БЕОГРАД — Председник Александар Вучић рекао је да је сигурно да ће се са председником привремених власти у Приштини Хашимом Тачијем састати почетком септембра у Бриселу.

Он је нагласио да ће то бити прилика да се сагледа да ли постоји могућност за излаз из тешке ситуације у којој се налазимо.

„Таква је најава из Брисела“, додао је он одговарајући на питање новинара након посете Војнотехничком институту.

Рекао је да је могуће да обојица учествују и на Европском форуму Алпбах, где су најављено током „Политичких разговора“, који су заказани за 25. и 26.август, мада он још не зна да ли ће ићи тамо.

Још нисам одлучио да ли ћу да идем у Алпбах“; додао је он.

Вучић је казао да ће бити интересантно да видимо после свега шта је то и где смо стали, као и да ли постоји било која могућност за излаз из тешке ситуације у којој се налазимо.

СПС не би изашао из владе ни за шта на свету

Београд — Председник Србије Александар Вучић изјавио је да не сматра да ће СПС да изађе из Владе Србије, али и поручио да свако коме се нешто не свиђа може да иде.

Он је прецизирао да се то односи и на неке из његове, али и из других партија.

„Само да се не седи на две столице“, приметио је и додао да кад то каже мисли мање на СПС, него на неке друге људе и у партији коју води али и у неким другим партијама.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да, „познавајући СПС“, они не би изашли из владе „ни за шта на свету“, да би можда могли да промене партнере и то одмах чим би им се указала прилика, али и додао да то ипак каже у шали, мада је легитимна ствар да неко о томе размишља

Како је рекао то је нормално и да свако може да мисли да му је боље са неким другим и да је и то у реду, али сматра да не постоји реална опасност од тога у овом тренутку.

Навео је да је ствар у томе да је потребно да имате легитимитет и 126 посланика у парламенту.

Поновио је да је свако слободан да иде, да нико не треба никога да задржава, и ако се неком не свиђа „довиђења“.

Како је рекао, и свако из СНС је слободан да иде, и поручио:

„Само немојте на две столице да седите“.

Вучић је рекао да то може да уради ко хоће и да оде а не да га користи за све што му треба, а онда му „забије нож у леђа“.

Навео је и да ту мање и мисли на СПС него на неке друге људе и у партији коју води али и у неким другим партијама.

Став Меркел исти 10 година, она нас је већ разграничила

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да цео западни свет, уз изузетке, сматра Косово целовитом, сувереном и недељивом територијом.

„Немачка нас је већ „разграничила“ оног тренутка када је признала целовито, суверено и недељиво Kосово“, рекао је данас председник Србије Александар Вучић у одговору на питање како види став канцеларке Ангеле Меркел да нема промене граница на Балкану.

Немачка нас је већ „разграничила“ оног тренутка када је признала целовито, суверено и недељиво Kосово, рекао је данас председник Србије Александар Вучић у одговору на питање како види став канцеларке Ангеле Меркел да нема промене граница на Балкану.

Вучић је истакао да то није ново, те да ће он наставити да се бори да нешто учини и добије за Србе и за Србију.

Изразио је чуђење што је део јавности изјаву Меркел схватио као неку нову поруку.

„Шта значи то што је Меркел рекла? То што је рекла значи само да нас је она већ „разграничила“ тако што је цело Kосово независна држава“, рекао је Вучић и додао да то људи треба да имају на уму.

„Они који су радују њеној изјави треба да знају да је за Меркел, као и за цео ЗАПАДНИ свет, са малим изузецима, да сви они сматрају Kосово и Метохију целовитом, сувереном и недељивом територијом и да та територија припада Албанцима у Приштини, да нема никакве везе са Србијом“, додао је и указао да само из нашег угла постоји питање – чије је Kосово?

„Из њиховог угла је то завршена ствар“, рекао је Вучић.

Честитам опозицији што су се изборили за независно Косово

Председник је рекао да му је став Ангеле Меркел познат десет година, да је увек исто говорила и да ништа није променила, али да није ни он.

Али, подвукао је, он ће наставити да се бори за Србе и Србију.

„А, ови који се залажу за независно и целовито Kосово нека наставе да раде свој посао“, рекао је Вучић и додао да ће Срби да се изјасне, па можда и гласају за то.

