Mihajlovic-DacicПРИШТИНА – У Приштини је данас почео састанак такозване „Западнобалканске шесторке“, које чине БиХ, Црна Гора, Србија, „Косово“, Албанија и Македонија. Србију представљају потпредседници владе и министри грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и спољних послова, Зорана Михајловић и Ивица Дачић.

Међу учесницима конференције ће бити министри спољних послова и инфраструктуре Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, „Косова“, Македоније и Србије, као и европски комесар за суседство и преговоре о проширењу Јоханес Хан.

Скуп „Wестерн Балканс’ 6“ је наставак конференције земаља Западног Балкана одржаног у Берлину под покровитељством немачке канцеларке Ангеле Меркел, и има за циљ унапређење економске сарадње земаља региона.

„Саветник министра спољних послова Косова“ Ардијан Арифи је потврдио да ће на конференцији учествовати и министар спољних послова Србије Ивица Дачић и одбацио као нетачне написе у неким приштинским медијима да је српски шеф дипломатије тражио посебне услове за учешће на скупу.

На скупу ће учествовати и српска министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

„Западнобалканска шесторка“ у којој је Косово заступљено као држава, а Србија нема ништа против

Јоханес Хан: ЕУ ће извдојити милијарду евра за равој инфраструктуре земаља Западног Балкана

Комесар за проширење Јоханес Хан најавио је данас у Приштини да ће Европска унија издвојити милијарду евра за унапређење инфраструктуре у земљама западног Балкана.

– Пројекти у инфраструктури, транспорту и енергетици су кључни за економски развој, привлачење нових инвестиција и отварање нових радних места –  истакао је Хан.

Хан је на данашњој неформалној конференцији министара земаља региона рекао да ће већ у 2015. бити доступно сто милиона евра из ИПА фондова, као грант инвестиција.

– Ми ћемо 21. априла у Бриселу угостити премијере земаља региона како бисмо добили сагласност на том нивоу – рекао је Хан.

Он је казао да ће затим у августу у Бечу бити званично представљени приоритетни пројекти за инфраструктурни развој западног Балкана и унапређење транспорта и поручио да су пројекти најбоља гаранција за повезивање људи на Балкану и њихово помирење.

Истакавши потребу да се усвоји заједничка транспортна политика за земље западног Балкана, Хан је рекао да она била обавезујућа за те земље, али и за ЕУ.

 

– Али европски фондови су ограничени, тако да ће сваки евро морати паметно да се троши –  рекао је Хан. Он је напоменуо да ће кључну улогу имати представници власти на националном нивоу, односно њихови министри финансија.

Хан је, такође, поручио да ће Европска унија помоћи на, како је рекао, сваки начин земљама у региону да успешно реализују те пројекте, као и да ће наставити да им помаже у спровођењу реформи с обзиром на то да су се све владе на то обавезале.

Ивица Дачић: Избегавати изјаве које воде корак уназад

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјаво је да званичници балканских држава треба да избегавају изјаве које воде, како је рекао, корак уназад од круцијалних ствари.

 

Дачић је то рекао коментаришући изјаву албанског премијера Едија Раме да ће национално уједињење свих Албанаца бити остварено уласком држава у којима они живе у ЕУ.

„Та теза о националном уједињењу је намењена бирачком телу. Сваки народ који уђе у ЕУ може то да каже, али чему то води? Не смемо да дозволимо синдром дрона, да то утиче на ствари које су од историјског значаја као што је посета албанског премијера Београду и обједињавање свих наших пројеката и њихово заједничко изношење ЕУ“, рекао је Дачић.

Дачић је „упозорио“ колеге да „спусте лопту“ и усмере се на оно што је позитивно јер „сад имамо ситуацију један корак напред, два корака назад“ у међусобним односима.

Осим тога, Дачић је изјавио да је Заједница српских општина облик удруживања, те да не може да буде невладина организација.

