Бројни државници и званичници из света и региона данас су упутили честитке Александру Вучићу за победу на председничким изборима, уз жеље за напредак и просперитет Србије и јачање међусобне сарадње.

Председник Белорусије Александар Лукашенко истакао је у честитки Вучићу да његова победа на председничким изборима представља наду у нова достигнућа, даљи напредак и просперитет земље.

„Ова победа сведочи да је српски народ одао признање Вашим заслугама на месту председника Владе”, оценио је Лукашенко у честитки и истакао да је проширење односа са Србијом важан правац спољне политике Белорусије и да са оптимизмом гледају у будућност.

„Ваша недавна посета Минску и постигнути договори допринеће активизацији и ефикасности билатералних односа. Сигуран сам да ћете на позицији шефа државе остати присталица прогресивног развоја сарадње између наше две земље”, истакао је Лукашенко у честитки упућеној Вучићу, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Он је уз жељу за успехом у испуњењем одговорне мисије која је Вучићу поверена, братском српском народу пожелео просперитет и мир.

Председник Италије Серђо Матарела у честитки Вучићу навео је да Београд и Рим спаја историјско и чврсто пријатељство, које је омогућило двема земљама да развију изузетно стратешко партнерство које је, како је навео Матарела, додатно оснажено последњих година „захваљујући подстреку Владе коју сте Ви водили”.

„Имајући у виду такве везе и са жељом да оне додатно ојачају, Италија ће наставити да подржава Србију на њеном путу реформи, европских интеграција и регионалне сарадње, којима сте Ви дали високо цењени и неспоран допринос.

Сигуран сам да ће се током Вашег председавања тај пут наставити с непромењеном одлучношћу за добробит стабилности читавог региона”, наводи се у честитки италијанског председника Серђа Матареле, саопштила је владина канцеларија за сарадњу са медијима.

Председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је уверење да ће Вучић и у председничком мандату, наставити да ради на развоју и напретку земље, као и да ће успети да оствари визију економски снажне и просперитетне Србије, рекла је Цвијановићева, преноси Фена.

Она је навела да Вучићева победа „представља континуитет успешне политике коју води на добробит свих грађана Србије”.

„Важна је и за нас у Републици Српској, јер ће, сигурна сам, дати додатни подстицај досадашњој успешној сарадњи између Републике Српске и Републике Србије, у оквиру Споразума о специјалним паралелним везама, а све у циљу просперитетнијег живота нашег народа – наводи се у честитки премијерке Републике Српске.

Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић у честитки Вучићу истакао је да је добра сарадња Србије и БиХ предуслов мира и стабилности у региону.

„Уверен сам да ћемо, у обостраном интересу, заједнички наставити да негујемо добросуседске односе, наводи се у честитки председавајућег Председништва БиХ, саопштено је из Председништва БиХ, пренела је Фена.

Црногорски премијер Душко Марковић поздравио је убедљиву победу актуелног српског премијера Александра Вучића на председничким изборима у Србији и поручио да верује у јачање односа двеју држава.

„Поздрављам изборе који су, према свим извештајима били демократски и фер. Такође, поздрављам победу убедљиву победу Александра Вучића и верујем да ће његов избор за председника Србије бити усмерен ка даљем јачању односа Србије и Црне Горе”, навео је Марковић, пренели су црногорски медији.

Марковић је новинарима, након састанка са албанским колегом Едијем Рамом, истакао да је у време владе, којом је председавао Вучић , успостављени најбољи односи у последњих двадесет година.

Упитан шта мисли о избору Вучића за председника Србије, Рама се сложио са црногорским премијером и кратко додао:“Немам шта да додам”.

Председник Македоније Ђорђе Иванов изразио је задовољство континуираним развојем билатералних односа и уверење да ће сарадња између две земље бити још успешнија током Вучићевог председничког мандата.

„У име македонских грађана, част ми је и задовољство да Вам честитам на победи на председничким изборима и пожелим Вам успех у обављању те функције”, стоји у честитики Иванова, пренела је МИА.