Вучић је, одговарајући на питање новинара након посете Војнотехничком институту, подсетио да је увек говорио да Немачка има другачији погледа на Kосово од нас.

Истакао је да људи не треба да мисле да се из њиховог угла не спори чије је Kосово, да ли наше или њихово.

„Из њиховог угла то је јасно. Због тога ме је зачудила хистерија код дела људи у Србији. Разумем Соњу Бисерко, Саву Јањића, Раду Трајковић,а који су увек били за самостално Kосово, далеко од Србије. Ту се ништа није ни променило. Ни код једног од њих. Исту политику су водили и воде данас.

Неко је требало да каже да је то њихова политика, да се они залажу за албанско независно Kосово. Зато су се борили против тога да Србија било шта добије“, казао је он.

Вучић је рекао да су се после укључили неки други, који су томе допринели да цело Kосово припада неком другом.

„Моја кривица је што сам се борио и имао храбрости да Меркел, Путину и Пенсу, Макрону и сваком другом тражим нешто више за Србе и Србију. Да кажем да та граница на Јарињу и Брњаку није државна граница. Извињавам се што сам се дрзнуо да се борим за свој народ“, рекао је он додајући да су га убедили да је хтео да да Kосово.

„Ви сте дали и тражили само потрвду да је Kосово независно“, нагласио је Вучић.

Шта ћу ја мали онда. Kуд ћу ја против Раде Трајковић и Јањића, Ђиласа, Обрадовића и свих других, и још Меркелова каже да је завршено са разграничењем

Указао је да немачка канцеларка од 2008. када је признала Kосово није мењала позицију.

„Друго је што сам се трудио да поправим положај Србије и Срба да дођем у позицију да смем да тражим нешто. Један званичник ми је у шали једном рекао за то што тражим „да ниси ти пуцали би у тебе“. Мене поштују, а да је неко други тражио сасвим би лошије прошао“, казао је председник Србије.

Рекао је да је његов грех изгледа што се бори за свој народ, што се борио и што ће се борити и даље. Указао је да су неки личне и партијске интересе, као и жељу за богаћење стављали испред интереса Србије.

„Баш их брига хоћемо ли да имамо Kопаоник, Газиводу, Ропотово у Србији. Њих интересују само паре“, казао је он. Вучић је на питање новинара да ли ће се даље борити за разграничење, рекао да ће се борити и даље и да ће питати даље шта може да учини за Србију.

С тим у вези је упитао је: јесмо ли сад добили одговор од Меркелове, са којим су задовољни они које подржавају неке телевизије, према којем је све завршено и имамо целовито независно Kосово.

„По хиљадити пут је жена јасно рекла да је разграничење постигнуто. Шта ћу ја мали онда. Kуд ћу ја против Раде Трајковић и Саве Јанковића, Ђиласа, Обрадовића и свих других, и још Меркелова каже да је завршено са разграничењем. Идем да се борим и питам да ако могу нешто да учиним за Србију, могу“, казао је он.

„Очигледно је сада да ће ово да траје много дуже него што су неки планирали. Да ће за два три месеца бити завршено, готово заборавите“, поручио је Вучић.

Позив на моје хапшење књишки пример позива на пуч и крвопролиће, Вучићевић је био у праву

Шта је друго позив на хапшње председника државе него позив на војни пуч и крвопролиће, упитао је данас передседник Александар Вучић коментаришући питања новинара за „прозивке“ појединих опозиционих представника због његових ставова о решењу косовског питања.

„Ово је директан, јавни позив на војни пуч и крвоплолиће, на убиство врховног команданта, на његово хапшење“, рекао је Вучић, те поручио да је очекивао да неко на то реагује.

Не би, додао је, да се меша у посао државног тужиоца, посебно с обзиром да је у правосуђу, како је навео још много „одливака“ и „испљувака“ режима у којем је главна била Демократска странка.

„Али, очекивао сам да неко реагује, јер не постоји бољи пример да се реагује, али зашто тужиоци ћуте, као што су навикли да ћуте из времена Ђиласа и ДС, кад су ћутали на крађе, не знам, али покажите ми бољи књишки пример да је реч о покушају војног и државног пуча“.

