vucic-smederevo 2СМЕДЕРЕВО – Премијер Србије Александар Вучић најавио је данас реконструкцију владе, не прецизирајући када ће се то догодити, али је нагласио да ће она бити завршена за један дан.

Он је, на конференцији за штампу нагласио да ће се, када буде реконструкције Владе, видети зашто није задовољан неким министрима, и додао да се реконструкција неће развлачити као „шпанска серија”.

Вучић је истакао да тражи одговорност пре свега од себе и свих министара.

„За мене је важно да видимо какви су резузлтати и како смо успели. Наравно да ће бити одговорности министара чијим радом нисмо задовољни и моја одговорност у правом смислу те речи”, нагласио је Вучић.

Он је истакао да, када говори о својој одговорности, жели да убрза процесе, јер зна да је прича о паду хеликоптера била „смишљена” због њега, јер је постојала намера да се искористи погибија људи да се напакости њему.

Према његовим речима, многи који су говорили о овој трагедији у скупштини критикујући власти, нису ни зампатили ни име жртава, због чега је одлучио да преузме одговорност, да се „не би мучили да дођу до њега”.

„На крају, морам да признам да нисам разумео о чему се ту ради и како је могуће да неко неку људску трагедију поксусава да на тај начин политички злоуптребљава. Што се одговорности тиче бићете задовољни. Знам колико сам одговоран, као и колико рада и труда који улажем”, поручио је премијер.

Он је истакао да сваки дан ради вредно и да се не бори за своја „радничка права” и да то грађани виде, као и да рад доноси увек велике резултате.

„Видим полако како ствари долазе на своје место. То ће људи знати добро да цене”, уверен је Вучић.

Вучић: Дефицит испод три одсто, успех на европском нивоу

СМЕДЕРЕВО – Премијер Александар Вучић изјавио је данас да је буџетски дефицит у првом кварталу испод три одсто, што је успех који ни поједине европске земље не могу да достигну.

„Захваљујући храбрим и одговорним реформама Србија је очигледно на добром путу коначног решавања проблема јавних финансија, што ће омогућити више инвестиција, улагања у будућност..”, рекао је Вучић у Смедереву, где је данас поставио камен темељац за изградњу три хале у индустријској зони, чији су инвеститори италијанске компаније.

Премијер је приметио да се финансијски проблеми не могу решити за три или шест месеци, али, како је истакао, очигледно је да смо на добром путу.

„И мислим да то људи итекако добро виде”, рекао је он.

„Ако и у наредних пет месеци будемо тако успешни, то ће сви грађани, пензионери и запослени у јавном сектору, осетити”, уверен је премијер.

Вучић: Нема потребе да одржавамо „мртваце“

БЕОГРАД – Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је суд, а не Влада Србије, продао „Авала филм”, који је имао дуг од 20 милиона евра, поручујући да држава више не треба да „одржава мртваце”.

Вучић је у Смедереву поручио да су они који сада критикују приватизацију „Авала филма” уништили све у Србији, али да при том нису говорили да је „Авала филм” био у стечају и да је имао дуг од 20 милиона евра.

„Какве то везе има са владом? Суд је донео одлуку, а не влада. Хоћете да укинемо судове?”, упитао је премијер, додајући да је у сарадњи са Кинотеком Министарство успело да заштити филмски фонд, тако да Србија неће изгубити филмове.

Вучић је додао да ће од продаје „Авала филма” добити и град, и Дунав осигурање, да ће се намирити повериоци, као и стари радници.

„Ајде да направимо нешто што је здраво, немојте да одржавамо више мртваце, нема птребе за тим”, нагласио је Вучић.

Он је поручио да Влада Србије решава питања досадашњих „губиташа”, који су имали 120-150 милиона евра губитка, а који данас уредно плаћају гас, комуналије, порезе и доприносе радницима и све друге обавезе.

Вучић: ММФ ће нам мењати прогнозу раста БДП-а на боље

БЕОГРАД – Премијер Александар Вучић изјавио је данас да очекује да ће Међународни монетарни фонд променити процену раста производње за ову годину за око 0,5 процентних поена.

„ММФ је најпре рекао да ће у овој години бруто домаћи призвод бити у паду за један одсто, а онда да ће минус бити 0,5 одсто. Сада долазе да кажу да ће бити на нули”, рекао је Вучић у Смедереву, где је са новинарима разговарао о учинцима своје владе у првој години мандата.