Изградња добрих суседских односа, регионалне стабилности и сарадње и ЕУ интеграција су припритети Македоније, навео је Иванов, додавши да верује у међусобну спремност за блиску сарадњу на овом пољу за добробит двеју држава и народа.

Честитка Путина

МОСКВА – Председник Русије Владимир Путин честитао је Александру Вучићу победу на председничким изборима, саопштила је данас прес служба Кремља.

Ваша убедљива победа указује на широку подршку народа вашим напорима усмереним на решавање хитних економских и друштвених задатака, са којима се Србија суочава, као и на спровођење смислене и уравнотежене спољне политике, наведено је у честитки председника Путина, пренео је ТАС.

Путин је, такође, навео да је у Русији Вучић познат као велики присталица јачања пријатељских односа између двеју земаља.

Председник Русије је истакао да је уверен да ће активности Александра Вучића као сефа државе дорпинети даљем развоју руско-српског стратешког партнерства за добробит оба народа.

Песков о Вучићевој победи

МОСКВА – Кремљ је импресиониран победом премијера Александра Вучића на изборима за председника Србије, изјавио је данас портпарол руског председника Дмитриј Песков, истакавши Вучићеву посвећеност развоју односа са Москвом.

„Свакако, Москва поздравља све политичке снаге у Србији које позивају на даљи развој наших билатералних односа. Вучић то подржава, те смо стога, наравно, импресионирани што је он успео да обезбеди победу на изборима”, рекао је Песков новинарима, преноси Тас.

Песков је напоменуо да је новог председника Србије изабрао српски народ, а не руски председник Владимир Путин, те да је непримерено тврдити да је Путинова подршка Вучићу можда утицала на гласаче.

„Ми веома ценимо наше односе који имају дубоке историјске корене, прилично широку садашњост и обећавајућу будућност”, истакао је он.

Песков је одбио да коментарише питање о Вучићевом ставу према Косову, напомиње руска агенција.

Китаровић Вучићу: Да унапредимо односе

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић упутила је данас честитку председнику Владе Србије Александру Вучићу на избору за председника Србије, уз поруку да верује у унапређење односа две земље.„Упућујем Вам срдачне честитке поводом Вашег избора на дужност председника Републике Србије. Уверена сам да ћете на тој одговорној дужности успешно радити за свеукупни напредак Ваше државе и за добробит свих њених грађана” наводи се у честитки Китаровић, саопштила је Канцеларије за медије Владе Србије.

Грабар Китаровић каже да верује да ће у предстојећем периоду заједничким радом придоносити унапређењу свеукупних хрватско-српских односа, у чему нам наше мањинске заједнице могу бити посебан и трајан темељ.„Исто тако, изражавам наду у проналажење решења за преостала отворена питања, која оптерећују односе између две суседне државе, а у духу нашег ранијег дијалога и Декларације о унапређењу односа и решавању отворених питања између Републике Хрватске и Републике Србије, потписане у Суботици 20. јуна 2016. године”, истиче председница Хрватске у честитки.

Грабар Китаровић наглашава да Хрватска подржава процес европских интеграција Србије и да је спремна да настави да преноси стечена знања и искуства из захтевног процеса, који је и сама недавно прошла.„Верујем да ћемо успешно сарађивати и у оквиру Процеса Брдо-Бриони као формата који има изузетан значај за дијалог о јачању сарадње и стабилности југоисточне Европе, као и потврђивања перспективе њене консолидације у оквиру Европске уније”, каже се у честитки хрватске председнице Грабар Китаровић.

Туск и Јункер честитали Вучићу

Челници Европске уније Доналд Туск и Жан-Клод Јункер честитали су Александру Вучићу победу на председничким изборима и нагласили да „изгласано поверење казује да народ Србије потпуно подржава европски пут“ који је одабрао и који ће одвести до чланства у ЕУ.

