Тачно у 22.25 синоћ отворен је шампањац у седишту Српске напредне странке, најављујући обраћање новог председника Србије Александар Вучића, који је најпре саопштио да је добио огромно поверење грађана Србије – од 3,7 милиона који су изашли на биралишта, према проценама његовог изборног штаба, за Вучића је гласало 2.035.000. Вучић је рекао да очекује и 75 одсто гласова са Косова и Метохије и да ће нова влада бити формирана у следећа два месеца. Како је навео, освојио је 430.000 гласова више него сви остали кандидати заједно.

Пошто је претходно захвалио присутном председнику Републике Српске Милораду Додику, Вучић је рекао и да је веома поносан на велики број гласова у условима који за њих нису били лаки, додајући: „За нас је ово важан дан у којем се показало у ком правцу Србија жели да иде и важно је било да победа буде чиста као суза и да нико не може ништа ни на који начин да тумачи, јер није мала разлика.”

На основу 92 одсто пребројаних гласова из њиховог узорка, Ипсос је утврдио да Александар Вучић има 55 одсто, Саша Јанковић 16,3, Лука Максимовић 9,4, Вук Јеремић 5,7 одсто гласова. Војислав Шешељ је добио 4,4 одсто гласова, Бошко Обрадовић – 2,3, Саша Радуловић – 1,4, Ненад Чанак – 1,2, Александар Поповић – 1,1 одсто, Милан Стаматовић – 1,3, а Мирослав Паровић – 0,3. Срђан Богосављевић из Ипсоса рекао је да је добро што су овог пута више изашли млади људи, да су Београђани били највреднији и да су могуће промене на листи од два или три одсто. У првом кругу председничких избора разрешене су све дилеме – изабран је нови председник Србије и неће бити другог круга.

Показало се и да се опозиција још није опоравила и консолидовала и да, бар појединачно, у овом тренутку не може озбиљније да парира Александру Вучићу. Испоставило се да је најјачи опозиционар бивши заштитник грађана Саша Јанковић, који је, иако далеко од Вучића, заузео другу позицију, једину још са двоцифреним резултатом. Највећа атракција изборне кампање, Лука Максимовић, алијас Љубиша Прелетачевић Бели, показао се можда и као највеће изненађење избора, освојивши треће место са близу 10 процената. Антисистемски кандидат, измишљени лик, фаворит бирача разочараних изборном понудом, пореметио је рачуницу опозиционим претендентима на председничку функцију и својим резултатом задао ударац политичком естаблишменту. Двојица кандидата, Шешељ и Јеремић, за које се претпостављало да можда имају шансе за други круг, прилично су подбацили.

РИК – Обрађено 91,39 одсто бирачког тела

БЕОГРАД — Према најновијим подацима РИК-а о привременим резултатима гласања на изборима за председника Србије, Александар Вучић освојио је 55,13 одсто гласова.

Према подацима на основу 91,39 одсто обрађеног бирачког материјала, Саши Јанковићу припало је 16,26 одсто гласова, Луки Максимовићу 9,43 одсто, а Вуку Јеремићу 5,64 одсто, док је Војислав Шешељ освојио 4,47 одсто гласова.

Остали кандидати освојили су укупно 7,41 одсто гласова.

Гласало је укупно 54,55 одсто бирача.

Вучић – Бићу председник свих грађана

Изабрани председник Србије Александар Вучић поручио је синоћ да ће бити председник свих грађана и да ће се борити за све, без обзира да ли су гласали за њега или не.

Вучић је у обраћању у седишту СНС медијима рекао да ће бити оштар критичар владе онда када се уљуљка и када буде помислила да је лако, али да ће јој давати подршку за тешке потезе и мере које ће предузимати, а које ће бити на корист грађана Србије.

„Борићу се за углед Србије, да буде још већи и да можемо сви заједно својом најлепшом Србијом свуда да се поносимо” поручио је Вучић.

Он се захвалио грађанима на подршци и обећао да ће дати све од себе да буде председник свих грађана, додајући да никога није лагао ни обмањивао.

Курц први честитао Вучићу на избору за председника

БЕЧ – Шеф аустријске дипломатије Себастијан Курц честитао је вечерас Александру Вучићу победу на председничким изборима.

Он је на свом Твитер налогу написао:

„Честитам Александру Вучићу на избору за председника Србије. Радујем се што ћемо наставити блиску сарадњу између две земље.„

Курц је први страни званичник који је честитао Вучићу.

Честитке Јоханеса Хана и Федерике Могерини

БРИСЕЛ – Комесар ЕУ за суседску политку и придруживање Јоханес Хан рекао је вечерас да се радује сарадњи са новим председником Србије – Александром Вучићем.

„Честитам Вучићу на избору за председника Србије са убедљивим резултатом”, написао је он на свом Твитер налогу.

