vucic-teska recПремијер Александар Вучић изјавио је вечерас да од немачке канцеларке Ангеле Меркел, приликом посете Београду 8. јула, очекује тешке речи око Косова и Метохије и неких других тема, али и „најлепше могуће речи о српским реформама и економији“.

Премијер је у емисији „Тешка реч“ на Телевизији Пинк рекао да је то резултат чињенице да је Србија успела да преокрене губитнички приступ и менталитет и да их замени рационалним приступом и економским реформама.

Он је у на тај начин објаснио и своју поруку из Руме, где је отворена фабрика кинеско-данске компаније „EverRest production“, а он констатовао да ће такви пројекти бити „Видовдани наше будућности“.

Он је рекао да је управо стога на Видовдан и био у Руми, јер је тиме желео да покаже да се треба оријентисати на оно што би требало да буде најважније за земљу.

„Мислим да је време да се бавимо животом, треба да поштујемо традицију и прошлост, али је време да се окренемо раду, да славимо победе, а не само поразе“, рекао је Вучић и додао да Србија такође успева да одржи позицију поштоване и угледне земље.

„Борба за ЗСО је у току“

Вучић сматра да је у разговорима у Бриселу по питању телекомуникација постигнуто и више него што смо очекивали, али је, истакао је, по питању Заједнице српских општина – „борба у току“.

Он је рекао да Приштина жели да ЗСО буде на нивоу невладине организације, без јавних овлашћења, и да заједница, малтене, практично има мања права него што их имају општине.

Како је објаснио, и у Бриселском споразуму пише, у тачки 4. да општине имају право да одређена колективна права пребаце на ЗСО, а да се и не говори о правима у области урбанизма, просвете, здравства…

Он је додао да се у последњој рунди дијалога постигло то да имамо право на „озбиљно финансирање ЗСО“, то је, истакао је, веома важна ствар.

Вучић није могао да прецизира када ће се разговори наставити, али је поновио да ми јесмо за дијалог, за компромис, али да одређене границе не можемо да пређемо. Одбио је, како је рекао, да нас „увуку у невероватну причу“ око моста на Ибру.

Премијер је рекао да приштинска делегација тражи да се склони Парк мира и додао да су Срби уплашени, да негативно реагују на отварање моста за саобраћај, те подсетио да при том постоје још два моста која су отворена за саобраћај.

Говорећи о енергетици, Вучић је навео да не пристаје и да никада неће потписати ништа чиме би се предала имовина Србије.

„Још без одлуке о Сребреници, не можемо одвојити Бошњаке и Србе“

Вучић изјавио да још није донео одлуку о одласку у Сребреницу, али да неће одустати од политике најбољих односа са Бошњацима.

Премијер је објаснио да одлука о присуству обележавању годишњице од злочина у Сребреници зависи „од много чега“ и да ће је тек донети. Али, истакао је, без дилеме је за најбоље односе са БиХ.

Потребно је да се поврати поверење, треба радити на будућности без мржње, поручио је Вучић.

„Важно је да Бошњаци поврате поверење у Србе и Срби у Бошњаке“, рекао је председник Владе Србије.

Политика се води због будућности, рекао је и подсетио да Београд има тешке разговоре с Албанцима, да их поштујемо и живећемо вековима једни поред других као два највећа народа у региону, делићемо судбине, проблеме, и имаћемо мање или више добре односе, али ћемо живети углавном, не рачунајући јужни део Косова и Метохије, једни поред других.

Он је признао да је у прошлости правио грешке „у емоцијама које нису успеле да буду надвладане разумом“.

Такође је нагласио да има коректну комуникацију са чланом Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем, и да жели да верује у његове речи да је спреман да обиђе српска стратишта.

Вучић је додао да ћемо и са Бошњацима да живимо заједно и да не можемо одвојити Бошњаке и Србе:

„Како је могуће одвојити Сопоћане од Дуге Пољане“, запитао је премијер.

