vreme 1БЕОГРАД – Након текста „Откривена тајна министарског сефа“ (ВРЕМЕ, бр. 1231) премијер Александар Вучић је сазвао конференцију за медије и обелоданио уговор са компанијом „Етихад“; надамо се да ће наставити такву праксу и у будуће када је реч о другим уговорима које склапа држава.

Међутим, премијер је у свом обраћању јавности изрекао грубе клевете и дисквалификације на рачун недељника ВРЕМЕ. Као што је некад као генерални секретар Српске радикалне странке политичке неистомишљенике називао „страним плаћеницима“ и „домаћим издајницима“, тако сада недељнику ВРЕМЕ лепи етикету „Мишковићеве новине“. Као што је некад као министар информисања, тако и сада као председник Владе, Александар Вучић клеветањем, застрашивањима и притисцима са позиције моћи жели да онемогући слободан, објективан и професионалан новинарски рад.

Својим испадима на конференцији за медије и клеветом, премијер Вучић је показао да не може да се одвоји од радикалске сенке. Такође – да није разумео нити усвојио европске вредности за које се декларативно залаже када нађе за сходно.

Упркос реторици застрашивања, дисквалификација и тешком притиску са позиције моћи, недељник ВРЕМЕ ће као и до сада наставити са независним, професионалним и објективним радом у јавном интересу у шта спада и анализа уговора са Етихадом обелодањеног на премијеровој конференцији за медије.

Колегијум недељника „Време“

__________________________________________

нунсНУНС – Недопустиви притисак на слободу медија

Београд — Недељник Време оцењује да премијер Александар Вучић врши притисак на независно новинарство оценом да је тај лист новина Мирослава Мишковића.

Претходно је и НУНС саопштио да је Вучићева критика упућена недељникз „Време“ недопустива и да представља притисак на слободу медија.

Вучић је јуче представљајући уговор с компанијом Етихад у Влади Србије, критиковао како их је сам назвао „Мишковићеве новине“ због објављивања, како је навео, нетачних података о обавезама Србије из уговора са Етихадом.

Вучић је потом прецизирао да је реч о недељнику „Време“ и додао да је текст рађен у оквиру пројекта Европске уније, али да он мисли да је реч о појединцима, а не о ЕУ.

„У демократском друштву, недопустиво је да највиши представник извршне власти на такав начин јавно дисквалификује један медиј. Премијерово прозивање овог недељника представља притисак на слободу медија, тим пре што је Време критиковао због текста који се бавио анализом све до јуче тајног уговора“, саопштио је НУНС.

У том новинарском удружењу су навели да је информисање грађана о тој теми било од прворазредног интереса и да је „очигледно да је управо текст објављен у Времену приморао Владу Србије и премијера да уговор са Етихадом коначно представе јавности“.

Реаговала је и редакција недељника „Време“ наводећи да је премијер Вучић „изрекао грубе клевете и дисквалификације на рачун недељника“.

Време је раније објавило текст „Откривена тајна министарског сефа“ који се бави уговором о продаји ЈАТ-а компанији Етихад ервејс. Текст је урадила Балканска новинарска истраживачка мрежа – БИРН.

„Као што је некад као генерални секретар СРС-а политичке неистомишљенике називао ‘страним плаћеницима’ и ‘домаћим издајницима’, тако сада недељнику Време лепи етикету ‘Мишковићеве новине’. Као што је некад као министар информисања, тако и сада као председник Владе Александар Вучић клеветањем, застрашивањима и притисцима са позиције моћи жели да онемогући слободан, објективан и професионалан новинарски рад“, каже се у саопштењу Времена.

Додаје се да је „својим испадима на конференцији за медије и клеветом, премијер Вучић показао да не може да се одвоји од радикалске сенке“, као и да „није разумео нити усвојио европске вредности за које се декларативно залаже када надје за сходно“.

„Упркос реторици застрашивања, дисквалификација и тешком притиску са позиције моћи, недељник Време ће као и до сада наставити са независним, професионалним и објективним радом у јавном интересу, у шта спада и анализа уговора са Етихадом обелодањеног на премијеровој конференцији за медије“, саопштила је редакција.

Време је поздравио објављивање уговора о компанији Ер Србија и изразио наду да ће то бити пракса власти.

УНС  – Непримерена критика премијера

Удружење новинара Србије сматра да је јавно анализирање текста из недељника „Време“ премијера Србије Александра Вучића током једносатног представљања уговора који је потписан са авио компанијом Етихад, преношеног на националним телевизијама, непримерена и несразмерна критика медија.

УНС сматра да сви грађани, укључујући и носиоце власти имају право да критикују медије, јавно и кроз саморегулаторна и регулаторна тела, као и на законом предвиђене начине. С друге стране, придржавајући се Кодекса новинара Србије, и уважавајући обавезу да изложе већем притиску рад јавних власти, медији имају дужност да критички сагледавају одлуке и поступке власти.

УНС сматра да је премијер Вучић злоупотребио јавно обраћање с обзиром на то да већина гледалаца директног преноса није упозната са текстом у недељнику „Време“.

УНС истиче да власт није хтела да у законске одредбе уврсти обавезу да медији објављују све изворе финансирања што је УНС захтевао амандманом на медијске законе. Премијерова тврдња да је недељник „Време“ лист Мирослава Мишковића била би тако доказива на основу свима доступних података.

УНС истиче да свако има право да оснива штампане медије, али да би јавност објективно сагледавала објављене информације у медијима треба да зна у чијем су власништву, односно ко и колико учествује у њиховом финансирању, што Влада и парламентарна већина нису прихватили.


Извор: Танјуг, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучићеве претње „Времену“ и реаговања

* Обавезна поља