Он је додао да се радује „сарадњи са новим председником, као пријатељи и партнери, на путу ка пријему Србије у ЕУ”.

„Србија и ЕУ – бољи заједно”, написао је Хан.

Хан је први од званичника ЕУ који је честитао Вучићу.

Вучићу је на избору за председника Србије честитала и висока представница ЕУ Федерика Могерини.

Шефица ЕУ дипломатије пожелела је Вучићу „све најбоље” на новој позицији.

„Честитам Вучићу који је сада председник. Јуче смо видели врло јасне резултате на изборима у Србији. Ово је прилика да му честитам и пожелим све најбоље на новој позицији”, поручила је Могерини из Луксембурга са Савета министра спољних послова ЕУ.

Она је додала да ће ЕУ пожљиво пратити финализацију изборног процеса у Србији.

Чепурин – Мандат за проширење сарадње са Русијом

Резултат избора дао је Александру Вучићу мандат за наставак политике коју је и досад водио, па и кад је реч о сарадњи са Русијом, каже за Спутњик руски амбасадор Александар Чепурин.

Руски дипломата подсећа да је Вучић био јасан фаворит и да није разочарао своје присталице.

„Разлика у односу на следеће кандидате није неколико процената него неколико пута, и зато је то објективно јак резултат. Руски медији његову победу карактеришу са две речи — ’убедљива‘ и ’сигурна‘. Сам кандидат је ту победу назвао чистом. А наши кинески другови би је вероватно назвали гвозденом“, примећује Чепурин.

Према његовом мишљењу, из резултата избора се могу извући два закључка: да је то очигледна подршка грађана политици коју води Београд, и спољној и унутрашњој, и друго, да је то својеврсни мандат за наставак те политике у наредним годинама.

„Што се тиче перспектива односа с Русијом, део тог новог мандата, да ли главни или не, али важан део јесте наставак политике проширења сарадње с Русијом у свим областима, политичкој, економској, културној, духовној“, истиче руски амбасадор.

Он сматра да акценат треба ставити на ширење економских веза што је могуће пре свега ако се пређе са обичне трговине, са размене робе на форму која ће обезбедити њено суштинско проширење.

„Неопходно је суштински проширити наше економске везе, а могућности ту леже пре свега у индустријској кооперацији, војнотехничкој сарадњи, кооперацији у области пољопривредне производње“, оцењује Чепурин.

Као пример перспективне области наводи семенарство, где, како сматра, постоје значајне могућности да се сарадња вишеструко повећа.

„Таква је сарадња постојала између Југославије и СССР-а и ту имамо о чему да размислимо. У целини гледано, мислим да су наше земље прешле у циклус економског успона те им је потребан динамичан развој економије и подизање стандарда становништва. Зато мислим да ће таква сарадња ићи у корист и Србима и Русима“, закључује Александар Чепурин.

Денис Звиздић – Победа Вучића гаранција регионалне стабилности

САРАЈЕВО – Председавајући Савета министара БиХ Дениз Звиздић оценио је да је победа Александра Вучића на председничким изборима у Србији гаранција да ће званични Београд задржати фокус на европским интеграцијама и регионалној стабилности.

„Најважнији спољнополитички циљеви БиХ су динамизирање европских интеграција и јачање регионалне сарадње путем очувања трајног мира и стварања услова за укупан просперитет читавог региона, док је на унутрашњем плану неопходан перманентан рад на економском развоју, јачању владавине права и укупној социјалној стабилности”, казао је Звиздић за сарајевски портал Кликс.

Додао је да је сличне или готово идентичне приоритете за Србију у току своје кампање истицао и Вучић.

„Управо је компатибилност поменутих приоритета и циљева од кључне важности за процесе даље сарадње и разумевања БиХ и Србије и због тога је и Вучићева победа гаранција да ће Србија задржати фокус на европским интеграцијама и регионалној стабилности, што је веома значајно за читав Западни Балкан”, рекао је Звиздић.

Саша Јанковић прогласио победу пристојности и финих људи

Председнички кандидат Саша Јанковић изјавио је да је данас био „велики и значајан дан“, да можда „бити необично“, али да он мора да прогласи победу.
Он је истакао да проглашава победу пристојних, финих људи, правила, принципа и вредности за које се он и његов тим борио од првог дана.

„Проглашавам победу Србије која више није иста. Други су на преурањени начин проглашавали изборну победу. Такво проглашење је у складу са начином на који су водили кампању. Нити нам је таква изборна кампања, нити нам је таква Србија, нити нам је таква победа била циљ. Нама је циљ оно што смо радили и оно што ћемо радити“, навео је Јанковић.

Додао је и да ће сачекати праве изборне резултате у условима фер државе, фер кампање, фер медија, као и да би у том приликом био први који би честитао.