Он је објаснио да Србија и Босна и Херцеговина (БиХ) имају заједничке потенцијале, као што је наменска индустрија, јер, како је констатоваооружје и муниција се сада троше више него икада, а можемо заједно да све производимо.  „Само небо нам је граница ако би радили заједно“, уверен је премијер додајућид а смо заједнички економски јачи, пошто можемо да привучемо исламски свет, Русију, а и према Европи је све отворено.

„Немамо граница само да то урадимо“, поновио је он подсећајући да би Србија и БиХ биле тржиште од 12 милиона становника, што је много више од 7,5 милиона колико је само наше тржиште. Вучић је указао да је немачка канцеларка Ангела Меркел била изненађена што Србија нема проблем са укидајнем царина, што је спремна да потпуно отвори своје границе, далеко изнад ЦЕФТА споразума.

„Успели смо да ојачамо спољнополитичку позицију Србије, потребно нам је јединство“

Успели смо да озбиљно учврстимо, ојачамо и стабилизујемо спољнополитичку позицију Србије, оценио је вечерас премијер Александар Вучић и истакао да ту стабилност треба очувати, упркос искушењима која су пред нама и на унутрашњем и на спољнополитичком плану.

Он је рекао да је стога недавно позвао на јединство, имајући у виду тежину пута пред нама и знајући шта нас све чека, укључујући „Сребреницу, Олују, Косово, дешавања око Насера Орића…“, али и све оно што се догађа са Грчком, Украјином, и другим европским земљама услед грчке кризе. „Стабилност смо постигли захваљујући економији, стабилизацији економских прилика и финансијској стабилности“, рекао је премијер.

vucic-teskarec

Државу „подижемо“, крећемо се навише, „и нос и уста су нам над водом“, Србија има јасан, стабилан пут у који верује и на којем „нема лажи и нема преваре“, рекао је Вучић.

Он, међутим, није одбацио могућност да нека „виша сила“ поремети ту стабилност, како је гласило једно од питања, али је указао да предузимамо све мере да до тога не дође.

Србија остаје на европском путу и остаје војно неутрална, рекао је премијер.

Чувамо добре односе са Руском федерацијом, поправљамо односе са САД, са којима има два билатерална проблема, истакао је, али није могао да прогнозира да ли ће се простор за неутралност сузити у будућности, јер не може да зна исход грчке и украјинске кризе.

„Браним право на другачије мишљење својих министара, у влади могу да буду и Вулин и Зорана Михајловић“

Вучић је изјавио да ће увек бранити право на другачије мишљење, па и кад је реч о члановима његове владе.

Он је тако одговорио на питање зашто није бранио министарку Зорану Михајловић, када је била нападана у медијима, у последње време различитим поводима, укључујући и изјашњавање о резолуцији о Сребреници.

Вучић је прецизирао да је није бранио јер нико није ни тражио њену оставку, али и зато што брани и увек ће бранити право на другачије мишљење.

Он је подвукао да ће увек бранити право Михајловићеве да изнесе своје мишљење, а то је, подсетио је, учинила без било каквих санкција. Такође је рекао да не мора увек да има исто мишљење као и она. Истакао је да је на седници владе „гласао другачије од ње“. Српска напредна странка окупила је људе различитих политичких уверења, али истог погледа на будућност, рекао је премијер и лидер СНС.

„Нисам бранио ни министра Гашића, против којег се водила кампања због фармерки од 200 евра, а он је приватник“, додао је Вучић. Вучић је подвукао да је он тај који одговара за резултате владе и да сматра да је могуће да у њој буду министри Михајловић и Вулин, који немају исто мишљење о свему.

С тим у вези је напоменио да је министар Вулин највећи симпатизер и велики пријатељ грчког премијера Алексиса Ципраса, већи од „оних из Демократске странке“. „Немам ништа против другачијег мишљења, али имам нешто против тога када се људи у странци свађају и у томе нећу да учествујем“, поручио је Вучић.

Он је рекао да је против хајки на Михајловићеву, Гашића и Зорана Бабића. „Бабић можда прави неке грешке, јер не зна, али учи“, закључио је Вучић.

