносна, у којој живи народ који је немогуће покорити. Извукли смо лекције и борићемо се за нормалан и достојанствен живот какав имају сви цивилизовани народи у Европи”, рекао је Вучић.

 

Додао је да Србија заслужује да се за њу живи и да данас зна само за једну борбу, борбу за живот. „Тај живот, то је наша победа, пристојна и уређена земља, свака фабрика коју направимо, наша је победа, сваки Србин који може мирно да ради на КиМ наша је победа, Србија у Европи, наша је победа. Хоћемо у Европу уздигнута чела, чиста образа, ми смо мала земља, али чврста и поносна”, поручио је премијер и додао:

„Таква земља може све, да памти, али и да победи, само не тражите од нас да заборавимо”.

На синоћњој манифестацији били су присутни министри у Влади Србије, посланици, представници дипломатског кора, свештвенства, војске, као и председник Републике Српске Милорад Додик и градоначелник Београда Синиша Мали.

Док је говорио Вучићу су довикивали „Ацо Србине”, али и било је увреда на његов рачун. Песмом „Ово је Србија“ завршена је синоћња манифестација. Од запаљених свећа које су донели грађани, ограда зграде бившег Генералштаба се запалила, али је ватра брзо угашена.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучићев перформанс уместо комеморације

* Обавезна поља