Председник Европског савета Туск и председник Европске комисије Јункер су Вучићу „пожелели да настави тај пут поспешењем реформи упоредо с процесом који води чланству“ у ЕУ. Они су нагласили да су „стабилне и делотворне институције, владавина закона, као и битка против корупције пресудни за даљи повољан економски развој“.

Они су навели да су уверени да ће Вучић као председник Србије „наставити да подстиче сарадњу и помирење у региону, што је од битне важности за стабилност, мир и напредак“.

„Ваша одлучност ће бити кључна за дијалог Београда и Приштине, уз услуге добре воље ЕУ…“, додали су Туск и Јункер у честитки упућеној Вучићу.

У честитки Туск и Јункер наводе да избор Вучића за председника Србије потврђује снажну подршку коју он ужива у становништву и да желе поново да нагласе пуну подршку Европске уније програму европских реформи у Србији, уз очекивање да у будућности раде са њим као са председником Србије.

Немачки медији – Победа јасна и тријумфална

Берлин — Немачки медији поводом победе Александра Вучића на председничким изборима у Србији истичу његово обећање да ће земљу и, као председник државе водити путем ЕУ

Медији указују да је победа Вучића била тријумфална, јасна и остварена још у првом кругу избора.

Таблиод “Билд“, утицајан и читан, наводи да је Вучић рекао да ће земља остати на курсу ЕУ, али и да ће наставити пријатељске односе са Русијом и Кином.

“Грађани су показали у ком правцу Србија треба да иде“, преноси таблоид Вучићеве речи, а немачка телевизија АРД је јавила да је Вучић, с музиком и уз славље својих бирача дошао у партијску централу и да је победу однео „у првој рунди“.

“Ово сам постигао тешким и напорним радом, не популизмом, демагогијом или шовинизмом“, преноси ова телевизија Вучићеве речи, уз опаску да његови противкандидати не мисле тако.

‘Бирачи су показали да је огромна већина српских грађана за наставак реформског процеса и европског пута Србије – заједно са очувањем традиционалног пријатељства које ми имамо са Русијом и Кином“, пренела је ова телевиза Вучићеве речи.

Конзервативан и веома утицајни дневни лист “Франкфуртер алгемајне цајтунг“ (ФАЗ) пише о “тријумфалној Вуцићевој победи у првом кругу“ и оцењује да су његови конкуренти после једне “изузетно агресивне изборне борбе“, пропали без шанси.

Лист пише да је Вучић тиме што су га „у ‘врућој’ фази изборне кампање примили и немачки канцелар Ангела Меркел и руски председник Владимир Путин“ могао да се представи као политичар који, слично као Тито, ужива углед и на Истоку и на Западу.

То је, како наводи ФАЗ, посебно код старијих бирача, који се још могу сетити Југославије, често добро примљено.

Осим тога, Вучићева популарност се делимично ослања и на то да је, како се истиче, он могао да презентира одређене привредне успехе.

Овај конзервативни дневник ипак примећује да је пад незапослености између осталог и последица одласка младих, те указује да српско правосуђе важи и даље као корумпирано и политички зависно.

Политички Магазин “Шпигл“ пише, међутим, да ‘многи Срби приписују Вучићу да је, од како је он изабран за председника владе 2014. године, привреди кренуло набоље, да је прошле године привредни раст износио 2,8 одсто, али да су просечне плате међу најнижим у Европи.

За магазин “Фокус“ остаје нејасно зашто Вучић жели да буде председник, премда ће му та позиција донети мање овлашћења, него функција председника владе.

Лист се позива на посматраче који мисле да ће Вучић применити модел бившег председника Бориса Тадића, који је на протоколарној функцији председника имао стварну политичку моћ, али наглашава и Вучићеву изјаву да ће он поштовати српски Устав.

Немачка телевизија ЗДФ истиче да Вучић “јасном победом још у првом изборном кругу“, може да промени своју позицију и постане председник и да је он “далеко иза себе оставио кандидате разједињене опозиције“.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучићева победа – честитке и реакције

* Обавезна поља