„Ципрасова политика не даје резултате, нисам спреман да је водим“

Вучић је изјавио да веома поштује свог грчког колегу Алексиса Ципраса, због политичке храбрости, али да његова економска политика не даје резултате.

„Ципраса (грчког премијера) веома поштујем, јер има храбрости, али нисам спреман да водим такву политику. Српска политика је веома одговорна, Србија има да враћа новац, па чак и идиотске кредите које смо раније узимали“, рекао је Вучић.

„Кад ме питате зашто смо завели мере штедње, па ево зашто – зато што тешке мере и тежак рад доносе резултат, а не лаке мере“, рекао је Вучић.

Премијер Србије је рекао да му је Ципрас политички симпатичан, али да његов економски модел и приступ неће применити.

Уколико дође до банкрота Грчке доћи ће и до успоравања српске економије, сматра премијер, али је поручио да ће Влада Србије одбранити земљу од најцрњег сценарија и очувати економску и финансијску стабилност земље.

Грчки банкрот имао би последице по пад економије ЕУ, а ЕУ је најважнији спољно-трговински партнер Србије, те би и српска економија успорила, објаснио је.

Вучић је подсетио да је јавни дуг Србије недавно у једном дану повећан за 0,5 одсто због пада евра у односу на долар, иако се ни за динар нисмо задужили као држава.

„Ми сад имамо два одсто увећан јавни дуг само због односа евро – долар“, рекао је премијер.

Он је нагласио да НБС води рачуна о стабилности банкарског система, имајући у виду да у нашој земљу послују четири грчке банке, и то много пре избијања садашње кризе у Грчкој.

„Одбранићемо се од најцрњег сценарија и очуваћемо економску и финансијску стабилност земље“, уверен је Вучић.

Вучић је рекао да грчким пријатељима жели све најбоље, али да не дели њихово економско уверење и ставове.

„Објаснићу Орбану да је зид лоше решење“

Премијер Вучић је изјавио пред сутрашњу заједничку седницу влада Србије и Мађарске, да ће предочити премијеру Виктору Орбану да је подизање зида лоше решење и да то није добро ни за Србију, ни за Мађарску, ни за Мађаре у Војводин, али да неће због тога „рушити односе“ са северним суседом.

„Наше је да кажемо премијеру Орбану шта мислимо, да замолимо да то не ради, али ако ипак хоће, не мислимо да рушимо односе са Мађарском и мађарском владом“, рекао је Вучић за Тв Пинк.

Премијер је рекао и да треба мислити и на Мађаре у Војводини, који Србију осећају као своју земљу и озбиљно се односе према влади, чију су и део преко државних секретара.

„Ја желим да тако и остане“, рекао је Вучић.

Он је предочио да су пред две земље и бројни заједнички пројекти, између осталог и изградња брзе пруге Београд – Будимпешта.

Две владе ће наставити да граде добре односе, рекао је премијер.

Друга заједничка седница влада Србије и Мађарске биће одржана сутра у Будимпешти.

„Бићу премијер који ће окончати транзицију“

Вучић је уверен да ће транзиција у нашој земљи бити завршена пре краја мандата актуелне владе.

Он је потврдио да је мишљења да ће бити премијер који ће моћи да каже да је транзиција завршена.

„Транзиција ће бити завршена пре краја мандата ове владе“, подвукао је Вучић, али је додао да то не значи да ће он бити премијер у следећем мандату.

„До краја године повећање плата и пензија“

Премијер Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће до краја године уследити повећање плата и пензија.

Он је, гостујући у емисији „Тешка реч“ на Телевизији Пинк, рекао да под тим мисли и на враћање смањених плата и пензија на ниво пре смањења, али и на повећање онима којима нису била смањивана примања.

„Просветарима ћемо највише да повећамо примања. Они су најоштећенији, јер су једини који нису имали могућност додатних прихода. Такође ћемо повећати здравственом и социјалном сектору, као и војсци и полицији. Нећемо да повећамо примања управи“, објаснио је премијер.