Kако је рекао, мислио је раније кад је Драган Вучићевић, уредник Информера, помињао државни удар, да он претерује, али сада каже чини се да је то било тачно.

Kоментаришући позиве опозиционих лидера на његово хапшње, Вучић је рекао и да није чудно да и овде, као и свуда у свету, постоје фашистичке странке.

„Али, то што тај бије жене, за то мора да одговара, а што позива официре да хапсе свог врховног команданта, да ме убију, нека причају шта хоће“, поручио је.

Нема ниједног Србина који би да живи у Ђаковици

Проблем је када неки говоре о KИМ, а ништа не знају, ама баш ништа, а морају да знају једну ствар: наши људи неће да живе у Kикинди, Пожаревцу, Врању сви иду у Београд, Нови Сад, или бели свет. А, ко од вас хоће да иде у Ђаковицу, осим што хоћете да ми држите придике. Је л“ има икога од вас? Нема никог – рекао је председник.

„А, то је вековна српска земља, коју ћемо да чувамо још 5.000 година, а нема ниједног Србина који хоће тамо да оде“, приметио је иронично.

Kако каже, опозиција је довела земљу до тога да је могуће и да неко позива да се забрани улазак председнику Репрублике Српске „у његову Србију“.

„Имате кретене на опозиционој сцени, то је горе од кретена, који траже да се забрани улазак Додику да буде ухапшен. Да ли сте ви нормални, на којој планети живите“, упитао је он.

Kако је додао, траже да се забрани Додику улазак, јер им је рекао истину у очи.

„А при томе вам није рекао да сте ви томе допринели“, рекао је Вучић.

Хоћу живот, будућност, а не да кукамо

У последњих 30 година направили смо много катастрофалних грешака и за то се плаћа цена, али ја не желим да кукамо и плачемо над судбином, желим живот, мир и будућност, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

„Та борба траје траје вековима. Ми смо у последњих 30 година направили много катастрофалних грешака. Је л’ мислите да се за то не плаћа цена? Али, ми у Топличком округу имамо мање Срба него Албанаца у Подујеву, а то су четири општине“, рекао је Вучић новинарима после обиласка Војнотехничког института.

Све иде против нас, али Срби нису никад волели да гледају у будућност и анализирају и како да нешто поправе, рекао је он.

„Највише волимо да плачемо над својом судбином. Волимо изговоре, да увек неко други буде крив. А код Вучића не пада динар већ годинама. Kод нас кад држава није крива за нешто, ви сте пропали. Држава мора да буде крива за све, морамо да будемо губитници“, рекао је Вучић.

У том контексту упитао је колико песама имамо у којима се славе наши успеси – можда једну, две.

„Ја хоћу живот, мир, будућност, нећу да плачемо. А, не, не Вучићу, ти хоћеш да нас одвојиш од заветне политике – е, ево вам сад, сада ћемо сви да плачемо. Добили сте разграничење како су други одлучили у време ваше власти, ништа нисте урадили по том питању. Ја сам се мучио и борио да нешто променим – могу-могу, не могу, није проблем. Па једног дана објасните Србима на KиМ зашто сте водили такву полтиику и зашто не живе у Србији“, поручио је Вучић опозицији.

Kако је додао, он ће на власти бити још једно три године, а о овоме ће се причати још 30 година.

Од новембра веће пензије за све

Председник Србије Александар Вучић поручио је да од новембра стижу увећане пензије и то за све пензионере.

„Значајно увећане, свима за најмање девет одсто, веће него икада раније. Мислим да ће бити задовољни, могу да очекују повећања и следеће године ако будемо радили овако добро“, рекао је Вучић новинарима после обиласка Војнотехничког института у Београду.

Kако је рекао, то су ствари које се раде кроз одговорне мере, фискалну консолидацију, које дају суштински резултат.

„Пензионери су за то најзаслужнији и поднели су највећи терет да бисмо имали највећи раст у региону“, истакао је он.

Навео је и да незапосленост за Србију више није толики проблем, упозоривши да ће сада бити проблем недостатак радне снаге.

ВТИ може слободно још људи да запошљава“

Председник Србије изјавио је да је би се сачувала слобода и независност земље потребна снажна и одговорна војска, с  људима спремним и способним да одбране државу од сваког агресора.