Премијер је подсетио да је он и раније прогнозирао да ће БДП у овој години бити на нули, а можда и плус 0,5 или један одсто.

„То нам оставља могућност да у 2016. години идемо на плус 2,5 одсто, када је реч о БДП-у”, уверен је премијер

Према његовим речима, Србија има потенцијал да по тренду раста буде једна од најбољих европских земаља, али и по буџетском дефициту, који је Влада Србије, како је рекао, успела да одржи на најнижем нивоу.

„Приметили сте да више нико не говори о банкротству. Шта мислите зашто? Јер у прва три месеца 2015. имамо нижи дефицит од планираног нивоа”, подвукао је премијер и додао да Србија у прва три месеца у 2015. има нижи дефицит од нивоа из Мастрихта који је три одсто.

„Не верујем да ћемо овакве резултате моћи да одржимо до краја године, али не верујем да ће дефицит до краја године бити изнад 4,75 одсто БДП-а”, рекао је Вучић.

Он је навео да се следеће године иде на то да дефицит буде испод 3,5 одсто, а влада ће се борити и са трендом раста БДП-а, да буде 2,5 одсто.

„Озбиљни економисти све ово знају, не можете да решите проблем дефицита за дан или три месеца. Проблем ЈАТ-а смо решавали дуже, а сада је једна од најуспешнијих компанија у Србији”, рекао је Вучић.

Он је додао и да држава ради на решавању проблема Дунав осигурања, које је највеће у Србији, а било је на коленима са минусом од 110 милиона евра.

„Прве упрате у буџет од Дунав осигурања очекујемо већ следеће године”, рекао је премијер.

Он је навео да је у 2014, која је била јако тешка доведено неколико великих инвеститора, а било је 1,3милијарде инвестиција.

„По инвестицијама смо били најбољи у региону, али то није довољно. То су само предуслови за озбиљан напредак. Србија је сада најбоље место за инвестирање у овом делу Европе”, рекао је Вучић.

Премијер се захвалио свим грађанима на поверењу и стпљењу и поручио да не нуди куле и градове, нити мед и млеко, али обећава тежак рад, због чега је и последњих годину дана Србија на добром путу.

Реформе у школству и здравству у 2016. години

БЕОГРАД – Суштинске реформе у школству и здравству морају да крену 2016 године, најавио је данас премијер Александар Вучић.

Вучић је у разговору са новинарима у Смедереву рекао да су до сада морале да се раде нужне промене и реформе како би се консолидовале финансије у земљи а да ће 2016. године кренути праве, суштинске реформе у здравству и школству.

Он је поновио да још једном честита просветним радницима на одлуци о прекиду штрајка и најавио да ће просветни радници бити први, већ до краја године, који ће осетити бољитак у економском стању земље.

Паљење друге пећи у Железари за три месеца

СМЕДЕРЕВО – Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је уверен да ће друга висока пећ у Железари у Смедереву бити упаљена у року од три месеца.

Вучић је то рекао у разговору са новинарима у Смедереву и додао да се неће чекати на паљење друге пећи шест месеци како је првобитно било планирано.

Он је додао да ће паљење друге пећи драматично повећати привредни раст у земљи.

vucic-smederevo 3

Вучић: Новац од Телекома биће за враћање кредита и пројекте

БЕОГРАД – Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да би од продаје Телекома Србија могло да се добије око три милијарде евра, од чега је око 78 одсто део државе, а тај новац ће се трошити махом на инфраструктурне пројекте и враћање ранијих неповољних кредита.

„Први саветник сматра да је могуће да добијемо око три милијарде од продаје Телекома, а ми имамо део од 78 одсто. Ако би то било реално, то би био огроман новац”, рекао је Вучић у Смедереву, где је са новинарима разговарао о учинцима своје владе у првој години мандата.

Према његовим речима, половина тог износа била би коришћена за враћање „демократских” кредита који су узимани по високим каматама од 7,5 и 7,8 одсто, а који су краткорочни, на пет година.