Дачић је након неформалне министарске конференције о инфраструктурним пројектима у земљама западног Балкана, а коментаришући тезу о ЗСО као невладиној организацији, што заговара Приштина, новинарима рекао да једино што су приштинске власти увек истицале као важно јесте да Срби на Косову не могу да буду организовани по принципу Републике Српске.

Тачи: Равноправно учешће на овој конференцији доказ да без Косова нема стабилног Балкана

Заменик премијера и министар спољних послова Косова Хашим Тачи изјавио је на министарском скупу да нема стабилног Балкана без Косова.

 

„За Косово је равноправно учешће на овој конференцији снажан сигнал да се без Косова не може замислити стабилан Балкан, као и интеграција Балкана у Европску унију“, рекао је Тачи на отварању скупа.

Косовски шеф дипломатије је изјавио да ће Косово бити предводник у консолидацији мира и отварања новог поглавља помирења на западном Балкану.

„Ова конференција данас у Приштини за нас је још један корак даље у остваривању овог значајног циља наше будућности, будућности наше деце“, рекао је Тачи.

Он је додао да је Европска унија почела процес сарадње у областима инфраструктуре и енергетике са земљама западног Балкана, за шта је рекао да је изузетно значајно.

Дачић и Тачи на кафи у Приштини

ПРИШТИНА– Министри иностраних послова Србије и Косова, Ивица Дачић и Хашим Тачи, издвојили су данас време за заједничку кафу на маргинама конференције о развоју западног Балкана.

Како преноси портал „Газета Експрес”, двојица министара разговарали су уз кафу у хотелу „Свис дајмонд” у Приштини, где је одржана неформална министарска конференција о инфраструктурним пројектима у земљама западног Балкана.

На конференцији су учествовали министри спољних послова и министри инфраструктуре земаља региона, као и европски комесар за проширење Јоханес Хан.

Михајловић: Развој инфраструктуре за бољи живот грађана

ПРИШТИНА – Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила да је данашњи скуп у Приштини наставак „берлинског процеса” који треба да доведе до бољег регионалног повезивања и развоја инфраструктуре, а што ће грађанима у земљама региона побољшати квалитет живота.

Михајловић је новинарима рекла да се на овој конференцији први пут говорило о европској транспортној мрежи путева за западни Балкан и то у путничком, железничком и водном саобраћају.

„Коридор 10 и Коридор 11, који пролазе кроз Србију се налазе у тој основној транспортној мрежи путева. Ново је што у њу улази и аутопут Ниш – Приштина – Тирана -Валона, а у железничком саобраћају треба да уђе и пруга Краљево – Рудница – Приштина – Скопље”, навела је Михајловић, која је истакла да та два правца представљају основну транспортну мрежу западног Балкана.

Србија се, додала је, налази на одличном положају и била би велика штета да као земља то не искористимо.

„Србија сада има додатну прилику да се коридори који пролазе кроз нашу земљу нађу у тој европској мрежи путева”, рекла је Михајловић и додала да Србија наставља да унапређује сарадњу са Европском унијом.

ЕУ је, како је рекла, већ уложила део новца за израду студије изводљивости за ауто-пут Ниш – Приштина, а сада се воде разговори о начинима финансирања.

Министарка је навела да ће се прецизна траса ауто-пута знати када буде завршена студија изводљивости која би требало да буде готова до краја јесени.

„Транспортна мрежа западног Балкана је саставни део ЕУ и то је јасан знак да ће она учествовати у финансирању, а Србија је на изузетно добром положају с обзиром на то да сви путеви на правцу Исток-Запад и Север-Југ прелазе преко наше територије”, рекла је Михајловић.

Упитана колико би политичке тензије могле да утичу на реализацију договорених пројеката, она је рекла да се данас није разговарао о политици.

„Сви су свесни да инфраструктура повезује људе и да је она неопходна за бољи живот, те да зато морамо имати изграђене ауто-путеве и пруге како бисмо повећали своје економије”, рекла је Михајловић.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачић и Михајловић у Приштини

* Обавезна поља