buduci-izgled-arapskog-hotela-2.pngКОПАОНИКНа месту одмаралишта бивше Југобанке на Копаонику, које је држава по приступачној цени претпрошле године продала Мухамеду бин Зајиду, шеику из Абу Дабија, наредне грађевинске сезоне почеће градња модерног хотела. Одмаралиште је у међувремену срушено, локација је рашчишћена а ове године инвеститор је проширио плац куповином од општине Рашка још једне мање парцеле за око 30 милиона динара. Од ресорног министарства недавно је добијена и дозвола за припремне радове, а према идејном решењу, које је урадила једна лондонска пројектантска кућа, ту ће бити подигнут хотел са два нивоа под земљом, сутереном, приземљем, два спрата и три поткровља. Поред конгресних сала, другог пословног простора и гаража хотел ће имати нешто више од стотину пространих, луксузно опремљених апартмана. Примера ради, на спрату, површине од 1.680 квадрата налазиће се 25 апартмана.

Поред ове инвестиције, шеик Мухамед бин Зајид, тј. арапска компанија „Мубадала“ показала је и интересовање за још једну атрактивну локацију на Копаонику, као и евентуално партнерство са ЈП „Скијалишта Србије“ ради отварања нових скијашких стаза и жичара.

Наредне године, како у надлежним општинским службама у Рашки дознајемо, градњу хотела на планини на којој је у раној младости тренирао, почеће и Новак Ђоковић и његов стриц Горан Ђоковић. Мање хотеле, у француском стилу са највише двадесетак апартмана, Новак ће градити на локацији у близини познатог хотела „Гранд“, а Горан на локацији званој Крст, покрај стазе „Мало језеро“.

На атрактивном простору, у самом центру скијалишта плац за градњу хотела купила је и фирма „Еуролајн“ из Параћина. И, пети хотел, који ће се овде, можда, градити такође од наредног пролећа биће на плацу од 22 ара, у близини скулптуре „Бели меда“, надомак конака „Сунчани врхови“. Наиме, општина Рашка намерава да ускоро поново распише оглас за продају тог плаца пошто се на претходни јавило мало заинтересованих. Наиме, по почетној цени од око 40.000 евра за ар, плац није био примамљив, јер је планом на њему била предвиђена само градња пословног простора, па је у међувремену тај план допуњен како би се на њему могли подизати и објекти за смештај туриста.

Пошто је ранијих година било говора о неопходности заустављања градње на самом врху Копаоника, о повећању броја хотела и смештајних капацитета Бојан Миловановић, директор „Националног парка Копаоник“ и председник општинске скупштине у Рашки каже:

– Све ово је у складу са најновијим регулационим планом, који је усаглашен и са Просторним планом одрживог развоја Копаоника и скијашког центра. Такође, поред ових хотела у плану је и израда програма уређења познатог викенд насеља Треска, где нам је само за водоводну и канализациону мрежу потребно око седам милиона евра а ту планирамо и паркинге, жичару…

Иначе, Игњат Ракитић, председник општине Рашка, не скрива задовољство због најављеног отварања више градилишта на пролеће, јер ове године, баш због помањкања таквих инвестиција и смањења уплата на име комуналних такса буџет рашчанске општине није се пунио како је планирано. Зато се надају да ће са Копаоника догодине прилив бити бар две стотине милиона динара.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучићев шеик гради на Копаонику

* Обавезна поља