„Овом приликом честитам онима који су у оваквим условима поштено, фер и људски учествовали у овој изборној трци. Грађанима се заиста обавезујем, све ово је почетак, завршићемо на прави и најбољи начин. Хвала свим сарадницима. Хвала и противницима што су нас учврстили у уверењу и видимо се већ од сутра. Наш циљ је достојанствени грађанин Србије, институције које раде свој посао, Србија са осмесима свих нас. Хвала вам драги људи“, закључио је Јанковић.

Јеремић – Остајем у Србији

Председнички кандидат Вук Јеремић захвалио је вечерас грађанима Србије на подршци и оценио да је на председничким изборима направљен први корак у остваривању слободе.

„Хвала, Србијо! Направили смо први корак у освајању слободе и стварању успешне Србије“, навео је Јеремић на свом Фејсбук налогу.

Он је оценио да су стотине хиљада грађана Србије гласале за програм.

„Хиљаде грађана и грађанки наше државе уједињени су у жељи да живимо достојанствено у сигурној и уређеној држави, у којој радници раде, судије суде, лекари лече, а политичари служе народу“, навео је Јеремић.

Он је додао да је њега кандидовао народ, а не политичке партије, као што је то, према његовим речима, случај са осталим кандидатима.

„Кандидовао ме је народ, а не политичке партије, као све остале кандидате, да бих предводио борбу за пристојне послове које ћемо добијати на основу знања и вредности, а не на основу чланске карте владајуће странке“, навео је Јеремић и поруку завршио речима „Србија зна – морамо боље“.

Србија није демократска земља и нема демократско друштво

Јеремић је током првог обраћања након избора да Србија изјавио да није демократска земља и да нема демократско друштво.

Како каже, изборе су обележиле „бројне нерегуларности“ о којима су они „говорили током дана и након затварања бирачких места“.

„Могу да кажем Србија данас дефинитивно није демократска земља, ми не живимо у демократском друштву, немамо демократску власт, а мислим да ћемо ускоро добити и председника који ће на дужност ступити правно-формално на легалан начин, али имајући у виду све што је иза нас не и на легитиман начин“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је „рано говорити о прецизним бројкама“, али да је он освојио између 200.000 и 250.000 гласова.

„Хвала свима који су гласали за мене упркос притисцима, блаћењу мене и моје породице, као и идеја које сам заступао. Хвала свима који су се одважили да за мене гласају, на томе сам им неизмерно захвалан“, каже Јеремић.

Он је рекао и да ће бити времена за разговоре о „детаљима изборног дана и свим нерегуларностима“.

Јеремић се такође захвалио својој породици, као и волонтерима који су учествовали у његовој кампањи.

„Остајем у Србији“

Јеремић је додао да и након избора остаје у Србији.

– Остајем овде у Србији. Не намеравам да променим посао ни након избора. Бићу ангажован у политичком животу.

На питање да ли би се нешто променило да је опозиција изашла са једним кандидатом, Јеремић је одговорио кратко: „Не знам“.

Он је додао да ће наредних дана разговарати о томе у којој ће се форми бавити политиком.

– Не жалим што сам ушао у ову борбу. Јасно је данас немамо нормално стање, без обзира на мој лични учинак. Задовољан сам колико сам допринео да се ова свест мало промени – рекао је Јеремић.

Он је додао и да је Србија данас „застрашена земља“ која се осећа у грчу и око изражавања бирачке воље.

– Данашње нерегуларности нису такве да би се избори довели у питање, односно да би због тога ја могао да уђем у други круг. Живот иде даље, а ја настављам да се борим – рекао је Јеремић.

Бошко Обрадовић: Да се пониште избори

Председнички кандидат Бошко Обрадовић изјавио је вечерас да је незадовољан својим резултатом, али и да би због неуставности избора на Косову и Метохији – изборе требало поништити.

„Моја обавеза је да констатујем да је иза нас једна од најнепоштенијих кампања у у новијој историји. Избори су нерегуларни и довољно је да наведем пример гласања са КИМ за који је Уставни суд рекао да је неуставан да би избори били поништени. Тако је било у Аустрији и избори су поништени. То је и за Србију право решење, да избори буду поништени и спроведени нови на демократски начин”, рекао је Обрадовић.

Он је додао да није било контроле избора:

„Питам зашто је забрањено формирање Надзорног одбора Скупштине за праћење избора, РЕМ се сам искључио, самим тим нико није пратио регуларност емисија, јер нема слободних медија”.

Према његовим речима, није извесно да је Вучић победио у првом кругу.

„Избројани су гласови са малих изборних места, тек треба да се броје резултати из великих градова, посебно из Београда”, поручио је Обрадовић и додао да се не предаје и да ће наставити борбу.

Тврди да је добио 2,38 одсто гласова и верује да време његове политике тек долази.

 

 


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић нови председник Србије

* Обавезна поља