merkel-mustafaБЕРЛИН – Немачка канцеларка Ангела Меркел позвала је данас Београд и Приштину да постигну компромис истакавши да само напредак у дијалогу омогућава њихово приближавање Европској унији.

„Време је да се постигне компромис”, рекла је она на заједничкој конференцији за штампу након разговора са косовским премијером Исом Мустафом у Берлину.

Јучерашња рунда преговора Београда и Приштине у којој су учествовали премијер Србије Александар Вучић и Мустафа уз посредовање високе представнице ЕУ Федерике Могерини у Бриселу завршена је без договора.

Она је додала да даље њихово приближавање Унији зависи од напретка у дијалогу Београда и Приштине.

„Само ако ту постоји напредак, постојаће напредак и у вези са њиховим приближавањем Европској унији”, поручила је немачка канцеларка.

Како је пренела приштинска Коха Диторе, Меркелова је Мустафи поновила став Берлина да не постоји никаква шанса да се становницима Косова одобре захтеви за азил, а косовски премијер, како се наводи, рекао да је на састанку било речи „о билатералним односима двеју држава, ситуацији на Косову и односима са ЕУ”.

„Разговарали смо о суштинским питањима која окупирају Косово и ЕУ, о питањима развоја, европским интеграцијама и борби против организованог криминала и корупције, као једном од критеријума које треба испунити за либерализацију визног режима”, рекао је Мустафа.

Коха наводи и да је немачка канцеларка Мустафи предочила да су наставак дијалога, неопходни компромис и формирање специјалног суда за злочине које је починила ОВК захтеви које Косово мора да испуни.

Меркелова је, пише приштински дневник, рекла и да је Немачка подржава и Београд и Приштину и да је јако заинтересована за постизање фер споразума две стране за шта су, како се наводи, неопходни компромиси.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Меркел – Време је за компромис

* Обавезна поља