Он је обећао пензионерима, којима је смањена пензија за десет одсто и онима који имају пензије ниже од 25.000 динара, да ће пре краја године видети значајно побољшање у својим новчаницима.

Вучић је указао на добре резултате спроведених економских реформи, које су смањиле буџетски дефицит за 100 милијарди динара у поређењу са првих шест месеци прошле године.

На основу тих резултата Србија је, према његовим речима, међу најбољима у Европи, те је то и разлог што имамо поштовање код великог броја земаља.

Рекавши да сматра да нам није страшно лоше, али ни јако добро, јер још увек има људи који лоше живе, Вучић је указао да је мало тога поскупело.

„Ми ћемо пре краја године ићи на повећање плата и пензија. Део је враћање, а биће повећајна и онима којима нисмо смањивали“, навео је Вучић и додао да се не плаши нашег рада, већ спољних околности.

„Дефицит буџета мањи за 100 милијарди динара“

У првој половини ове године дефицит буџета је смањен за 100 милијарди динара, у односу на исти период прошле године, а просек плата у мају ове године изједначен је са просеком из истог месеца 2014. године, што је знак да су почеле да расту зараде у приватном сектору, изјавио је премијер.

Вучић је поновио да влада планира повећања плата и пензија до краја године, јер је створен простор за раст због позитивних ефеката фискалних мера.

У првих шест месеци ове године дефицит буџета био је нижи од 27 милијарди динара, а истог месеца прошле године око 126 милијарди динара, што значи да је смањен дефицит буџета за око 100 милијарди динара или око 850 милиона евра, навео је Вучић.

Фискални дефицит Србије тренутно је 1,6 одсто БДП-а, што је резултат који је међу најнижим у Европи, нагласио је Вучић и додао да су то подаци Рапубличког завода за статистику.

Расту и порески и непорески приходи државне касе, а приход од бруто домаћег ПДВ-а је за милијарду динара већи у првих шет месеци ове, у односу на исти период прошле године, казао је премијер.

„Индустријска производња у мају је за 17 одсто већа у односу на мај 2014, а у односу на просек прошле године већа је за девет одсто, што је знак да је прерађивачка индустрија доживела бум у првој половини ове године“, нагласио је он.

Напомињући да је инфлација у Србији минималних 1,8 одсто од почетка године, Вучић је рекао да је мало тога поскупело у овој години, осим јестивог уља које се поскупело за седам динара по литру.

У протеклих месец дана у три компаније запослено је око хиљаду људи и услови за пословање у Србији постају све боље, казао је премијер и најавио да ће се позитивни ефекти економских мера владе осетити у 2016.

„За Железару Смедерево заинтересована компанија из Кине“

Премијер Србије изјавио је да је једна компанија из Кине заинтересована за куповину Железаре Смедерево, напомињући да се ради се о другој по величини компанији за производњу челика у Кини.

Вучић је подсетио да је влада престала да издваја субвенције за Железару Смедерево и да се она постепено опоравља под вођством новог менаџмента, а производња је дуплирана на око 90.000 тона челика месечно.

Премијер је најавио да би до краја године требало да буде покренута и друга висока пећ у Железари Смедерево и то ће онда значити нових 90.000 тона челика месечно и нови подстицај за раст српске економије.

Холандски „ХПК инжењеринг” потписао је 21. марта уговор са Владом Србије о управљању и саветовању за Железару Смедерево.

„Нећу се кандидовати за председника“

Премијер је истакао да не намерава да се кандидује за председника Србије. Он је казао да га то место не интересује.

„Поштујем рад председника Томислава Николића и ми подржавамо његов рад“, нагласио је Вучић.

Упитан о промени Устава, Вучић је истакао да се ради о опсеžном питању за цело друштво, око којег посао треба да се заврши крајем 2017.

Треба много да разговарамо како и на који начин, објаснио је он, додајући да нам је то потребно, између осталог, због правосудног система и уласка у ЕУ.


Извор: Бета, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучићева нова „Тешка реч“

* Обавезна поља