Милијарда евра би се, навео је премијер, потрошила на враћање тих кредита, а друга милијарда пројекте попут пруге Београд-Будимпешта, путеве…

„Лично ћу да се бавим тиме, јер је по плану било да у априлу потрошимо четири милијарде динара на пројекте, а нећемо ни милијарду потрошити. То као премијер не смем више да толеришем. Морамо то да потрошимо, јер на такав начин подижемо грађевинску индустрију”, рекао је Вуцић, додајући да држава не може 100 одсто да креира раст, али у овој мери може.

Он је истакао да ће се сада градити 130 километара аутопута за годину дана, и подсетио да је раније у Србији рађено по три до девет километара аутопута годишње.

Вучић је навео да ће грађани крајем следеће године, од Обреновца до Чачка, моћи да путују аутопутем.

Говорећи о новцу из буџета који није искоришћен за инвестиције у инфраструктурне пројекте, премијер је навео да око 50 милиона евра до сада није потрошено, „јер нисмо знали како”.

„Немамо довољно пројеката и знања у овој области, што је срамота. Од Европске банке за обнову и развој одмах можемо да добијемо кредит, али је наш проблем што и кад имамо паре, не знамо да их потрошимо, а нећу да дозволим да се тај новац баца у бунар да би се купили избори”, поручио је Вучић.

Вучић: Једино питање које се поставља је – Косово

СМЕДЕРЕВО – Премијер Србије Александар Вучић истакао је да очекује отварање првих поглавља у приступним преговорима са ЕУ у јуну, те да је једино питање које се тренутно поставља – Косово.

Вучић је, на конференцији за штампу у Смедереву, рекао да ће ускоро у Бриселу разговарати са председником Европске комисије Жан-Клодом Јункером.

„Очекујем отаврање поглавља у најкраћем року и мислим да ће то бити у јуну, ако не тад, онда најкасније у септембру. То није због тога што Србија није обавила свој посао из области реформи, већ је једино питање које се поставља Косово”, нагласио је Вучић.

Он је објаснио да су, кад је реч о Косову, у питању услови који се тичу енергетике.

С тим у вези је поменуо језеро Газиводе, над којим косовски Албанци траже већинско управљање.

Он је подсетио да је двадесет одсто тог језера на територији централне Србије, половина дела који се налази на Косову је на територији општине Зубин Поток, а друга половина припада општини Србица, те је упитао како могу да траже већинско управљање.

Ово је, како је истакао, навео да би се знало да се разговара о тешким стварима и условима у Бриселу, где ниједан разговор није пријатан са Албанцима под патронатом Брисела.

„Нема ни лепо, ни слатко у Бриселу”, нагласио је Вучић.

Даље је казао да је добио позив за посету Вашингтону и Москви.

Када је реч о САД он је оценио да ће та посета бити велики подстицај евроспким интеграцијама Србије и додатно унапређење билатералних односа.

С тим у вези је поменио да су САД помогле Србији на Косову у вези више важних питања, како да зауставимо потпуну отимачину Трепче.

САД нам, према његовим речима, помажу на различите начине као како да економски развијемо север Косова и друге делове наше земље. Они су признали независност Косова, али помажу нашим људима и са нама имају веома конструктиван разговор, рекао је Вучић подвукавши да не постоји за нас значајнија посета.

Он ће, током боравка У САД, како је објаснио одржати предавање на универзитетима Хавард и Џон Хопкинс.

Вучић: Нисам одустао од смањења највиших плата

СМЕДЕРЕВО – Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да се није одустало од смањења највиших плата у јавном сектору, наводећи да министри и посланици имају најниже плате у историји.

„Ми смо управо зато имали и онај солидарни порез, којим су они који имају највише плате у јавном сектору били највише опорезовани. Нисам одустао од тога иако не могу да кажем да су министри и посланици срећни због плата које имају, пошто су најниже у историји”, рекао је Вучић у разговору са новинарима у Смедереву.

Са друге стране, премијер сматра да многи други и даље имају високе плате у државном сектору, посебно изнад 150.000 динара, и да ту треба да се пронађуе одређени начин да се смање, како би се показало да заједнички са људима подносе терет реформи.

„Нису то велике уштеде, али је то из овог симболичког угла веома, веома значајно”, рекао је Вучић и додао да ће се за то залагати и да ће се то и направити, уколико Уставни суд то не „сруши” својом одлуком.