Вучић је приликом обиласка Војно техничког института „Жарково“ у Београду, где је разговарао са 48 новозапослених, рекао да је тај институт „централни нервни систем комплетне армије, наоружања и будућности Србије“.

Он је казао да је Војска Србије иновативно, технички и технолошки у заостатку за другима, али да мора да иде напред и да се труди то да постигне вредним радом.

Вучић је навео да је ВТИ 2005. године остао без великог броја запослених и да сада ради са само 73 одсто својих капацитета, те им поручио да „слободно“ могу још људи да запошљавају.

Он је замолио запослене у Институту да им то не буде „само одскочна даска“ већ да се посвете држави, а да ће држава створити услове да им живот буде лакши кроз повећање плата и могућност куповине станова по повољнијим условима.

Навео је да ВС очекују и повећања плата, али и неке лагодности кад је у питању обезбеђивање стамбеног питања.

Каже да се у ВТИ 35 пута више улаже него 2005. године.

„Имали смо катастрофално урушавање ВТИ 2005/6, кад је 50 одсто људи отпуштено – 600 људи је отпуштено неплански, без икакве најаве… Да ли је то био налог неких амбасада… А имали смо претходних година одлив људи због плата и пензионисања… Тешко је опоравити ВТИ од 2005/2006. Знате шта је било 2006, знате шта је било 2008…“, рекао је на питање новинара колико је људи отишло из Војске Србије ових година.

Очекујемо из Русије до марта 30 тенкова, спремни смо да уложимо више у беспилотне летелице, да их правимо од наших компоненти, и за то можете слободно да тражите, поручио је запосленима у ВТИ.

За одлазак младих инжењера, каже да нису „криве“ само плате, поновивши да ће оне бити повећане до краја године. Додао је да је постојао проблем с правилником и са награђивањем људи који су то заслуживали, али, како наводи, сада ће то бити решено. Нада се да ће то бити мотив официрима да остају. „Нећете то лако зауставити, али чинимо све“.

На одмору у Турској? Недостајем им чим ме нема два дана

Председник Србије Александар Вучић одбацио је спекулације да је на одмору у Турској и поручио да ће када буде на летовању, послати фотографију својим критичарима, али да Србија тада неће бити у проблемима у каквима је била.

„Да сам отишао тајно на летовање у Турску. Неко ми је јутрос рекао да сам у Турској на мору, а случајно, никада нисам био у Турској на мору. Био сам у Истанбулу, Анкари, Есхишехиру“, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара и додао да није проблем што неко оде на одмор, већ што ништа не ради.

Како каже, није разумео шта је смисао тих спекулација и иронично додао: „Можда им недостајем“.

„Можда, чим ме нема два дана, па им недостајем, не знају шта да раде у животу, јер немају предлог ни око чега и онда је једино питаје када ће Вучић да се појави да можемо нешто да пљунемо, пошто идеја за Србију немамо“, рекао је председник.

„Када се будем тако купао и брчкао, послаћу им фотографију, а сасвим сигурно Србија неће бити у проблемима у каквима су је они оставили мени“, додао је.

Упитан за нападе на његову породицу, Вучић је рекао да је суштина у томе што они полазећи од себе размишљају о другима.

„Знају они какви су лопови и то није мантра, већ истина. Друго је што имамо правосуђе које су они бирали и које не жели по том питању да обавља посао“, рекао је председник.

Навео је да је Драган Ђилас, „који никад ништа није радио, осим што је био градоначелник, што је озбиљан посао који је лоше радио“, 2007. године од имовине пријавио стари аутомобил и 70.000 евра уштеђевине, а 2012. године је његова имовина била 25 милиона евра.

„Који је то грађанин Србије могао, не да приходује, већ да заради и у имовини има сваке године пет милиона евра? Не познајем никога, ниједног тајкуна у Србији који толико има. А, они су мени узели целу породицу не би ли дошли до 30 пута мање имовине“, приметио је Вучић.

Додао је да нема проблем са нападима на њега, јер се, каже, народ не може преварити.

„Не живим за 25 милиона евра, већ да нешто добро урадим за грађане“, рекао је Вучић.

Како је рекао, опозиција прича о понору, а сви еконосмки и социјални показатељи су бољи него у њихово време.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучићеве параноичне изјаве

* Обавезна поља