Вучић: Галеника има дугове у висини од 220 милиона евра

СМЕДЕРЕВО – Премијер Србије Александар Вучић указао је данас да су због огромних, старих обавеза, Сорош и неки други одустали од приватизације „Галенике”, чији дуг је достигао 220 милиона евра.

„Разлог за одустајање инвеститора од приватизације је очајно стање предузећа, пошто је стање старих обавеза у висини од 220 милиона евра, а камате су језиве”, реклао је Вучић новинарима у Смедереву.

Према његовим речима, неко би желео да преузме „Галенику” платио би 100 милиона евра, а остатак би остао на држави.

„На крају мораћемо ми да платимо”, истакао је Вучић, упитавши како је то успешно управљано „Галеником” ако су толики дугови.

„Захваљујући изванредној владавини стручњака који су разарали земљу 15 година имамо овакву ситуацију”, закључио је премијер.

Камен темељац за три нове хале у Смедереву

СМЕДЕРЕВО – Премијер Србије Александар Вучић поставио је данас камен темељац за изградњу три хале у Индустријској зони Смедерево, које ће градити локална самоуправа и италијански инвеститор, и поручио да свака нова инвестиција показује да Србија иде крупним корацима напред.

Једну халу површине 3.000 квадратних метара градиће град Смедерево за инвеститоре који су већ показали интересовање, вредност радова је 113 милиона динара, а рок за завршетак 22. јул ове године.

Друге две хале направиће италијанска компанија „ЧВИ”, која се бави производњом котрљајућих лежајева за наменску индустрију, а те хале, на површини од 4.000 квадратних метара, биће завршене у новембру.

Вредност инвестиције је четири милиона евра, а очекује се да до краја године буде запослено 100 радника.

Премијер је у обраћању рекао да Смедерево постаје српски индустријски центар, после покретања производње у смедеревској Железари и доласка нових страних инвеститора.

Он је навео да је влада инвеститорима увек на располагању и да ће увек желети да помогне, а њима пожелео да дуго послују у Србији, да добро зарађују, али и да запосле што више радника из Смедерева и тог дела земље.

Вучић је изразио задовољство што ће све три хале градити српске фирме.

„Када смо прошли пут стављали камен темељац за фински ПКЦ, мало ко је веровао да ће на време бити завршени радови и да ће бити запослени радници. Хала је изграђена пре рока и данас ту ради 623 радника, а до краја године ће их бити 850”, навео је Вучић.

Он је додао да ће у тој финској фирми догодине бити запослено још најмање 650 људи.

Вучић је рекао да је отварање сваког новог погона показатељ да се крупним корацима граби напред, наводећи да то сви грађани Србије не могу одмах да осете, али да се и по буџету Града Смедерева може видети бољитак у том месту.

Он је навео и да је локална самоуправа од владе добила 37 хектара земљишта, које је Град Смедерево, како је навео, својим ангажовањем успео да искористи на најбољи начин.

Градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић рекла је да је то велики дан за тај град и да се у наредном периоду планира више активности које ће допринети привредном развоју.

Императив је, нагласила је, већи број радних места.

У том граду биће изграђен царински терминал и предузеће за управљање слободном зоном и на том терену планирано је запошљавање 500 радника.

Према њеним речима, потенцијал је 10.000 нових радних места, а жеља надлежних је да Смедерево не зависи само од једне фабрике.

Амбасадор Италије у Србији Ђузепе Манцо пожелео је италијанској компанији добродошлицу у велику фамилију италијанских предузећа у Србији, која броји око 500 чланова, међу којима су и фирме које раде на изградњи аеродрома у Риму, Светског трговинског центра…

Манцо је рекао да ће нове италијанске инвестиције допринети стратешком развоју тог подручја у Србији, које, како је рекао, осећа ефекте економске кризе.

Он је указао и да су односи Италије и Србије снажни и да да сежу далеко у прошлост.

Директор компаније „ЧВИ” Ђорђани Квинцани рекао је да одлука, да се улаже у Смедерево није донета сплетом случајних околности, већ озбиљним истраживањем тржишта и услова за развој метало-прерађивачке индустрије.

Квинцани је закључио да инвеститори у Смедереву могу да очекују високо квалитетну радну снагу и подршку локалне самоуправе, као и Владе Србије, уз добар географски положај.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучићеве смедеревске поруке

* Обавезна поља